Konstrundan koronasta huolimatta

0
Keanne van de Kreeke näyttää työhuoneellaan, miten hän taiteilijana työskentelee.

Taiteilijat ovat näin loppukesästä avanneet työhuoneensa kaiken kansan nähtäväksi yhdeksi viikonvaihteeksi. Korona ei latistanut Konstrundania.

Somerolla ateljeensa pitävät avoimena 12.–13.9. kuvataiteilija Keanne van de Kreeke Hirsjärvellä ja muotoilija, kuvanveistäjä Antero Kare Kivimeijerillä Turuntien varressa.

Koronatilanteen takia Keanne van de Kreeke pohti pitkään, osallistuako tapahtumaan.

– Tilanne vaikuttaa nyt aika vakaalta tällä alueella ja muutenkin Suomessa muihin maihin verrattuna. Odotan eniten vierailijoita Somerolta ja lähiympäristöstä.

– Ihmiset pääsevät rauhassa katsomaan taiteilijan työskentelyä. Voivat odottaa ulkona hetken, jos on useampi vierailija. Uskon, että he osaavat käyttää järkeään, pestä kädet ja toimia oikein, pohtii somerolainen taiteilija.

Ateljeessa on esillä hänen uudempia ja vanhempia teoksiaan. Myös viimeisen näyttelyn teoksia on nähtävänä. Teoksia on myytävinä sekä erilaisia tuotteita, kuten kirjoja ja kortteja.

– Jutellaan ja näytän työntekoa. Ennen olen pitänyt myös non-stop -pajaa, mutta koronan takia ei nyt riskeerata eikä käytetä yhteisiä materiaaleja, pohtii taiteentekijä.

Työrintamalla on meneillään kuvitus dekkarin Muistoroiston jäljillä kakkososaan. Tulevina kuukausina hän valmistelee opetus- ja työpajoja sekä tekee töitä teatteriprojektiin.

Korona on tuonut epävarmuutta ja sopeutumista luovilla aloilla työskenteleville. Mutta ehkä jotain positiivistakin.

– On ollut hieman enemmän aikaa työstää ja miettiä uusia suuntia. Sain muun muassa uudet nettisivut suunniteltua ja uuden nettikaupan, kertoo Keanne van de Kreeke.

Muinaisveistosten ohella etenkin kalliotaide on saanut Antero Kareen valtaansa.

– Kalliomaalaukset ja piirrokset eivät ole pelkästään figuureja kivessä, vaan niiden tekeminen on ollut suuri kokonaistaideteos, ympäristötaidetta, jossa paikka, vesi, aurinko ja yhteisö ovat yhtyneet, kertoo taiteilija Kare nettisivuilla.

Kareen suosikkipaikkoja ovat Alta Norjassa, Nämforsen Ruotsissa, Piessan niemi Äänisellä, Tsulgan Tash -luola Uralilla ja Altain vuoret Siperiassa.

– Aikamatkallani olen jättänyt kulttuurihistorian taakseni, sillä luonnonhistoria vie syvemmälle elämän kiertokulkuun. Fossiilit ilmestyvät usein teoksiini, etenkin reliefeihin ja veistoksiin. Viime vuosina tämä kolmiulotteisuus on keskittynyt keramiikkaan, siinä yhtyvät jotenkin alkuaikojen kemia ja fysiikka, ikään kuin tehdään ikikiveä suurissa kuumuuksissa.