Sisarusten yhteinen taidenäyttely

0
Lotta Lehtonen vierellään abstraktit teoksensa Kaamos, Häivähdys ja Mausteinen (oik.).

Teija Lehtosta on syyttäminen, että lapsensa Lotta, 20, ja Niko, 25, Lehtonen laittoivat tekemiään maalauksia ja piirustuksia esille kirjaston Parvigalleriaan 26.9. saakka.

– Yhteinen näyttely oli äidin heitto, kertovat sisarukset, jotka ovat naperosta asti olleet mielellään kynä ja suti kädessä.

Lotta Lehtonen on rohkeasti ryhtynyt päätoimiseksi taiteilijaksi. Toimitilaa ei vielä ole. Hän kaavailee, että galleriassa olisi omien taulujen lisäksi myynnissä muiden teoksia. Myös käsityöt saisivat sieltä nurkan. Hän myös entisöi huonekaluja.

– Minulla piirtäminen pysyy harrastuksena. On se myös ajankulua. Siskoa voin aina jeesata, kertoo Niko Lehtonen, jonka päivätyö on digineuvojana Salossa.

Lotta Lehtonen on maalannut sekä abstrakteja että esittäviä tauluja. Ei esittävät -työt hän on tehnyt lähinnä pouring-tekniikalla. Siinä värit kaadetaan alustalle ja siitä ne sekoittuvat.

Niko Lehtonen piirtää pääasiassa lyijykynällä, mutta jonkin verran hiilelläkin. Näyttelyssä on mukana myös yksi hänen maisemamaalauksensa.

– Se oli mukavaa vaihtelua, tuumaa veli siskon ehdottamasta uudesta aluevaltauksesta.

Vuosi sitten maaliskuussa Lotta Lehtosella oli ensimmäisen oma taidenäyttely. Tänä kesänä hänen töitään on ollut esillä jo Muotiputiikki Helmessä ja nyt veljen kanssa kirjastossa.

Niko Lehtonen oli kriittinen näyttelytöidensä valitsemisessa. Hän hyväksyi vain 10 piirustusta esille laitettavaksi. Äiti täydensi paperipinoa.

– Omasta mielestäni ne eivät olleet vielä valmiita. Niitä olisi pitänyt hioa.

Niko Lehtonen istuu ja alkaa piirtää. Aihe muovautuu tekemisen edetessä.

– Teen, mitä päähän pälkähtää ja fiilispohjalla.

Siskonsa työtapa on toisenlainen.

– Minä menen idea ja värit edellä. Teen taulua niin kauan kuin se näyttää mielestäni hyvältä.

Osa Lotta Lehtosen maalauksesta Tuurikkinen.