Pelimanneja kutsutaan yhteissoittoon

0
Pelimannihenkeä itsestään Lasse Nivalinnan (vas.) soittotupaan tulivat hakemaan isännän lisäksi Sanna Rantanen, Mika Riikonen, Siru-Lina Ollula sekä Jari-Pekka Manninen. Kuvan ulkopuolella harmonia tämmäsi Olli Salomäenpää.

– Olisiko Somerolla innostusta kansanmusiikin soittamiseen, kysyy kanttori Olli Salomäenpää .
– On tiedossa, että Somerolla on vuosikymmeniä sitten toiminut Someron pelimannit, mutta jo toviin ei mitään paikallista aktiivista kansanmusiikin soittamista ole julkisesti ollut tiedossa. Onnistuisikohan asian uudelleen henkiin herättäminen, soittaja Salomäenpää pohtii.
Hän tietää, että Somerolla asuu sekä musiikin ammattilaisia että hyvän soittotaidon omaavia harrastajia.
– Heidän varassa tällaisen toiminnan voisi kuvitella toimivan, jos löydetään asiaan oikeanlainen muoto. Suomeksi sanottuna asiasta ei saa tulla liian sitovaa. Pitää olla vapaus tulla tai olla tulematta. Toisaalta moni ammattimuusikko kaipaa myös mukavaa ja leppoisaa yhteissoittamista esimerkiksi opettamisen vastapainoksi.
Homman testaamiseksi koottiin yhteen puolentusinaa soittajaa Lasse Nivalinnan soittomajalle Pyöliin. Yhdessä tutustuttiin lähinnä Somerolta ja Somerniemeltä muistiin kerättyihin melodioihin, kuten Somerniemen polkkaan, Jenkkaan Somerolta ja Someron masurkkaan .
– Ja moneen muuhunkin kappaleeseen. Ja luonnollisesti tämäkin soittosessi päättyi Karjalan poikiin , niin kuin moni vastaava yhteissoitto, Salomäenpää naurahtaa.
– Ja kyllä, kivaa ja hauskaa oli. Opettelua ja ihmettelyä asian äärellä, koska kukaan osallistujista ei voinut väittää olevansa genren ekspertti.
– Mutta yhteinen toteamus oli, että voisi uudestaankin kokoontua. Ehkä pari kertaa syksyllä sekä keväällä voisi olla sopiva sykli. Siihen voisi taipua.
Seuraavaa yhteissoittoa on kaavailtu pidettäväksi sunnuntai-iltana 22. marraskuuta.
– Jos sinulle heräsi asiaan mielenkiinto, niin ota ruhkeasti yhteyttä, kutsuu Olli Salomäenpää.