Perusturvan budjettiesitys yli raamin:Tekijöitä lisää, puututaan varhain – jatkossa säästyy rahaa

0

Kaupungin perusturvan ensi vuoden talousarvioesitys ei pysy kaupunginhallituksen sille asettamassa noin 32 miljoonan euron raamissa.

– Raami ylittyy noin miljoonalla eurolla. Karsimista on tehtävä; siellä voi olla päällekkäisyyksiä. Mutta budjettiin on esitetty paljon sellaisia asioita, ennaltaehkäiseviä toimia, joilla tulee syntymään säästöä jatkossa useammalla taholla, korostaa vt. perusturvajohtaja Marjaana Sorokin.

Ostopalveluita tarvitaan aiempaa enemmän usealla osa-alueella, ja ne lisäävät kaupungin menoja.

Perusturvalautakunta esittää työntekijöitä lisää, esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeyksikköön toista sairaanhoitajaa. Tällä puolella asumispalveluiden tarve on kasvanut.

– Kun voidaan auttaa varhaisessa vaiheessa aikuisia, perhettä, niin se tulee näkymään jatkossa myös lastensuojelumenojen laskuna. Ennaltaehkäisevän toiminnan kautta saadaan lasten sijoituksia vähenemään ja asumispalveluissa säästöä, laskee Sorokin.

Hän sanoo, että koronatilanne on tuonut näkyviin, missä palveluissa kaivataan erityisesti lisäresursseja ja vakituisia tekijöitä huolehtijoiksi. Esimerkiksi toimintakeskukseen tarvitaan vakituinen keittiötyöntekijä, joka klaaraa ammattilaisena työn.

Koronan vaikutukset näkyvät. Infektiopotilaiden vastaanotto on keskitetty Jonkkalaan. Terveyskeskuksen vastaanotto on ollut kovilla ja tarvitsee lisäkäsiä. Sinne perusturvalautakunta esittää määräaikaisen sairaanhoitajan palkkaamista.

Kehitysvammaisten ryhmäkotiin Tuulentupaan esitetään ohjaajaa ja kehitysvammaisten tuettuun asumiseen puolikasta ohjaajaa lisää. Silloin ohjaajia olisi kaksi avittamaan kehitysvammaisia heidän arjessaan.

– Palveluja tarvitsevien määrä on lisääntynyt kehitysvammahuollon puolella. Asukkaat ovat ikääntyneet ja sen myötä tuen tarve on kasvanut.

Terveyskeskuksen työterveyshuoltoon esitetään 40 prosenttista lääkärinvirkaa. Nyt kaupungin työntekijöiden työterveydestä huolehtii Teuvo Jokinen. Hän on eläkkeellä ja entinen johtava lääkäri.

Nahu

Somerolla sijaitsevat tehostetun palveluasumisen hoivapaikat ovat täynnä. Syksyn aikana jonossa on joutunut olemaan yli kolme kuukauttakin. Jonossa on nyt neljä henkilöä, mutta jono on kasvamassa lähiaikoina noin kymmeneen henkilöön.

Kaupunki on joutunut tarjoamaan hoivapaikkaa naapurikunnista.

– Tämä ei ole oikein hoivapaikan tarvitsijalle eikä omaisille. Pitkien etäisyyksien takia on hankala käydä katsomassa omaistaan, sanoo vt. perusturvajohtaja Marjaana Sorokin.

– Ei voi velvoittaa, että asiakas ottaa hoivapaikan Someron ulkopuolelta. Väkisin ei ketään sijoiteta.

Uuden hoivakodin, tehostetun palveluasumisen yksikön tarve on suuri.

– Uusi tehostetun palveluasumisen yksikkö on saatava nopeasti. Vallitsevaan asiakasjonoon se ei kuitenkaan auta, toteaa Sorokin.

Perusturvassa etsitään ratkaisua. Kartoitetaan esimerkiksi löytyisikö kaupungilta sopivia väliaikaistiloja toiminnalle ja onko mahdollisuutta palkata henkilökuntaa lisää.

Kaupunki etsii edelleen palvelutalolle uutta yksityistä rakentajaa ja neuvottelee useampien rakentajien kanssa.

Kaupungin ja Mehiläisen välinen hanke kariutui jo aiemmin. Mehiläinen vetäytyi yksikön rakentamisesta keväällä.