Ollilalaiset haluavat koulun kentän kyläläisten käyttöön

0
Ollilan kyläläiset toivoivat, että he saisivat tulla jatkossakin liikkumaan ja viettämään aikaa yhdessä entisen Ollilan koulun kentälle.

Teksti ja kuvat Olli Salomäenpää

Ollilan kylällä on noustu kapinaan. Tai jos ei ihan kapinaan, niin ainakin pienimuotoinen kansanliike on saatu aikaiseksi. Entisen Ollilan koulun kentästä on tehty kaupungille ostotarjous ja kyläläiset ovat nousseet vastustamaan myyntiä. Oman kantansa ilmaisemiseksi kyläläiset laativat ja esittivät kaupungille adressin, jonka allekirjoitti 80 ihmistä.

– Olisihan se todella harmillista meille, jos kaupunki päätyisi myymään tämän kentän, kansanliikkeen puuhanaiset Päivi Älli ja Vivvi Älli-Timperi toteavat.

– Koulun lakkauttamisen jälkeen tämä kenttä on ollut kylän ainoa yhteinen tila. Jos tämä nyt myydään, meille ei jää paikkaa kokoontumiseen.

– Kentän tilanne on ollut koulun myynnin jälkeen epäselvä. Hiekkakentän huoltoa on laiminlyöty ja se on kovaa vauhtia nurmettumassa. Harmillista oli myös se, että myynnin myötä koulun keinut ja kiipeilyteline jäivät uudelle omistajalle. Niistä olisi ollut paljon iloa alueen lapsille. Kaikki nämä ovat vaikuttaneet siihen, että varsinkin lapsilla on ollut epävarmuus siitä, saako kentällekään mennä, naiset toteavat.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun käyttämätöntäkin asiaa ruvetaan puolustamaan siinä vaiheessa, kun sitä uhkaa menetys. Onko näin myös Ollilan kentän kohdalla?

– Eihän me voida tuota ajatusta ihan täysin tyrmätäkään. Mutta asiassa on myös toinen puoli. Kylälle on muuttanut ihan hiljattain lapsiperheitä ja uusia vauvojakin on syntymässä. Joten ehkä tässä on juuri nyt käynnissä eräänlainen kyläläisten sukupolvenvaihdoskin. Kyllä me vakaasti uskomme, että kylän yhteiselle kentälle olisi käyttöä tulevaisuudessa ulkoilun mahdollistajana. Ja kyllä me haluamme myös taistella sitä vastaan, että lapset ja nuoret istuvat vaan kotona tietokoneen ääressä, puuhakaksikko perustelee.

Jos kaupunki päättäisi keskeyttää kentän myynnin, miten kyläläisten mielestä pitäisi jatkaa siitä eteenpäin?

– Ihan ensimmäiseksi kaipaisimme tilanteeseen selkeyttä ja selkeät pelisäännöt. Olemme valmiit perustamaan kyläyhdistyksen ja ottamaan kentän hoidon vastuullemme. Siistisimme paikkoja ja siivottaisiin puskat pois. Uskomme vahvasti, että sitä myötä kenttä saisi uuden elämän, mahdollisuuden, ja nyt vallitseva monenlainen epätietoisuus poistuisi.

Jos aikuisilla onkin omat visionsa ja haaveensa kentästä sekä sen käytöstä eri toimintoihin, niin mitä mieltä lapset ovat. Miten he kehittäisivät kenttää?

– Uudet verkot maaleihin, tulee kuin yhdestä suusta.

Kyselemällä tulee lisää toiveita.

– Olisi kiva, jos tässä olisi nurmikkoa, niin voisi pelata jalkapalloa. Ja talvella jää luistelua varten. Keinuja ja kiipeilytelineitä.

Hurjimmissa visioissa kaivataan supertramppaa ja grillikatosta.

Mutta pohjimmiltaan lasten kanssa on monesti kyse yksinkertaisista asioista. Se selviää, kun kysyy mikä kentässä on parasta.

– No se, että on iso tila temmeltää, lapset toteavat.

Tavataan siis vain avara tila. Loput täytetään lasten mielikuvituksella.