Pieruperse ja Kansan kasvot

0

Pieruperse nauraa ihmisten itsekeskeisyydelle, turhamaisuudelle ja tyhjyydelle. Kansan kasvot antaa nimensä mukaisesti kasvot suomalaisten puheenvuoroille, joita kuulee Ylen Kansanradio-ohjelmassa. Kumpikin ovat supersuosittuja suomalaisia sosiaalisen median tilejä, jotka päästävät ristiriitaiset huvittuineisuuden, myötähäpeän ja hämmennyksen tunteet valloilleen.

Anonyyminä pysyvä post-it -lapuille tarinoita rustaava Pieruperse uskoo, ettei huumorille tulisi asettaa rajoja, koska nauraminen on tapa käsitellä todellisuutta. Huumorin avulla on helpompi lähestyä vaikeita aiheita ja kertookin taiteiluharrastuksensa olevan eräänlainen selviytymiskeino.

Pieruperseen post-it -lapuille taiteilema sisältö saanee monen heikkohermoisen kattilan keittämään yli. Satiiriset ja mustan huumorin täyteiset toteutukset rikkovat hyvän maun rajoja, mutta keräävät samalla laajaa kiitosta seuraajien keskuudessa. Taiteilija on aiemmin kommentoinut, ettei kaikkia voi millään mielyttää ja siksi siihen pyrkimisessäkään ei ole mitään järkeä. Näin ollen keskustelua ja tunteita herättävä sisältö on hajutonta ja mautonta julkaisua parempi ratkaisu.

Kansan kasvojen tarinoiden takana olevat autenttiset henkilöt jäävät niin ikään myös anonyymeiksi. Tarinoiden kuvittajana ja tilin ylläpitäjänä toimii kuitenkin Juha Ilmari Laine omalla nimellään. Laine kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa 12.3.2020, että eniten tykkäyksiä ja kommentteja keräävät animaatiot, joissa puhutaan tavalla tai toisella vessajutuista, seksistä tai seksuaalisuudesta. Harva meistä tätä toisaalta julkisesti itse myöntäisi.

“Yks mummo meni lääkäriin ja sano että hällä on niin huono kuulo, ettei pieruansa kuule. No, lääkäri anto lääkkeitä ja mummo kysy, että ‘paraneeks tällä kuulo’. ‘Ei, mutta pierut kovenevat’ sanoi lääkäri. Kiitos, kuulemiin.” Muun muassa tämä kansalaisen tarina sai uuden elämän Instagramin julkaisussa.

Huumori on vaikea taiteenlaji, jossa korrektiuden raja on toisinaan hyvin häilyvä. Joskus tulee huteja ja silloin pitää vain katsoa peiliin ja seistä nöyränä virheidensä takana. Ei myöskään tule yleistää – nauru toimii vaikeidenkin asioiden käsittelyssä. Ketään en tuomitsisi väärästä lipsautuksesta, ellei sisältö ole tahallaan ja toistuvasti toisia loukkaavaa tai alentavaa.

Ja lopulta, eihän meillä ole velvollisuutta selitellä omia ajatuksiamme, mieltymyksiämme tai mielipiteitämme toisille, olkoot asemamme mikä tahansa. Eron ihmisten välillä tekee se, ketkä ovat valmiita arvostamaan erilaisuutta ja halukkaita ymmärtämään oman arvomaailman ylittäviä asioita. Pieruperseellä ja Kansan kasvoilla on paikka tässä yhteiskunnassa, sinun ihastukseksesi tai vihastukseksesi.

Timo Luukkola
yrittäjä/opiskelija