Onko meillä varaa jättää urheilukenttä korjaamatta?

0

Onko Somerolla ja valtiolla tulevaisuudessa enemmän rahaa?

Someron urheilukenttä on peruskorjattu viimeksi 1980-luvulla. Uusi peruskorjaus on ollut valtuuston hyväksymällä investointilistalla kymmenisen vuotta.

Hankesuunnitelma on hyväksytty teknisessä lautakunnassa ohjausryhmän yksimielisen ehdotuksen mukaisesti ja kaupunginvaltuusto on varannut hankkeelle määrärahan. Pitkään odotettu valtionosuus on nyt myös toteutumassa. Aiemmin keväällä valtion rahoitus evättiin muun muassa valtuuston määrärahasta tehtyyn valitukseen ja katsomorakennuksesta tehtyyn suojeluesitykseen liittyen.

Valtionosuuden ehtona on, että hanke toteutetaan suunnitelman mukaan eli yleisurheilukentän peruskorjaus, katsomorakennuksen uusiminen sekä huolto- ja sosiaalitilat. Nykyinen katsomorakennus ei täytä valtionosuuden ehtoja muun muassa esteettömyyden osalta.

Kenttäalueen muiden toimintojen suunnitteluun on jo varattu määräraha ja ne on tarkoitus toteuttaa yleisurheilukentän peruskorjauksen jälkeen.

Peruskorjaussuunnitelmaan liittyy paljon yksityiskohtia, jotka ovat herättäneet keskustelua. Nykyinen suunnitelma on kuitenkin se, jolle avustusta ollaan saamassa. Tästä syystä hankkeessa pitää edetä olemassa olevan suunnitelman mukaan.

Kysymyksessä on olemassa olevan urheilupaikan peruskorjaus, jolla saamme erinomaisen kentän kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

Yleisessä keskustelussa on myös noussut esille uuden palloiluhallin tarve. Säästäminen urheilukentän remontissa ei mitenkään edesauta palloiluhallin rakentamista. Kunnollisen sisäliikuntahallin kustannus on moninkertainen urheilukentän peruskorjaukseen verrattuna.

Nämä kaksi hanketta ovat täysin eri vaiheissa. Urheilukentän peruskorjaus on toteutusvaiheessa ja palloiluhalli on pelkkä ilmaan heitetty idea, jonka täytyy läpäistä hyvän hankkeen vaiheet: tarveselvitys, hankesuunnittelu, rahoitushakemus, yksityiskohtainen suunnittelu ja vasta lopuksi toteutus.

Kunnallinen päätöksenteko on pitkäjänteistä työtä tavoitteiden saavuttamiseksi. Nyt olemme pitkän odottelun jälkeen saamassa urheilukentän peruskorjaukseen valtionavustusta merkittävän summan. On todella käsittämätöntä, että päätöksiä tehneet päättäjät ovat nyt valmiita jättämään valtionavun käyttämättä ja luopumassa hankkeen toteutuksesta.

Hankkeen viivästyminen on harmillista myös siksi, että kulunut kesä olisi ollut erinomainen hetki kentän peruskorjaukselle, kun se on ollut normaalia vähäisemmällä käytöllä.

Someron Keskustan valtuustoryhmä