Vuonna 2010: Somerolla starttaa bändikoulu – treenikämppä yritetään löytää ensi kevääseen mennessä

0
Henrik Illikainen treenaa yhtyeensä Eye Flies kanssa autotallissa.

Somero-lehti 5.10.2010

Teksti: Somero-lehden TET-harjoittelijat Henrik Illikainen, Miikka Lehtonen ja Katri Salomäki

Puuttuva treenitila on osasyynä siihen, että Someron bänditoiminta on karkeasti sanottuna kuolemassa sukupuuttoon. Mutta onko asia oikeasti näin? Millainen Someron musiikkitilanne oikeastaan onkaan? Onko mikään muuttunut? Onko tilanne ollut samanlainen aina?
Somerolla toimii tällä hetkellä vain muutama nuorista koostuva bändi. Soittotaitoa ja innostustakin ehkä löytyy, joten miksi oikein jättää sikseen?
”Ei jaksa.” ”Ei viitsi.” ”Mulla on parempaakin tekemistä.” ”Ei ole ketään, kenen kanssa soittaisi.”
Niinpä niin… Jos ei ole puute rahasta tai treenitilasta, niin sitten soittoseurasta. Pienellä paikkakunnalla on vaikea päästä välillä yhteisymmärrykseen tietyista asioista. Minkä tyylistä musiikkia soitetaan? Mitä kappaleita? Mitä soittimia? Kiistanaiheita on loputtomasti. Pitäisikö asialle oikeasti tehdä jotain? Ainakin lupauksia riittää.

Riski on olemassa

Henrik Illikaisen, Simo Saarisen ja Aleksi Korpi-Seppälän Eye Flies-bändi on ollut kasassa melkein kaksi vuotta. Saarinen ja Illikainen soittivat ennen toisessa bändissä, mutta jatkoivat sen hajottua yhdessä musiikin tekemistä.
– Aluksi soitettiin ihan vain kahdestaan. Mutta kun keikkoja alkoi tulla, Allu tuli mukaan rumpaliksi. Muitakin jäseniä on ollut mukana tilannekohtaisesti, Illikainen kertoo.
Bändillä on ollut tähän mennessä neljä keikkaa. Ensimmäinen keikka oli Hämeenportissa Haloo Helsinki!-bändin lämppärinä. Bändi on myös esiintynyt mm. Suviheinärockissa sekä Letkurockissa.
– Musiikkityylistä voi olla montaa mieltä, Illikainen miettii. – Jotkut juntit voisivat puhua ihan puhtaasti hevimetallista, mutta itse pidän sitä enemmänkin raskaammanpuoleisena, grungahtavana alternative-rockina.
Illikaisella on myös vahva mielipide Someron yleisestä musiikkitoiminnasta.
– Soittajia ei juurikaan ole, ja jos on, he ovat eri aaltopituuksilla toistensa kanssa ja lähtevät juuri siitä syystä suurempiin kaupunkeihin etsimään sellaisia, jotka olisivat samalla aaltopituudella. Pessimistinen kun olen, niin en toivo kovin suuria tulevaisuudelta tämän aiheen suhteen.
Illikaisen mielestä treenikämpän voisi hommata, jos siellä harjoittelevia bändejä vain löytyy.
– Hommassa on puolensa ja puolensa: totta kai harjoitustilojen olemassaolo voisi edesauttaa uusia bändien syntymistä, mutta jos se ei auta, niin sittenhän kyseessä on rahantuhlausta.

Antti Toukkari uskoo, että bänditoiminta on nykyisin henpompaa kuin vielä 30-40 vuotta sitten.

”Asenteet vastaisempia kuin nykyään.”

