Koronamaski suojaa vain oikein käytettynä

0

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kasvomaskin käyttöä Varsinais-Suomessa joukkoliikenteessä ja esimerkiksi koronatestiin mentäessä ja sen tulosta odotellessa.

VR suosittelee maskia junalla matkustettaessa.

Koronavirusepidemian nykyisessä leviämisvaiheessa maskit ovat yksi toimista, joilla tartuntamäärien kasvua yritetään hidastaa.

Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Erja Mäkelä muistuttaa, että vain käyttämällä maskeja oikein niistä saadaan tarvittava hyöty.

– Kasvomaski on lisätoimi tilanteisiin, joissa turvaväliä ei voida muuten pitää, sanoo Mäkelä.

Hyvä kasvomaski suojaa jopa käyttäjäänsä, mutta Suomessa maskia käytetään nyt vähentämään viruksen leviämistä sen mahdollisesta kantajasta ympäristöön.

Maskit eivät pysäytä kaikkea, mutta ne jarruttavat viruspakettien leviämistä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikössä on havaittu, että esimerkiksi joukkoliikenteessä maskia käytetään, mutta usein varsin välinpitämättömästi.

Katso verkosta video,

jossa hoitajat näyttävät, miten suu-nenäsuojusta käytetään oikein. Jutussa myös 10 kysymystä ja vastausta kasvomaskien käytöstä

somerolehti.fi.

———————————-

Maski herättää kysymyksiä ja tunteita

Kasvomaskien laaja kirjo tuli kertaheitolla osaksi suomalaisten arkea. Terveystalon asiantuntijat yleislääkäri Emilia Lagus , keuhkosairauksien erikoislääkäri, dosentti Annette Kainu ja johtava psykologi Tuija Turunen vastaavat askarruttaviin maskikysymyksiin.

Miten maskia käytetään oikeaoppisesti ja turvallisesti?


Maskia kannattaa käyttää tilanteissa, joissa riittävien etäisyyksien pitäminen ei ole mahdollista. Liika ennakointi maskin pukemisessa ei kannata, sillä maskin suojaavuus heikkenee sen kostuessa. Riskialttiimpia paikkoja ovat esimerkiksi julkinen liikenne, jossa ollaan pitkiäkin aikoja lähekkäin.

Maski tulee vaihtaa riittävän usein. Kertakäyttöinen maski tulee hävittää kannelliseen roska-astiaan. Monikäyttöiselle maskille tulee kuljettaa mukana suljettavaa pussia. Kädet tulee pestä aina ennen maskin laittoa sekä sen jälkeen, kun maski on otettu pois.

Likainen maski on infektiovaara ja sitä tulee käsitellä varoen. Vaikka maski ei näytä likaiselta, asianmukainen ja varovainen käsittely on erittäin tärkeää.

Miten maskin käyttäminen vaikuttaa kasvojen ihoon?


Ihon kannalta on tärkeää, että maski istuu hyvin. Liian suuri maski valuu ja ärsyttää ihoa, ja liian tiukka kiristää ja hiertää. Monikäyttöisiä kangasmaskeja käyttäessä kannattaa muistaa, että tekokuidut ärsyttävät ihoa herkemmin. Ihon kannalta paras valinta on usein 100 prosenttinen puuvilla.

Pese maski usein hellävaraisella, hajusteettomalla pesuaineella. Tauota maskin käyttöä mahdollisuuksien mukaan. Helposti ärtyvää ihoa kannattaa kosteuttaa erityisen huolellisesti. Käytä ihotyypillesi sopivaa voidetta aamuin illoin ja tarvittaessa ennen maskin päälle laittoa. Puhdista iho hyvin ihotyypillesi sopivalla aineella. 

Jätä maskin alle jäävä meikki pois. Jos käytät meikkivoidetta, varmista, ettei valmiste ole komedogeeninen, eli ihohuokosia tukkiva. Huulet voivat kuivua maskin alla, joten huulirasvaa voi käyttää ennen maskin pukemista. 

Miten eri maskit eroavat toisistaan?


Keskeisin ero on, onko maski kerta- vai monikäyttöinen. Yleisimmät markkinoilla olevat kertakäyttöiset maskit ovat niin sanottuja kirurgisia maskeja, joilla tarkoitetaan monikerroksista kuitukankaista maskia, joka ei ole täysin tiivis ja jossa ei ole venttiiliä.

KN95- tai FFP2-merkityt maskit suojaavat käyttäjää itseäänkin, sillä ne suodattavat myös sisääntuloilmaa. Näitä on saatavilla venttiilillä tai ilman.

FFP2- ja FFP3-merkityissä maskeissa on usein venttiili. Venttiilin sisältävät maskit päästävät käyttäjän hengitysilman suoraan ulos, ja suojaavat siten vähemmän muita. Nämäkin kuitenkin suojaavat hieman ympärillä olevia lähinnä pisarasuojana.

Venttiilin isoin etu on, että esimerkiksi sydän- tai keuhkosairauksista kärsivät voivat helpommin hengittää venttiilin läpi, sillä venttiilin ansiosta uloshengitysilma poistuu venttiilin kautta eikä sekoitu sisäänhengitysilmaan. Venttiilimaskit ovat huomattavasti hintavampia kuin venttiilittömät maskit.

Monikäyttöistenkin maskien materiaalit eroavat toisistaan. Kankaisten maskien tiivis puuvilla kostuu hengityksen vaikutuksesta yleensä nopeammin kuin kertakäyttöisten maskien materiaali.

