Uudistunut SoVo Futsal kysymysmerkkinä liigakauteen

0
Espoosta siirtyneet Antti Korhonen (keskellä) ja Pyry-Ville Korhonen (oik.) ovat harjoituspelin perusteella hyviä vahvistuksia somerolaismiehistölle.

Teksti Juha Laakso, kuva Kari Eerikäinen

Somerolainen futsalyleisö pääsi yli puolen vuoden tauon jälkeen seuraamaan Someron Voima Futsalin liigamiehistön otteita monitoimitalon parketilla, kun uuteen pelikauteen valmistautuva joukkue isännöi tiistaina pelatussa harjoitusottelussa Turun Pallokerhoa.

Nähtävillä oli rajusti uudistunut somerolaisjoukkue. Vuosi sitten liigakauden aloittaneesta ryhmästä kentällä nähtiin kolme pelaajaa: maalivahti Niko Rikkilä ja kenttäpelaajat Arber Istrefi sekä Mergim Bushi .

Tulokaspelaajia Espoon suunnalta


Kevätkaudella SoVon toiseksi pelaajavalmentajaksi tullut Nikola Erceg jatkaa edelleen samassa roolissa, kuten myös pidempiaikainen sovolainen Valdrin Seferi .

Tiistaina kotijoukkueen riveissä esiintyneistä pelaajista Espoon suunnalta saapuneet uudet sopimuspelaajat Guri Qerimi , Antti Korhonen ja Pyry-Ville Korhonen ehtivät tekemään pikaisen SoVo-debyyttinsä jo viime kauden aikana, tuolloin Espoon BK:n lainapelaajina.

Liigajoukkueen lukuisista nuorista tulokkaista somerolainen Elmeri Andersson oli mukana kokoonpanossa yhdessä viime kevätkauden ottelussa ja hän pääsi tositoimiin myös TPK:ta vastaan. Sen sijaan kentälle asti keväällä päässyt Jaakko Toivonen joutuu polvivamman vuoksi olemaan vielä jonkin aikaa sivussa.

Nuoreen pelaajakaartiin lukeutuu myös parikymppinen Verneri Nummi , joka viime kaudella edusti porilaista Pihlavan Työväen Urheilijoita Futsal Ykkösessä. Hieman enemmän kokemusta on Korhosten ja Qerimin tavoin EBK:sta Somerolle siirtyneellä Ruj Jovanovic-Hyvärisellä .

Monta runkopelaajaa pois vahvuudesta


SoVon viime kauden ryhmästä ovat varmuudella toisaalle siirtyneet maalivahdit Marko Laaksonen (TPK) ja Akseli Syrjälä (Sievi FS), sekä kenttäpelaajat Eetu Kauria (GFT), Joonas Manzo (JoSePa) ja Teemu Lammi . Somerolainen futsal-legenda Juho Pettersson ei ole enää jatkamassa pelejään ainakaan pääsarjatasolla.

Somerolaisjoukkueen kirjoissa ovat edelleen viime kausilta tutut Gezim Voca ja Xhevdet Gela , mutta tässä vaiheessa on vielä hyvin epävarmaa, tullaanko kumpaakaan heistä näkemään SoVon peliasussa alkavalla kaudella.

Tämä kaksikko, samoin kuin SoVon ryhmää aiemmin vahvistaneet Moshtagh Yaghoubi ja Valdrin Rashica , keskittyy yhä täysillä edustamiensa jalkapallojoukkueiden syyskauden peleihin ja olisi teoriassakin SoVon käytettävissä vasta loppusyksyn peleissä.

– Nikola (Erceg) on ollut aika painokkaasti sitä mieltä, että kausi viedään läpi sellaisella pelaajaryhmällä, joka on valmis sitoutumaan joukkueeseen koko kaudeksi. Katsotaan sitten jalkapallokauden jälkeen mitä näiden mahdollisten osa-aikaisten apujen kanssa tullaan tekemään, SoVo Futsalin manageri Jarkko Ihalainen toteaa.

Nyt on jo selvää, että ainakin kauden ensimmäisiin peleihin SoVo lähtee nuorella ja liigatasolla sangen kokemattomalla maalivahtikalustolla. 19-vuotias Niko Rikkilä ehti toki saamaan pääsarjan tulikasteensa jo viime kaudella, mutta pari vuotta vanhempi Verneri Salomaa on vielä aivan keltanokka tällä sarjatasolla.

Vain yksi treenipeli toteutui


SoVon oli tarkoitus pelata kaksi valmistavaa harjoitusottelua, mutta suunnitelma puolittui, kun Alastaron Urheilijat perui viime tingassa tulonsa viime sunnuntain harjoitusvastustajaksi.

