Vuonna 2010: Pukeutumisneuvoja ja kampaaja räätälöivät asiakkaalle toimivaa kokonaisuutta

0
Jokioislainen Seija Mills opastaa pukeutumisessa ja ohjaa löytämään kunkin oman tyylin.

Somero-lehti 17.9.2010

Tekstit ja kuvat Merja Ryhtä
Pukeutumisneuvoja ja värikonsultti Seija Mills Jokioisista ja parturi-kampaamo RedHeadin yrittäjä Elina Riikonen ryhtyvät yhteistyöhön. Seija Mills antaa väri-, tyyli- ja vartaloanalyysejä ja auttaa toimivien puvustoiden löytämisessä. RedHead etsii asiakkaalle sopivan hiusmallin ja värin hiuksiin.
– Tarkoituksena on löytää kullekin persoonalle sopiva kokonaisuus päästä varpaisiin. Haluamme tarjota somerolaisille aika ajoin jotain uutta. Emme tallaa paikoillamme, vaan otamme askeleita ja koulutusta kohti uusia tuulia, kertoo Elina Riikonen.
Seija Mills antaa pukeutumisneuvontaa yksityishenkilöille ja kouluttaa myös yrityksien henkilökuntaa löytämään yrityksen imagon mukaisen tyylin työntekijöille. Mills tekee vartalo-, tyyli- ja värianalyysejä.
– Minun ei ole tarkoitus arvostella ja tyrkyttää, vaan opastaa pukeutumisessa ja ohjata löytämään se omin, toteaa Seija Mills.
Esimerkiksi henkilön persoonaa hän lähtee etsimään asiakkaan tuomien lehtileikkeiden perusteella. Asiakkaan vartalo mitataan, jotta saadaan selville vartalon malli, mittasuhteet ja erityispiirteet. Asiakas saa itselleen kansion, minkälainen on hänen vartalonsa malli, minkälaisia vaatteita hänen tulee suosia ja mitä välttää. Sivuilta löytyvät myös materiaalit ja kuviot, jotka ovat hänelle sopivia. Mills etsii myös asusteita, koruja ja kenkiä, jotka sopivat asiakkaan tyyliin.
– Ihmiset ovat tänä päivänä kiireisiä. Minä autan löytämään sen perustan ja ne tärkeät jutut. Kun vaatekaapissa on valmiina pari hyvää asua, oikean sävyisinä, niin se helpottaa arkea. Kun vaatteet sopivat toisiinsa, niin yhdisteleminen on helppoa. Syntyy puvusto.
Seija Mills on koulutukseltaan vaatetusteknikko. Hänellä on pitkä ura takanaan vaatetusalalla. Hän on toiminut muun muassa mallimestarina ja tuotantopäällikkönä vaatetusteollisuudessa.

—–

Miten löydän oman pukeutumistyylini?

Tunne itsesi, korosta parasta

Ensivaikutelma vaikuttaa tuntemattomien ihmisten kohtaamisessa. Ennen kuin henkilö on edes avannut suutaan, vastapuoli on tehnyt hänestä jo johtopäätöksensä. Sanaton viestintä toimii. Ei ole siis merkityksetöntä, miten pukeudumme ja miten käyttäydymme ensitapaamisella.
– Pukeutuminen ja käytös ovat käyntikorttejamme. Niillä myy itsensä toisen tietoisuuteen, toteaa pukeutumisneuvoja ja värikonsultti Seija Mills.
Työntekijä on myös yrityksensä käyntikortti. Hän edustaa työpaikkaansa.
– Pukeutumisella voi vaikuttaa siihen, onko uskottava vai ei. Kumma kyllä siisti kiinteistövälittäjä viestittää, että hänen myymänsä asuntokin on siisti.
Seija Mills vakuuttaa, että oman persoonallisen tyylinsä voi säilyttää työssä. Tyyliä pitää vain hioa työtä varten.
Pukeutuminen on toisten huomioonottamista ja osoittaa tilannetajua. Asu valitaan tilanteen mukaan. Juhlaan ei mennä verkkareissa eikä töihin iltahepenissä.
Mills neuvoo erottamaan juhlan arjesta. Sillä välttää nolot tilanteet: yli- ja alipukeutumisen.
– Pukeutumisella kunnioitetaan päivänsankaria. Minä arvostan sinua ja juhlaasi.

Peili kertoo enemmän kuin puntari

Oman vartalotyyppinsä tuntemalla tietää, mitä korostaa ja mitä häivyttää.
– Vie ihmisen katse sinne, missä parhaat puolesi ovat. Korosta niitä vaatetuksella ja asusteilla.
Seija Mills löytää ihmisille pukeutumistyylejä, joihin persoona vaikuttaa. Tyylit ovat: dramaattinen, rokki, sporttinen, klassinen/bisnes, arkinen/luonnollinen, taiteilija/hippi sekä eurochic-tyyli.
– Aika harvoin kukaan on pelkästään yhden tyylin ihminen. Hän on sekoitus monista. Toisaalta elämän eri vaiheissa me käytämme eri tyylejä.
Yhden asun voi saada erityyliseksi vaihtamalla asusteita.
– Suomalaiset ovat vielä arkoja käyttämään asusteita. Hiuksiin osaamme jo satsata, mutta ehostamisessa on vielä tekemistä. Parhaassa kokonaisuudessa on kaikki osa-alueet otettu huomioon. Hiukset, kasvot, asu, asusteet, värit, vartalotyyppi ja pukeutumistyyli, kenkiä unohtamatta.

Pukeutuminen lähtee omista väreistä

– Tyylin lähtökohtana olet sinä itse. Vaatteessa, värissä ja tyylissä tulee viihtyä kuin kotonansa. Se pitää tuntea omakseen. Hyvin usein ihailemme ystävämme kauniinväristä puseroa. Kysymme, mistä hän on sen hankkinut ja aiomme ostaa sellaisen itsekin. Itsellä sama vaatteet ei kuitenkaan näytä lainkaan yhtä sopivilta ja kauniilta kuin kaverilla.
Pukeutuminen lähtee omista väreistä. Niissä näyttää parhaimmalta. Oikeissa värissä ihminen hehkuu.
Seija Millsin mielestä suomalaiset ovat petranneet värien käytössä, mutta parantamisen varaa löytyy vielä.
Musta sopii harvalle suomalaiselle. Sisätilojen valkoiset seinät pahentavat tilannetta. Mustassa vaatteessa henkilö on kuin möykky, jossa mikään ei erotu eikä korostu.