Omenat rapisseet puista ennen aikojaan

0
Joonas Rauhansalo ja Heli Tuomela (vieressä tummassa puserossa) auttoivat asiakasta Etappimajalla.

Metsästysseura Lammijärven Metsäveikkojen pyörittämällä tuoremehuasemalla on tänä kesänä puristettu omenoista mehua elokuun 22. päivästä lähtien. Etappimajalla on otettu asiakkaita vastaan torstaisin ja lauantaisin, ja vain jos on varannut ajan etukäteen.

– Asiakkaat ovat valitelleet, että omenat rapisevat puista ennen aikojaan; joillain on yli puolet sadosta pudonnut maahan raakoina ja pieninä rutiaisina. Kuiva kesä lienee syynä, pohtii talkoolainen Jari Kuisma tuoremehuasemalla.

– Se on yllättävää, että omenista on tullut kuitenkin hyvin mehua, omenakilosta liki kahdeksan desiä, arvioi Kuisma.

Kilosta omenia tulee noin 0,3–0,8 litraa mehua.

Kesän 2019 lopulla tuoremehuasemalla oli hiljaisempaa. Jari Kuisma tarkistaa varausvihostaan, että kesä 2018 oli hyvä omenavuosi. Ajanvarauksia oli kosolti. Silloin Etappimajalla tehtiin pitkää päivää.

Jari Kuisma kehottaa lähtemään liikkeelle pikimmiten. Metsästysseura tarvitsee lahtivajaansa, kun joukko lähtee peurojen perään.

– Syys-, lokakuun vaihde on raja. Silloin lopettelemme omenien puristamisen tältä vuodelta, ennakoi Kuisma.

Lammijärven Metsäveikot on hoitanut tuoremehuasemaa yli 10 vuotta. Laitteet ovat lainassa Someron kaupungilta.