Urheilukentästä somerolaisten olohuone

0

Someron kaupungin urheilukentän saneeraus on noussut uudelleen lehtikirjoittelun ja puheiden aiheeksi, kun se on nostettu takaisin valtionapujen pariin opetus- ja kulttuuriministeriön lisämäärärahoituksen vuoksi.

Joulukuun valtuustossa hanke sai hyväksynnän tiukassa äänestyksessä.

Kirjoittelusta ja keskustelusta on annettu ymmärtää, että jo keväällä urheilukentän avustusrahoituksen rahoituksen esteenä on ollut Someron Rakennusperintö ry:n hakemus katsomon suojelemisesta. Ainakaan keväisessä valtionapupäätöksessä näin ei ole ilmoitettu.

7.5. päivätyssä kieltävässä päätöksessä valtionavun saamiseksi Someron keskusurheilukentän saneeraamiseksi kirjoitetaan seuraavasti: ”Ottaen huomioon käytettävissä olevat määrärahat sekä aluehallintoviraston ja valtion liikuntaneuvoston hankkeista ja niiden tärkeysjärjestyksestä antamat lausunnot opetus- ja kulttuuriministeriö ei myönnä hakemaanne valtionavustusta. Päätöksiin on sovellettu Valtion liikuntaneuvoston hyväksymää Liikuntapaikkarakentamisen suunta- asiakirjaa.”

Tämä opetus- ja kulttuuriministeriön sekä valtion liikuntaneuvoston tekemä ja hyväksymä Liikuntapaikkarakentamisen suunta-asiakirja on erittäin mielenkiintoista luettavaa. Heti avausluvussa ”Valtio liikuntapaikkarakentamisen ja liikkumisolosuhteiden kehittäjänä ja toteuttajana” on todettu, että liikunta harrastusmuodossa laajeni 1960-luvulla yhä enemmän sisätiloihin.

Toisen luvun kohta 2.4. ”Uima- jää- ja liikuntahallit valtionavustuspolitiikan painopisteenä” todetaan otsikon lisäksi että ”Valtion liikuntaneuvoston kuntakyselyn mukaan kasvukeskuksissa liikuntahallien määrä ei ole pysynyt väestön kasvun tahdissa ja vuorojen puute rajoittaa uusien harrastusryhmien aloittamista” sekä ”Lisäksi osa 1980- ja 1990-luvulle rakennetuista saleista on alimittaisia eri palloilulajien tarpeisiin.” Lähiliikuntapaikat on myös nostettu tärkeäksi osaksi valtion liikuntapaikkarakentamispolitiikan keskiötä 1990-luvulla. Tämä kaikki kuulostaa tutulta myös Somerolla.

Valtio on siirtänyt rahoituksen painopistettä nimenomaan vanhentuneiden ja nykylajeille liian pienien salien vuoksi siihen, että kuntiin rakennettaisiin uusia, nykystandardit täyttäviä liikuntahalleja, uimahalleja ja jäähalleja. Vuosien 2020–2023 rahoitussuunnitelmassa urheilukenttiin esitettiin rahoitusta kolmeen hankkeeseen ja muihin uima-, liikuntahalli- sekä jäähallihankkeisiin 34 kappaletta.

Nykyisellään Someron urheilukenttähankkeeseen ei sisälly kentän alueelle mahdollisesti suunniteltavien muiden ulkokenttien rakentaminen, eikä niihin ole haettu valtion- tai aluehallintoviraston rahoitusta. Me kaikki tiedämme, että nimenomaan näiden ulkokenttien, esimerkiksi skeittipuiston, tennis-, beach-, padel- sekä koripallokenttien rakentaminen urheilukentän alueelle lisäisi huomattavasti niin kutsutun matalan kynnyksen harrastustoimintaa Somerolla. Kunnassamme ei ole yhtään täysikokoista ulkokoripallokenttää, tenniskenttiä ei voi käyttää ja muutkin ulkokentät rapistuvat silmissä tai niitä ei yksinkertaisesti kaupungissamme vielä ole.

Valtuuston päätöksellä olemme nyt siis vain laajentamassa urheilukenttää, purkamassa katsomon ja rakentamassa sen tilalle uuden sekä korjaamassa väliaikaiseksi tarkoitettuun entiseen Someron lukion väistötilaan pukukoppeja ja muita urheilukentän oheistiloja ja vain näihin hankkeisiin on haettu ulkopuolista rahoitusta.

Meidän on mietittävä vähenevien kuntaeurojen käyttöä niin, että somerolaisten verovaroja käytetään somerolaisten käyttäjien tarpeisiin. Kun käyttötalouden menoja ei ole saatu kuriin, on investointeja tarkkailtava tiukalla seulalla. Tällä hetkellä liikuntapuolen pullonkaula ei ole urheilukentän koossa, vaan aivan muualla. Kun samaan aikaan nostetaan veroja ja puhutaan koulujen lopettamisesta, emme voineet lähteä mukaan tähän miljoonainvestointiin.

Me somerolaiset kokoomuslaiset haluamme tehdä urheilukentän remontin pienemmällä summalla ja säästää katsomorakennuksen. Lisäksi ehdotamme, että urheilukenttäalueen muut kentät sekä puistoalue suunnitellaan ja toteutetaan mahdollisimman nopeasti, vaikka kenttä kerrallaan. Näin urheilukenttäalueesta saadaan yhteinen olohuone meille kaikille somerolaisille.

Kokoomuksen valtuustoryhmän jäsenet Somerolla
Pauli Eino, Pia Maavirta, Markku Mäki-Teeri, Totti Nuoritalo, Henri Seppälä, Jutta Varjus ja Juha Wiskari