Vuonna 2010: Veikot liikuttaa väkeä laitakaupungilla

0
Tyttöjen liikuntaryhmä kokoontuu kerran viikossa Oinasjärven koululle. Sitä ohjaa oman kulmakunnan nuori Laura Älli.

Somero-lehti 10.9.2010

Teksti ja kuvat Merja Ryhtä

Somerniemen Veikot tarjoaa liikuntaharrastusta omalla kulmakunnalla ja omissa tutuissa porukoissa; on tarjonnut samalla periaatteella jo 60 vuotta.
– Eikös yhdistysten perusajatus ole ihmisten ikiaikainen halu kokoontua yhteen tekemään yhdessä jotain mukavaa. Ei täältä Somerniemeltä lähdetä jokaisen harrastuksen perässä Someron keskustaan. Meillä täällä laitakaupungilla ei ole monitoimihalleja, mutta on hyvä Oinasjärven koulu ja Somerniemen urheilukenttä, jossa kokoontua. Veikot tarjoaa näissä olosuhteissa mahdollisimman monipuolista palvelua. Toiminnan pääpaino on lapsi- ja nuorisotyössä, mutta myös aikuisväestölle pyritään järjestämään toimintaa kysynnän mukaan. Tavoitteena on kasvattaa yhteiskunnalle fyysisesti ja henkisesti vireitä ja hyödyllisiä kansalaisia, selvittää puheenjohtaja Asmo Saarinen Somerniemen Veikkojen toimintaperiaatteita.
Veikot liikuttaa alueensa väkeä monipuolisesti iästä riippumatta. Keväällä, heti kun lumet sulavat, startataan maastojuoksuihin Ämyrille. Syksyllä lumen tultua päästään samoihin maisemiin hiihtämään.
– Meillä on harjaantunut organisaatio, idearikas hallitus ja yli satapäinen jäsenistö, joka saa aikaan toimintaa nopealla temmolla, kehuu Saarinen seuran toimijoita.
Monipuoliseen kirjoon kuuluvat erilaiset jumpat lapsista senioreihin. On sählyä, sulkapalloa ja lentopalloa. Kokoontumispaikkana on Oinasjärven koulu. Talvella koulun ”kaukalossa” pelataan jääkiekkoa. Yleisurheilua on kesällä perjantai-iltaisin Somerniemen urheilukentällä ja suunnistusta sunnuntaisin ympäri kyliä.
Yleisurheilu vetää eniten väkeä. Somerniemen urheilukentälle kesän perjantaikisoihin osallistuu parhaimmillaan kerralla satakin lasta.
Pari viikkoa sitten seura teki linja-autoreissun Suomi-Ruotsi -maaotteluun. Joka talvi on lähdetty laskettelureissulle ja alkutalvesta on käyty treenaamassa sivakointia hiihtoputkessa.

Lasten harrastuksesta kehkeytyy koko perheen ajanviettotapa

Somerniemen Veikkojen toimintaan lähdetään viimeistään silloin, kun oma lapsi haluaa mukaan seuran harrastuspiireihin. Siten Asmo Saarinenkin ryhtyi aktiivijäseneksi.
Vanhemmat kuljettavat lapsiaan eri puolilta pitäjää harjoituksiin, samalla aikuiset tapaavat muita vanhempia, vaihtavat kuulumiset ja ovat mittamiehinä ja ohjaajina.
– Se on sosiaalinen tapahtuma jos mikä. Perjantai-illaksi pitää päästä urheilukentälle kannustamaan lapsia. Kaikki lapset ovat meidän kaikkien lapsia, filosofoi puheenjohtaja Saarinen.
Kun veikko varttuu vanhemmaksi, hän ryhtyy hyvin usein nuorempiensa ohjaajaksi. Se takaa, että Somerniemen Veikoilla on riittänyt ohjaajia omasta takaa. Seuralta saa tarpeen vaatiessa tukea ohjaukseen.
Asmo Saarinen kuvaa veikkojen puuhia perheenomaiseksi toiminnaksi. Huippu-urheilijoiden kasvattaminen ei ole päätarkoitus, mutta siihenkin tuetaan tarvittaessa.
– Saimmehan me tänä kesänä uuden Suomen mestaruusmitalistin joukkoihimme, kun Linnea Harala saavutti 15-vuotiaiden tyttöjen 2000 metrillä pronssia.

Somerniemen Veikkojen puheenjohtaja Asmo Saarinen kiittelee seuran hallitusta ja jäsenistöä aktiivisiksi, innokkaiksi ja kekseliäiksi. Puhelimen toisessa päässä oli tällä kertaa Veikkojen sihteeri Kati Fonsell-Laurila. – Mikään toiminta ei tule itsestään; ideoijia, alullepanijoita ja tekijöitä pitää olla.

Talkoot ja yhteistyö jylläävät

Tienoolta löytyy talkooväkeä. Talkoilla on pyöritetty muun muassa Ämyrin tanssilavan pelihallia ja makkaraa on käyty paistamassa Suur-Someronkin alueella. Toimintaan tarvittavat eurot ovat pieninä palasina maailmalla. Niitä kertyy jäsenmaksuista, kaupungilta saadusta avustuksesta, joulumyyjäisistä ja esimerkiksi viime kesänä suunnistuksen pitkien matkojen SM-kisojen juottopisteitä hoitamalla.
Veikot on Someron Liikunnan jäsenseura.
– Someron Liikunta pitää puitteet kunnossa, talkootyöllä se olisi pienelle seuralle liian rankkaa, tunnustaa Saarinen.
Urheiluseuralla on paljon yhteistoimintaa kaupungin kanssa, esimerkiksi Ämyrin latupohjan Veikot pitää talkoilla kunnossa, ja kaupunki ylläpitää ladut. Oinasjärven uimarannan kunnossapidosta huolehtii kaupunki, ja Veikot leikkaa ruohon.
– Kiitos kaupungille hienosta laiturista. Tänä kesänä sitä käytettiin paljon, tietää Saarinen. Myös Somerniemen urheilukentästä Someron kaupunki huolehtii. Hyvä välineistö ja uusi seiväshyppypaikka saavat kiitosta.
Ilmoille on heitetty toiveita kaupungin suuntaan. Ämyrin pururataa voisi keinolumettaa, jotta hiihtokausi voitaisiin aloittaa jo aiemmin syksyllä. Ämyrin monipuolinen maasto antaa siihen mahdollisuudet.

Veikkojen näköiset juhlat

Somerniemen Veikot juhlistaa 60-vuotistaivaltaan sunnuntaipäivänä 12.9. Ämyrillä. Asmo Saarinen kuvaa ohjelmaa Somerniemen Veikkojen näköiseksi. Historiikin sijasta esitetään kuvaelma, mitä kaikkea Veikot tänä päivänä on. Seuran kuusi jaostoa: hiihto-, naisvoimistelu-, palloilu-, yleisurheilu-, suunnistus- ja aikuisliikuntajaostot astuvat esiin.
Juhlassa jaetaan kesäkauden palkinnot. Peppi Pitkätossu sekä Maddaleena-nukke saapuvat esiintymään. Lopuksi tanssitaan paikallisen Tuliheilat-yhtyeen tahdittamana.