Vuonna 1990: Seitsemän konttoria suljetaan Somerolla – Somerniemen posti ei saanut armoa

0
Forssan toimipaikka-alueen johtaja Matti Asunta selvitteli somerniemeläisille tosiasioita postin sulkemisesta. - Realitetti on, että nykyisessä muodossa ei ole mahdollista jatkaa Somerniemen postin toimintaa.

Somero-lehti 31.8.1990

Somerniemen postikonttori lopettaa nykyisessä muodossa toimintansa heinäkuun alussa ensi vuonna. Tämä tuli selväksi Somerniemi-Seuran ja Kaskiston kylätoimikunnan yhteisessä kokouksessa, jossa olivat edustettuina myös postin edustajat.

Avauspuheessaan Martti Turunen oli postin säilymisen suhteen vielä toiveikas.

– Meidän pitäisi nyt osata esittää asia niin, että saisimme osaksemme muutakin kuin myötätuntoa, avasi Turunen kokouksen.

Postin Forssan toimipaikka-alueen johtaja Matti Asunta tyrmäsi kuitenkin heti kättelyssä mahdollisuuden postin jäämisestä Somerniemelle. Hän vieritti syyn Postipankin suuntaan, joka Asunnan mukaan ei ole jättänyt postille vaihtoehtoja.

– Postipankin toimintakertomus romutti postin aiemmat suunnitelmat. Sen jälkeen meille ei jäänyt paljon vaihtoehtoja, vaan toimintaa oli supistettava, sanoi Asunta.

Vain toiminnan muoto muuttuu

Asunta kuitenkin painotti, että postin toiminta lakkaa ainoastaan nykyisessä muodossa. Asukkaat eivät tule kärsimään hänen mukaansa muutoksesta.

– Postipalvelut hoidetaan siinä kuin nykyäänkin, vain palvelumuoto muuttuu, vakuutti Asunta.

Postin uudessa organisoinnissa on kaksi mahdollisuutta hoitaa palvelut. Ne hoidetaan joko asiamiespisteen tai jakeluverkoston avulla.

– Somerniemen kohdalla todennäköistä on, että palvelut tulevat jäämään johonkin kauppaliikkeeseen. Jakelupuoli täydentää palvelua, sanoi jakelualueen johtaja Pentti Nummela.

Vielä ei somerniemeläisten kauppiaiden kanssa ole neuvoteltu siitä, kuka kolmesta kyläkaupasta saa hoitaakseen postitoiminnan. Vahvimmilla luultavasti kuitenkin ovat nykyisen postikonttorin läheisyydessä olevat kaupat, joista toinen saisi asiamiesoikeudet.

Jakelun lähtöpiste tulee vastaisuudessa jäämään Somerniemelle. Nykyisessä paikassa se tuskin kuitenkaan ei tule toimimaan, koska tilat ovat kolme ja puolen tunnin päivittäiseen käyttöön turhan suuret ja kalliit.

Hirsjärvelle jakeluverkosto

Somerolla toimii tätänykyä kahdeksan postikonttoria, joista laukkautetaan kaikki muut paitsi keskustan toimipiste. Muiden konttorien kohdalla posti tulee neuvottelemaan palvelumuodosta, mutta todennäköistä on, että Hirsjärveä lukuunottamatta kaikissa paikoissa toimitaan Somerniemen tavoin.

– Hirsjärvi on ainoa paikka Someron alueella, jossa ei ole toimivaa kyläkauppaa, johon voisimme yrittää neuvotella asiamiespistettä. Siellä palvelut tullaan luultavasti hoitamaan jakelun kautta, sanoi Matti Asunta.

Kyläläiset suhtautuivat asiaan rauhallisen ymmärtävästi. Ainoastaan muutoksen taloudellista kannattavuutta jaksettiin epäillä. Kaikille työntekijöille kun oli jatkossakin luvattu työtä ja muutenkin kustannukset tuntuivat kyläläisistä jopa suuremmilta kuin nykyään.

– Alussa säästöä ei varmastikaan tule ainakaan merkittävästi, mutta ylimenokauden jälkeen asia on toinen, painotti Asunta.

Tuota kahden vuoden siirtymävaihetta tullaan todennäköisesti käyttämään myös Someron joissakin toimipisteissä, jolloin toiminta lakkaa esimerkiksi vasta postikonttorin hoitajan jäädessä eläkkeelle.

Matti Asunta ja Pentti Nummela tuntuivat saaneen somerniemeläiset vakuuttuneeksi siitä, että heidän postiasiansa hoidetaan jatkossakin kunnolla.

– Joko tämä asia on hyvä tai sitten te olette olleet todella vakuuttavia puhujia, sanoi Kai Linnilä.