Tiistaina somerolaisjoukkue sai lopulta kaipaamaansa pelituntumaa, kun Ykköseen nousutavoitteella valmistautuva Turun Pallokerho vieraili monitoimitalossa. TPK:n riveissä esiintyivät muiden muassa SoVon monivuotiset luottopelaajat Marko Laaksonen, sekä Hakalan veljekset Aapo ja Tuomas .

TPK voitti kamppailun maalein 5–3 (2–2), osoittaen kiistattomasti olevansa huippuryhmä Ykkösen tasolle. SoVon esitys sitä vastoin jätti ilmaan paljon enemmän kysymysmerkkejä, kuin mitä se antoi viitteitä joukkueen mahdollisuuksista liigakentillä.

– Pelaajien suuri vaihtuvuus ja joukkueen selkeä nuorentuminen tarkoittaa sitä, että emme nyt ole kauteen lähdettäessä ennakkosuosikkien joukossa. Ilman menestyspaineita pelaaminen on yleensä ollut meille ihan hyvä lähtökohta, Ihalainen sanoo.

– Kyllä minä silti vahvasti uskon siihen, että somerolaisjoukkue tullaan tämänkin kauden päätteeksi näkemään Futsal-Liigan pudotuspeleissä, manageri vakuuttaa.

SoVo Futsalin pelaajarinki kaudella 2020–21


(j = nuorten pelaajien haastajaryhmässä)

Maalivahdit: Niko Rikkilä, Verneri Salomaa, Joel Salonen (j)

Kenttäpelaajat: Arber Istrefi, Valmir Seferi, Valdrin Seferi, Nikola Erceg, Mergim Bushi, Kasperi Laine, Antti Korhonen, Pyry-Ville Korhonen, Elmeri Andersson, Jaakko Toivonen, Ruj Jovanovic-Hyvärinen, Verneri Nummi, Guri Qerimi, Vilho Ståhlström (j), Eelis Muurinen (j), Jasper Joosela (j), Samuli Laine (j), Joonas Reijonen (j)

Valmennus: Valdrin Seferi, Nikola Erceg

Joukkueenjohto ja huolto: Jarkko Ihalainen, Christer Friskopf, Hannu Manninen

SoVon ensimmäiset ottelut: su 20.9. SoVo–PP-70, la 26.9. HIFK FS–SoVo, su 4.10. Riemu–SoVo, la 17.10. SoVo–ToPV, su 18.10. SoVo–Ilves FS.

Futsal-Liigan joukkueet kaudella 2020–21


Akaa Futsal

FC Kemi

Golden Futsal Team (GFT), Espoo

Helsingin IFK FS,

Ilves FS, Tampere

Joutsan Seudun Pallo (JoSePa)

Kampuksen Dynamo, Jyväskylä

Liikunnan Riemu, Jyväskylä

Mad Max, Valkeakoski

Peli-Pojat -70, Tampere

Pirkkalan Jalkapalloklubi (PJK)

Someron Voima Futsal (SoVo)

Sievi FS

Tornion Palloveikot (ToPV)

Liigaan lisää joukkueita


Viime keväänä miesten Futsal-Liigan pelit keskeytyivät koronarajoitusten seurauksena yhtä kierrosta ennen runkosarjan päättymistä. Virallisia sarjasijoituksia joukkueille ei tästä johtuen kirjattu.

Koska putoamis- ja nousupaikatkin jäivät ratkaisematta, liigaa piti täksi kaudeksi täydentää kahdella joukkueella.

Keskeytyshetkellä Futsal Ykkösen kärjessä ollut helsinkiläinen Myllypuron Zenith ja kakkossijaa hallussaan pitänyt Pirkkalan Jalkapalloklubi saivat täksi kaudeksi liigapaikan, eikä yksikään viime kauden kahdestatoista mukana olleesta joukkueesta pudonnut sarjaporrasta alemmaksi.

Tästä johtuen liigakausi 2020–21 viedään läpi neljäntoista joukkueen voimin. Ensimmäistä kertaa futsalin pääsarjassa nähdään Helsingin IFK FS, joka otti kesällä haltuunsa Zenithin ansaitseman liigapaikan.

Kaksinkertaisen (26 ottelua/joukkue) runkosarjan jälkeen kahdeksan parhaan joukkueen kausi jatkuu pudotuspeleissä; kaksi heikointa putoaa suoraan Ykköseen ja sijoille 11.-12. päätyvät joukkueet karsivat sarjapaikoistaan Ykkösen kärkiryhmiä vastaan.

Juha Laakso