Antti Toukkarin mukaan 60-70-luvulla bändisoitto ei ollut erityisemmin muodikasta tai suosittua. Soittimet olivat paljon kalliimpia kuin nykyisin ja asiaan suhtauduttiin erittäin negatiivisin ottein. Monen nuoren soittointo tyssäsikin nimenomaan juuri siihen, että vanhemmat olivat niin vahvasti harrastusta vastaan tai että rahapussi loisti tyhjyyttään.
– Enemmän soitettiin nimenomaan perus-tanssimusiikkia, Toukkari kertoo. – Baddingin Five Yes-bändi oli yksi ainoita ellei jopa ainoa nk. ”jytämusaa” soittava yhtye Somerolla. Varsinaisia harjoitustilojakaan ei ollut silloinkaan kunnan puolesta, vaan yleensä harjoiteltiin perinteisesti jonkun kellarissa tai autotallissa.
Jos verrataan silloiseen, niin nykyään bänditoiminta on huomattavasti helpompaa. Kamat saa hankittua jopa paljon pienemmällä budjetilla, eikä nykyisin olla enää niin asennevastaisiakaan kuin ennen. Nykyteknologian avulla on helpompi äänittää vaikkapa bändin demo jopa ihan kotiolosuhteissa. Soittoa voi opiskella musiikkiopistoissa ja konservatorioissa: kaikki on ihmisestä itsestään kiinni.

Entä nuorison oma mielipide?

Myös Kiiruun koulun oppilaat ilmaisivat omia mielipiteitään aiheesta. Jussi Toivosen mielestä Someron nykyisen musiikkitoiminnan tilanne on aika OK, mutta se voisi olla monipuolisempaa; hän kaipaisi muun muassa monipuolisempaa koulutusta. Sekä Jussi, Otto Seppänen että Salla-Riina Kilpinen ovat yhtä mieltä siitä, että bändien treenitila olisi hyvä olla, mutta mielipiteet musiikkitoiminnan tulevaisuudesta vaihtelevat. Jussi ja Salla-Riina ovat molemmat sitä mieltä, että mahdollisuuksia on kyllä, mutta niiden parantamiseksi olisi tosiaan tehtävä paljon työtä. Samoin musiikki- ja nuorisotapahtumien määrästä oltiin eri mieltä: Jussin mielestä niitä on aivan tarpeeksi, Otto ja Salla-Riina taas kaipaisivat niitä lisää.

Joel Kalin kertoo, että nuorisovaltuusto tekee yhteistyötä paikallisen ravintolan kanssa saadakseen nimekkäitä esiintyjiä Somerolle ja sitä kautta lämppärikeikkoja paikkakunnan omille yhtyeille.

”Paljon on luvassa.”

Someron nuorisovaltuusto tekee yhteistyötä Drunk’n’Monkey-baarin kanssa. Joel Kalinin mukaan tavoitteena on järjestää erilaisia tapahtumia nuorisolle, ja Drunk’n’Monkey suostui antamaan tilallista ja rahallista tukea tähän ja, mikä tärkeintä, suostui siihen että tapahtumat ovat täysin alkoholittomia.
– Yhteistyön tarkoituksena ei siis ole tehdä minkäänlaista voittoa, Kalin painottaa. – Tarkoituksena olisi hankkia edellistä nimekkäämpiä esiintyjiä paikalle, ja näin paikallisia bändejä saadaan esiin lämppäreinä. Suurempia projekteja on siis vielä tiedossa, Kalin paljastaa.
Kalinilla ei omien sanojensa mukaan ole tarkempaa tietoa lupaillusta bändien treenikämpästä, joka oli tarkoitus perustaa kesäkuussa 2010. Hän kuitenkin luottaa täysin kunnan lupaukseen siitä, että treenikämppätiloja saadaan kyllä jossain vaiheessa.
Samaa mieltä on myös kulttuurituottaja Essi Tuominen. Alunperin kämppää oli suunniteltu Joensuun koulun tiloihin, mutta valitusten takia suunnitelma peruttiin. Sekä koululle että naapurustolle olisi voinut koitua tilasta ongelmia, kuten ilkivaltaa ja meteliä.
– Toistaiseksi uutta kelvollista tilaa ei ole löytynyt, Tuominen kertoo.
– Bändikämpässä pitää olla muun muassa tilaa, lämmitys, wc ja siellä pitää totta kai olla tarpeeksi turvallista soittimien ynnä muiden säilyttämiseen.
Tällä hetkellä bändikämppä on tavoitteena saada järjestettyä kevääksi 2011, jolloin olisi tarkoituksena startata myös bändikoulu. Someron Kulttuuri ry:llä on jo valmiina rahoitus instrumentteihin, joten kämpässä olisi tarkoitus olla muun muassa pari kitaraa ja rumpusetti sekä muutama mikrofoni ja kaiuttimia.