Myös istuvuudessa on eroja. Istuvuus on tärkeä tekijä sopivan maskin valinnassa, sillä huonosti istuva maski saa myös käyttäjän herkästi koskettelemaan kasvojaan. Joissakin maskeissa on erimerkiksi muotoutuva pehmike nenän kohdalla, jonka avulla maskin saa tiiviimmäksi. Maskin tiiviys nousee keskiöön etenkin silmälaseja käyttävillä, sillä liian väljä maski saa lasit huurustumaan.

Voiko maskin tehdä itse?


Maskeja voi tehdä myös itse, apuna voi käyttää esimerkiksi Marttojen julkaisemaa ohjetta. Materiaaliksi sopii mahdollisimman tiivis puuvillakangas – mitä tiiviimpi, sen enemmän se suodattaa.

Kangaskaupoista voi myös ostaa tarkoitukseen sopivaa kuitukangasta tai polyesterikangasta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mitä suodattavampaa kangasta käyttää, sen raskaampaa maskin läpi on hengittää.

Miten oman uloshengitysilman hengittäminen vaikuttaa keuhkojen terveyteen?


Kasvomaskia käytettäessä hengitettävään ilmaan sekoittuu omaa uloshengitysilmaa, mikä tekee hengittämisestä hieman tavallista raskaampaa. Lähtökohtaisesti tästä ei koidu haittaa perusterveelle ihmiselle, jolla ei ole oireilevaa sydän- tai keuhkosairautta.

Jos kärsii vaikeasta sydän- tai keuhkosairaudesta, ylimääräinen hengitysvastus ja happipitoisuuden lievä pieneneminen voi pahentaa oireita, eikä maskia tällöin voi välttämättä käyttää lainkaan.

Hengitystieoireista suojaa myös se, että ympärillä olevat käyttävät maskia. Maskin käyttäminen on vastuullista, sillä niin toimimalla tulee suojanneeksi myös niitä, jotka eivät syystä tai toisesta voi maskia käyttää.

Maskin läpi hengittäminen ahdistaa ja tuntuu raskaalta. Mitä asialle voi tehdä?


Ahdistava tunne johtuu vastuksesta, joka syntyy, kun hengitetään maskin tuoman ylimääräisen kerroksen läpi. Tunne tasaantuu yleensä, kun maskia käyttää useammin ja siihen tottuu.

Perusterveelle ihmiselle tästä tunteesta ei ole haittaa. Ongelmaksi tämä muodostuu vasta, jos ihminen jo lähtökohtaisesti kärsii jonkinasteisesta happivajeesta, esimerkiksi sairauden vuoksi.

Ahdistavaa tunnetta voi ehkäistä käyttämällä maskia vain sen aikaa, kun on paikassa, jossa riittävän etäisyyden pitäminen muihin ei ole mahdollista. Jos maskin käyttäminen ahdistaa, kirurginen maski voi olla kevyempi käyttää kuin paksumpi kankainen versio.

Miten maskin käyttäminen ja niiden ilmestyminen katukuvaan vaikuttaa mielen hyvinvointiin?


Maskikeskustelu on ollut niin kirjavaa, että aihe herättää monissa ymmärrettävästi hämmennystä. Ajan myötä uudetkin asiat kuitenkin omaksutaan normaaleiksi – näin on aiemmin käynyt esimerkiksi turvavöiden ja pyöräilykypärien kanssa.

Avoin suhtautuminen vaatii riittävän huolitason, muuten maskien tarpeeseen ei suhtauduta vakavasti. Tervettä huolta ja kunnioitusta virusta kohtaan tarvitaan, kuten myös tarpeeksi luotettavaa tietoa.

Ihmiset ovat sopeutuvaisia. Käsienpesusta on tullut jo itsestään selvä rutiini, mutta alkuvaiheessa ympärillä olevien mallilla on iso painoarvo. Kun valtaapitävät, julkkikset ja työkaverit käyttävät maskia, sosiaalinen paine kasvaa muillakin. Pikkuhiljaa asiasta tulee tapa, osa arkipäivästä elämää.

Maskeja käyttämällä suojaa paitsi itseään, myös muita. Muiden auttaminen vahvistaa psyykkistä vastustuskykyä.

Helpoin tapa päästä maskien kanssa sinuiksi on puhua asioista ääneen. Esimerkiksi oman perheen sisällä voi keskustella siitä, millaisia ajatuksia aihe herättää.

Miksi maskien käyttäminen ja käyttämättä jättäminen nostattavat niin voimakkaita tunteita? Miten asiaan voisi suhtautua neutraalisti?


Tärkeintä on tunnistaa oma tunne, ja miettiä syytä sen taustalla. Jos se, että kanssamatkustajalla bussissa ei ole maskia naamalla ärsyttää, ei harmitustaan kannata purkaa vierustoverille huutaen. Kaikki eivät esimerkiksi terveydellisistä syistä voi käyttää maskia, emmekä voi tietää, mikä kenenkin tilanne on. Se, että mahdollisimman moni käyttää maskia, suojaa myös niitä, joille käyttö ei ole mahdollista. Oman ärsyyntymisen tai huolen tunteen tunnistaminen on tärkeää, jotta asiaan voisi suhtautua mahdollisimman neutraalisti ja esimerkiksi omassa lähipiirissään sopia yhteisesti maskin käytöstä. Siihen, miten itse toimii, voi vaikuttaa.