Poliisi valvoo tehostetusti polkupyörien valojen käyttöä

0

Syksyn edetessä illat ja aamut hämärtyvät ja ajokelit muuttuvat muutenkin haastavammiksi. Lounais-Suomen poliisi haluaa varmistaa, että pyöräilijät ovat valmiina ja varautuneina pimeneviin ajo-olosuhteisiin. Tällä viikolla poliisi valvoo tehostetusti polkupyörän valojen käyttöä, opastaa ja ohjaa pyöräilijöitä turvalliseen ja tieliikennelain velvoittamaan ajotapaan.

Aikaisempien syksyjen tapaan Lounais-Suomen poliisi valvoo tänäkin vuonna teemaluonteisesti polkupyörän valojen käyttöä.

– Tehostettua valvontaa tehdään tällä viikolla, niin sanottuun hyvän sään aikaan. Muun muassa työmatkapyöräilijät saavat vielä ajaa valoisan aikana, joten nyt on hyvää aikaa laittaa varusteet kuntoon syksyä ja lähestyvää talvea varten, muistuttaa komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Punainen takavalo on pakollinen

Kesäkuussa voimaan tulleessa uudessa tieliikennelaissa uutena vaatimuksena on punainen takavalo. Käytännössä se tarkoittaa, että valkoisen tai vaaleankeltaisen etuvalon lisäksi polkupyörässä tai vaihtoehtoisesti polkupyöräilijässä on oltava taaksepäin näyttävä punainen valo.

Etu- ja takavaloa on käytettävä aina pimeän tai hämärän aikaan tai silloin, kun näkyvyys on huonontunut sään tai jonkun muun syyn takia. Polkupyörien lisäksi velvoite koskee kaikkia moottorittomia ajoneuvoja.

Poliisi voi huonojen valaistusolosuhteiden vallitessa määrätä valojen puuttumisesta 40 euron suuruisen liikennevirhemaksun.

– Tuota pienemmälläkin summalla pyöräilijä saa hyvät valot pyöräänsä, ja samalla hän investoi omaan turvallisuuteensa. Olennaista ei ole sakottaminen vaan polkupyöräilijöiden ja muiden tiellä liikkujien liikenneturvallisuuden parantaminen, Katajisto muistuttaa.

Pyörän valojen valvonnan yhteydessä poliisi kiinnittää huomioita myös erityisesti väistämissääntöjen ja liikennevalojen noudattamiseen sekä jalkakäytävällä ajamiseen.

– Jalkakäytävällä ajaminen vaarantaa jalankulkijoiden turvallisuutta sekä samalla vaikeuttaa autoilijoiden ennakointikykyä liikenteessä, Katajisto sanoo.