Silja Kososelle upea voitto ensimmäisessä maaottelussaan

0
Silja Kosonen

Teksti Aulis Tiensuu

Someron Esaa edustava raisiolainen Silja Kosonen otti Tampereella käydyssä Suomen ja Ruotsin välissä yleisurheilumaaottelussa upean moukarikisan voiton uransa toiseksi pisimmällä heitolla 69,22. Maaottelu oli Kososen ensimmäinen naisten sarjassa. Suomen moukarivaltikka siirtyi Kososelle jo Kalevan kisoissa.

Silja Kosonen otti heti ensimmäisellä kierroksella piikkipaikan 68,17 kantaneella heitollaan, ja paransi sitä toisellaan lukemiin 68,72. Kolmas kantoi 67,06, jonka jälkeen voittoheitto tuli neljännellä kierroksella. Vielä viimeinenkin kantoi 67,99.

Kosonen heitti kilpailun neljä pisintä heittoa. Toiseksi tullut Ruotsin Ida Storm heitti kolmannellaan 67,88 ja pikkuhiljaa koko kisan parantanut Suomen ennätysnainen Krista Tervo viimeisellään 67,33. Suomen kolmas edustaja Suvi Koskinen jäi niukasti kahdesta muusta ruotsalaisesta ollen kuudes tuloksella 64,46. Lajipisteet tulivat näin Suomelle 12–10.

– Kaikki heitot olivat hyviä. Oli hyvä tunnelma heittää, sanoi Kosonen, joka tulevana viikonloppuna osallistuu Uudenkaupungin heitto-otteluun ja heittää Somerolla päätöskisan 20. päivänä.

Kausi on ollut Kososelle täydellinen, vaikka kansainvälinen osuus jäikin maaotteluun, kun nuorten MM-kisat siirtyivät ensi vuoteen ja aikuisten EM-kisat peruutettiin. Olympialaisten siirtyminen vuodella toi ensi vuoteen uusia tavoitteita.

– Olympialaisiin haluan, jos ne järjestetään ja Suomen ennätyksen. Tekniikka on hyvä, mutta heittovoimaa tarvitaan lisää. Heittäminen kehittyy vain heittämällä, Kosonen linjasi.

Moukarimiehille taas kolmoisvoitto

Suomen moukarimiehet avasivat maaottelun hyvin ja ottivat jo kolmannen peräkkäisen kolmoisvoiton pistein 16–6 ruotsalaisista. Esan Henri Liipola oli mukana neljännen kerran ja kertaakaan hän ei ole hävinnyt yhdellekään ruotsalaiselle. Ottaessaan ensimmäisen voittonsa kolme vuotta sitten Ruotsin Oscar Vestlund oli toisena, mutta sen jälkeen Liipola on ollut tuomassa Suomelle kolmoisvoittoja.

Liipolan heitot olivat tasaisen varmoja, kuten viime kilpailuissa muutenkin. Kolmannella kierroksella tullut paras heitto 73,42 toi nyt toisen sijan. Tulos on Liipolan maaotteluhistorian pisin. Edellinen paras oli 72,11, joka riitti viime vuonna voittoon.

Aaron Kangas heitti tälläkin kertaa omille lukemilleen. Voittoheitto 76,74 tuli neljännellä kierroksella. Aleksi Jaakkola varmisti Suomen kolmoisvoiton tuloksella 73,25. Paras ruotsalainen Ragnar Carlsson heitti ennätyksensä 71,99 ja Vestlund sai myös yli 71 metriä.

– Kolmoisvoitto maistuu hyvältä, vaikka se oli odotettavissakin, kertoi Liipola, joka myös päättää kautensa Somerolla vajaan kahden viikon kuluttua.

Suomen miehet johtivat maaottelua viimeiseen lajiin saakka, mutta siinä Ruotsi nousi viiden pisteen voittoon pistein 206–201. Suomen naiset jäivät Ruotsista 35 pisteen päähän pistein 221–186.