Somero-lehti 31.8.1990

Joensuun koulua aiotaan saneerata vuonna 1994. Peruskorjaus tulisi maksamaan 5 miljoonaa markkaa. Samalla viereinen atriumkoulu muutettaisiin kokonaan takaisin koulukäyttöön. Lääninhallituksen listoille Joensuun koulun peruskorjauksen toteutumisosa on merkitty vuodelle 1994.

Joensuun koulu on rakennettu vuonna 1958. Pientä ehostusta koululle on tehty sen elinaikana. Nelisen vuotta sitten korjattiin voimistelusalia.

Joensuun koulun johtaja Jouko Helkiö kertoo, että tarkoituksena olisi tehdä vastaavanlainen saneeraus kuin Kiiruun koulullekin, kuitenkin ilman lisärakentamista. Saneerattavan alan suuruus on 3500 neliömetriä.

Koululla korjattaisiin jo vanhanaikaiseksi käynyt ilmastointi ja valaistus. Lisäksi luokat saisivat ehostuksena maalia pintaan.

Erittäin tärkeänä asiana Helkiö pitää myös opettajien sosiaalitilojen rakentamista.

– Tällä hetkellä ne ovat melko puutteelliset. Korjaamista on suunniteltu jo monta vuotta.

Koulun keittiö ja ruokasali ovat käyneet pieniksi ja vanhanaikaisiksi. Myös oma terveydenhuoltotila olisi tarpeen.

Saneerauksessa saniteettitilat korjattaisiin. Helkiö arvelee, että sisävessoja tarvittaisiin lisääkin.

– Massavessojen lisäksi olisi hyvä olla yhden hengen vessoja.

Ahtaus rassaa

– Ahtaus on tämän hetken suurimpia ongelmia, kertoo Jouko Helkiö.

– Meiltä puuttuu yksi luokka, koska erikoisluokka on jo otettu tavalliseen luokkakäyttöön. Tarvitsisimme oman musiikkiluokan, jotta tavaroita ei aina joutuisi siirtämään paikasta toiseen.

– Oppilasmäärän kasvuennusteet näyttävät nousevilta. Nyt oppilasmäärässä ollaan siinä rajalla, että kaksi, kolmekin luokkaa olisi hyvä olla lisää.

Viime vuoden syksyllä 266 lasta aloitti koulunkäynnin Joensuun koululla, keväällä oppilaita oli tullut lisää ja heitä oli jo 275. Tänä syksynä oppilaita oli 282.

– Muuttoliikettä on vaikea tietää etukäteen, mutta näyttää siltä, että keskustaan on tulossa asukkaita ja sitä mukaa myös oppilaita Joensuun kouluun.

– Tilaongelma pulpahtaa heti esiin, jos meille tulee parikin oppilasta lisää. Luokkien oppilasmäärät ovat nyt jo ylärajoissaan.

Kirjaston paikka avoin

Yhtenä ajatuksena on ottaa atriumkoulu ala-asteen käyttöön. Mahdollinen kirjaston tilojen hyväksikäyttö on myös suunnitelmissa. Se tarkoittaa sitä, että kirjastolle pitäisi löytyä uudet tilat muualta.

Kirjaston sijoittamista varten on perustettu työryhmä. Sen tehtävänä on etsiä vaihtoehtoja kirjaston sijoittamiselle: rakennetaanko kokonaan uusi kirjasto, vuokrataanko sille tilat muualta, laajennetaanko kirjastoa nykyiselle paikalleen vai mikä ratkaisu olisi paras.

Kirjasto- ja kulttuurilautakunta on kaavaillut uutta kirjastoa torin lähituntumaan. Tarkoituksena olisi vuokrata noin 800 neliön tilat lähivuosina rakennettavasta uudisrakennuksesta. Muutto ajoittuisi vuoteen 1993, koska koulusaneerausta on kaavailtu vuodeksi 1994.