Korona aukaisi silmät: Lähipalvelujen arvostus kasvoi

0
Kirjakauppias Anna Hurra toivoo, että ihmiset käyttäisivät oman kylän palveluja, jotta niitä on tallella jatkossakin.

– Koronakeväänä ja -kesänä huomattiin, miten tärkeää on, että omalla paikkakunnalla on mahdollisimman paljon lähipalveluja, omia yrityksiä, joista saa henkilökohtaisesti räätälöityä palvelua, toteaa Somerkirjan Anna Hurra.

Hän toivoo, että suuntaus jatkuu ja arvostuksesta otetaan koppi, ja jatkossakin ymmärretään käyttää oman kylän liikkeitä ja palveluita.

Korona-aikana Anna Hurra ja äitinsä Eila Tuominen ovat pitäneet kirjakauppaa auki sovelletusti.

– Keväällä sumplimme aukioloaikoja. Sovittiin hetkiä, jolloin asiakas saattoi tulla kauppaan, kun paikalla ei ole muita, vähän kuin yksityisasiakkaana. Veimme tuotteita asiakkaiden kotiin.

Keväällä Somerkirja avasi myös verkkokaupan.

– Siellä pystyy näkemään osan valikoimastamme. Voi tulla sen jälkeen kaupoille liikkeeseen tai tilata tuotteen netissä. Pientähän se vielä on; verkkokauppa etsii paikkaansa ja valikoima laajenee vähitellen, kun uutuuksia ilmestyy. Mutta jokaisesta tilauksesta olen innoissani. Kirjoja menee ympäri maan, kertoo Hurra, joka lähettelee tuotteen ohessa terveiset Somerolta.

Kun koronakeväänä vietettiin enemmän aikaa kotona, niin maltettiin pysähtyä lukemaan tai kuuntelemaan äänikirjaa. Moni lämmitti vanhan harrastuksensa tai kokeili uutta. Kirjakaupasta haettiin taiteilija- ja askartelutarvikkeita.

Hurra alkoi kirjoittaa omia tuntojaan kirjakaupan sivuille.

– Persoona ja kasvot kaupan takaa tulevat esiin. Ihmettelen, miten paljon olen saanut palautetta.

Anna Hurra sanoo, ettei kaupankäynti ole vielä sitä, mitä ennen koronaa.

– Mutta tilanne näyttää olevan normalisoitumassa. Ja mikäli takapakkia mennään, niin nyt on verkkokauppakin palvelun tukena.

Syksy on hienoa aikaa, kun kirjailijoilta ilmestyy uusia teoksia.

Tommi Kinnunen Ei kertonut katuvansa, Kjell Westö Tritonus, Kari Hotakainen Tarina, Anni Kytömäki Margarita ja Tuomas Kyrö Kirjoituskonevaras, luettelee Anna Hurra maistiaisia syksyn kirja-annista.

Somerolaisväriä on mukana. Esikoisromaani on tulossa Mikko Välttilältä Mitä meistä jää ja M. A. Nummiselta tuli Kaukana väijyy ystäviä – Muistelmat I .

Kirjan päivät

Kirjakaupat viettävät 7.–13.9. Kirjan päiviä. Tapahtumaa siirrettiin keväältä koronan vuoksi.

Tempauksella halutaan korostaa lukemisen merkitystä, kirjojen antamaa iloa ja empatiakyvyn rakennusmateriaalina.