Lähivedet ja niiden kunto tutuiksi

0
Aila Haho (edessä) tutki luupilla, minkä hyönteisen Tytti Kainulainen (vas.) ja Lauri Nokka olivat haaveillaan ja sihdeillään Havuharjun rannan vedestä löytäneet. Se osoittautui vesiperhosen toukaksi.

Kyllä tuolla joku liikkuu, tuumasi Lauri Nokka, kun kippasi haavin sisällön vatiin luokkatovereidensa Tytti Kainulaisen ja Aila Hahon edessä.

Haho tutkaili sitä luupilla ja kiikutti löydön ympäristönhoitaja Henna Juntuselle.

– Se on vesiperhosen toukka, selvitti Juntunen, joka opasti Joensuun koulun nelosluokkalaisia (4 B) Havuharjun rannassa veden tutkimisessa. Tuonnempana Someron koululaisille on luvassa opastusta myös Akustinpuistossa ja rannassa.

Paimionjoki-yhdistys järjestää toimialueellaan koulujen 4.–5. -luokkalaisille vesitutkimuspäiviä. Haaste on otettu vastaan Someron lisäksi Kyrössä, Marttilassa, Paimiossa ja Sauvossa. Yhtenä päivänä kaksi luokkaa ehtii tutkia veden laatua, muun muassa veden pH:ta ja happipitoisuutta, sekä vesiötököitä.

– Uoman muoto on mutkitteleva, veden korkeus normaali, vesi on sameaa ja väriltään ruskeaa, luettelivat Maksim Mäkelä, Akseli Luhtala ja Luukas Virta Havuharjun rannan vedestä paperille kokoamiaan tuloksia.

– Kyllä tämä jollekin tuoksuu, muttei pahalle, nuuskaisi Luukas Virta.

– Haluamme herätellä lapsia huomaamaan lähivedet, niiden kunnon, niistä huolehtimisen tärkeyden ja yleensäkin puhtaan veden merkityksen. Kun asiat ovat kunnossa, voi huoletta mennä uimaan ja kalastamaan, selvitti Henna Juntunen.

Hertta Ahlfors ja Inka Hakala kertoivat, etteivät ole aiemmin olleet oppitunneilla järven rannalla. Metsässä on koulusta käyty.

– Tämä on kivaa. Ihan OK koulutunti, kiittelivät tytöt.

He sanoivat, että ovat käyneet kotiväen kanssa järvissä uimassa, veneilemässä ja kalastamassa.

Hakala ja Ahlfors laskeskelivat, että edessä oleva vesistö on melko hyvässä kunnossa. Petraamista Havuharjulla olisi happipitoisuudessa ja pH:kin voisi olla parempi. He olivat mitanneet pH-arvoksi 6.

Ympäristönhoitaja Henna Juntunen kertoi lapsille, että neutraali pH-luku on 7,0.

– Suomen sisävesissä pH on yleensä lievästi hapan (pH 6,5–6,8) vesissä luontaisesti esiintyvän humuksen takia. Meriveden pH on korkeampi ja vaihtelee 8:n molemmin puolin.

Juntunen arvioi, että Havuharjun vedessä asiat eivät ole huonosti, muttei kauhean hyvinkään.

Paimionjoki-yhdistys on järjestänyt vesitutkimuksia koululaisille vuodesta 2018. Parina vuonna mukana oli myös Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys, tänä vuonna Paimionjoki-yhdistys yksinään.