Kosonen ja Liipola hyvässä syysheittovireessä

0
Max Lampinen

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Someron Esan ykköstykit, moukarinheiton Suomen mestari Silja Kosonen ja Suomen tämän kauden tilastokakkonen Henri Liipola osoittivat oivaa syyskuntoa Someron urheilukentällä käydyissä Säästöpankin Syysheitoissa.
Ensin heitetyssä miesten moukarikilpailussa Liipola otti voiton kauden viidenneksi parhaalla kisatuloksellaan 73,70 metriä. Koskelais-tamperelaisen samasta ringistä viskaama kauden henkilökohtainen ykkösnoteeraus jäi metrin ja 24 sentin päähän.
– Tekniikka parani tässä kauden lopulla ja tänäänkin heitoissa vauhti kiihtyi hyvin loppua kohden. Harmi vain, että pisimmät heitot karkasivat nytkin hieman sektorin väärälle puolelle, Liipola sanoi.
Arvioidessaan kautta kokonaisuudessaan Liipola totesi parhaan mahdollisen tuloskunnon jääneen ”vähän piippuun”.
– Voimaa oli takana enemmän kuin koskaan ja harjoituksissa syntyi todella hyviä tuloksia. Lähinnä se jäi tekniikasta kiinni, etten saanut kilpailuissa ulosmitattua samanlaisia tehoja.
– Hyvä juttu oli joka tapauksessa se, että kauden parhaiden heittojen tuloskeskiarvo oli korkeampi kuin koskaan aikaisemmin, Kalevan kisoissa kolmanneksi sijoittunut ja Ruotsi-maaottelussa kakkossijan saavuttanut Esan mörssäri jutteli.

Lampiselta komeita siivuja

Somerolla aina hyvin viihtyvä Siuntion IF:n Roope Auvinen vertyi kisan loppua kohden parhaimmilleen, ylittäen kahdesti seitsemänkympin rajan. Viidennen kierroksen tulos 71,18 on Auvisen oma ennätys, joka riitti sunnuntaina kakkossijaan.
Joensuun Katajan Markus Kokkonen on jahdannut seitsemänkympin kaarta viimeiset viisi vuotta. Parhaimmillaan, kaudella 2016, hän on päässyt 17 sentin päähän tuosta ”haamurajasta” ja 69 metrin ylityksiä miehen tilille on kertynyt kolmesta eri kisasta.
Someron kilpailussa Kokkonen tempaisi parhaallaan 68,93 metrin siivun. Se on hänen kaikkien aikojen viidenneksi paras noteerauksensa, joka tuotti syysheittokilpailusta kolmossijan.
Auvisen ohella henkilökohtaisiin ennätyksiinsä ylsivät Kangasalan kisan Risto Kauppinen (66,86) ja Esan 15-vuotias Max Lampinen (59,64). Viime mainittu hätyytteli tosissaan kuudenkympin rajaa, pommittaen lekansa kolmesti päälle 59 metrin.
Kilpailun kolmas esalainen, Jani Pihkanen , joutui selän jumiutumisen vuoksi jättämään kisan kesken kahden kierroksen jälkeen.

Kosonen taas aivan omaa luokkaansa

Naisten kilpailua hallitsi odotusten mukaisesti Esan 17-vuotias huippulahjakkuus Silja Kosonen. Hänen voittotuloksensa kauden päätöskisassa oli hieno 68,37, joka on raisiolaisheittäjän kausilistan viidenneksi paras tulos.
Huippusuoritusten ja -saavutusten ohella ilmiömäistä tasaisuutta läpi kauden osoittanut Kosonen ylitti pyhänäkin kahdesti 68 metriä ja vielä kahdella muulla heitolla 67 metriä. Someron heinäkuun heittokisassa Kosonen heitti ennätyksekseen uljaat lukemat 71,34.
Kilpailussa toiseksi sijoittui avauskierroksella hienon 57,09 metrin kaaren sinkauttanut Esan Johanna Witka . Kolmanneksi päätynyt Helsingin IFK:n Andrea Österman (54,35) ja viitossijan napannut Espoon IF:n Emma Uosukainen (52,99) iloitsivat kauden päätteeksi omista ennätystuloksistaan.
Esan heittäjiä oli naisten kisassa mukana peräti kuusi ja heistä kolmanneksi parhaana Marika Virtanen (50,63) sijoittui kilpailussa viidenneksi.

Syysheittojen moukarinheittotuloksia:
Miehet: 1) Henri Liipola SomE 73,70, 2) Roope Auvinen SjundIF 71,18, 3) Markus Kokkonen JoensKa 69,83… 6) Max Lampinen SomE 59,64… 8) Jani Pihkanen SomE 52,38.
Naiset: 1) Silja Kosonen SomE 68,37, 2) Johanna Witka SomE 57,09, 3) Andrea Österman HIFK 54,35… 5) Marika Virtanen SomE 50,63… 7) Anniina Witka SomE 43,55, 8) Laura Pihkanen SomE 39,85, 9) Anniina Simola SomE 38,80.