Lukijan kertomaa: Avokompostorilta ammuttu jyrsijöitä ja kissoja

0
Kuvituskuva Mikael Rydenfelt/TS

Vanhan ajan tunkioon kasattiin kompostoituva jäte. Nimityksenä tunkio on jäämässä unholaan, sillä nykyisin puhutaan avo- ja suljetuista kompostoreista ja myös lehtikompostoreista.

Lehtikompostoriin riittää lauta- tai verkkokehikko. Suljetussa kompostisäiliössä voidaan kompostoida myös ruoantähteet. Siihen eivät pääse haittaeläimet, ja se pitää hajut sisällään.

Somero-lehden lukija soitti tietävänsä keskustataajamassa useitakin avokompostoreita, jotka houkuttavat hiiriä ja rottia. Niiden perässä tulee kissoja. Soittaja tiesi, että jyrsijöitä ja kissoja on keskustan tunkioista jopa ammuskeltu.

Someron vs. ympäristönsuojelusihteeri Milla Suutari, onko asiasta soitettu viranhaltijalle, jolle jätelaki kuuluu.
– Ei ole otettu yhteyttä. Sellaista ei saa tehdä keskustataajamassa eikä missään muuallakaan. Elintarvikejäte vaatii aina suljetun astian, Milla Suutari muistuttaa.

Määräys ei ole kovin vanha, joten epäselvyyksiä asian suhteen saattaa olla jäljellä. Nykyisin elintarvikkeiden kompostointi vaatii siis haja-asutusalueellakin suljetun astian.

Terveystarkastaja Terhi Suomilammi-Salmela ei myöskään ole kuullut näin ”villistä” kompostoinnista.
– Kerran olen kuullut Someron keskustassa olevasta avokompostista, vaikka en sitä ole itse nähnyt. Mutta en sentään tähän asti ole kuullut rottien ja kissojen ampumisesta! Se on selkeästi jo poliisiasia, Suomilammi-Salmela huomauttaa.

Monissa kunnissa on määriteltelty kompostorin etäisyys naapurirajoista. Pääsääntöisesti se on neljä metriä, joskus metri.
– Someron rakennusjärjestyksessä ei kompostin minimetäisyyttä rajaan ole määritelty, rakennustarkastaja Juha Kopra toteaa.