Te selvisitte siitä

0
Inka Auranen, Mentor Bytyqi ja muut ylioppilaat odottavat saliin pääsyä ennen juhlan alkua.

Teksti ja kuvat Tarja Kauppinen

Ylioppilaat saivat viimein juhlansa. Niitä vietettiin monitoimitalolla koronan vaatimin turvatoimenpitein. Ennen juhlan alkua lakitettavat järjestäytyivät salin ulkopuolella aakkosjärjestykseen. Odotellessaan ylioppilas Inka Auranen kertoi olleensa töissä mansikkatilalla kesällä ja Mentor Bytyqi harjoitelleensa pääsykokeeseen. Kaikki vaikuttivat iloisilta, kun eräs tärkeä etappi elämässä oli nyt saavutettu.

Uudet ylioppilaat turvavälein.

Uudet yloppilaat saapuivat paikoilleen Erkki Melartinin säveltämän Juhlamarssin tahdittamina.

Viisikymmentä vuotta sitten lakkinsa saaneiden Riemuylioppilaiden tervehdyksen piti Leena Veikkola.

Opiskelija Tuukka Nummila esitti Onni Laihasen säveltämän ja sovittaman Iltatähden ja opiskelija Eero Kakko luki stipendin saaneet. Aki Erkkilän musiikkivideossa Menolippu, rautatien raiteilla vilisi joukko lapsuudenkuvia. Ella Nyman esitti runosikermän Tommy Tabermannin tuotannosta. Ylioppilas Elias Koskinen piti lämminhenkisen puheen ja tilaisuus päättyi yhteislauluun Gaudeamus igitur. Säestyksistä vastasi lehtori Katariina Helmi ja juhlan visuaalisesta ilmeestä lehtori Tanja Holmberg.

Rehtori Merja Klemola kannusti juhlapuheessaan opiskelijoitaan tuleviin haasteisiin ja toivotti heille menestystä.

– Kevät oli opiskelun kannalta odottamattoman hankala, mutta kaikki vaadittava saatiin suoritettua ja opiskeltua. Te selvisitte siitä. Esititte lisäksi jopa ihanan karonkan. Nyt syksyllä monet teistä on jo opiskelemassa oppilaitoksissa, osa armeijassa tai viettämässä välivuotta, te olette kaikki uuden kynnyksellä. Teille kaikille on myös laitettu todistuskansioihin postikortti merkkeineen. Lähettäkää se meille. Haluamme kuulla, mitä teille kuuluu myöhemmin, hän sanoi.

Lopuksi rehtori esitteli jokaisen päättö- ja ylioppilastodistuksen saaneen nuoren erikseen.

Riemuylioppilaiden tervehdyksessä Leena Veikkola totesi elettävän poikkeuksellisia aikoja.

– Tiedämme, valkolakki on vaatinut teiltä paljon työtä ja ponnisteluja. Stressi ja ehkäpä epätoivokin on tullut tutuksi. Jouduitte yllättäen sopeutumaan ylioppilaskokeiden koeaikataulun muutokseen ja pelkoon, että koko kirjoitukset joudutaan perumaan. Onneksi ne saatiin vietyä läpi lähes aikataulussaan. Teidän edessänne oleva maailma on avoin, mutta myös arvaamattomampi ja epävarmempi, kuin meillä aikoinaan. Koronapandemia osoitti, että ruoan saatavuuskin voi olla jonain päivänä hankalaa. Ruokahuoltomme ja huoltovarmuusvarastot osoittautuvat tarpeellisiksi. Toivon, että viette Suomea ja maailmaa kohti parempaa.

Elias Koskinen piti ylioppilaiden puheenvuoron.

– Someron lukio ja kaikki te, luokkatoverit, olitte positiivinen yllätys. Ketään ei haitannut, vaikka en ollut käynyt ylä- tai alakoulua samalla luokalla kanssanne, enkä tuntenut kuin kolme teistä entuudestaan, silti koin olevani osa tätä hienoa joukkoa jo ensimmäisen viikon aikana. Koulussamme on myös loistavat, asiantuntevat, innostavat, ihmisläheiset ja motivoivat opettajat. Myös kotiväen ja ystävien tuki on ollut tärkeää. Toivon kipinä vaikeissa, kenties jopa mahdottomilta tuntuvissa asioissa on tärkeää. On lisäksi uskottava onnistuvansa siinä, mitä tekee. Itse sain vaikeissa tilanteissa turvata Jumalaan, joka antaa todellisen rauhan. Hänellä on hyvä suunnitelma minuakin varten. Lukion kolme vuotta ovat antaneet meille hyvät eväät tulevaisuuteen, jota ei kannata pelätä, vaan odottaa uteliaana, koska me rakennamme yhdessä siitä meidän näköisen tulevaisuuden.