Vuonna 2010: Vesijumppaaja lähtee vaikka Loimaalle vetreyttämään kroppaansa

0
Loimaalle maananati-iltapäivisin starttaava uintikuljetus on ollut suosittu. Parhaimmillaan matkaajia on ollut lähes 50.

Somero-lehti 1.10.2010

Teksti ja kuvat Merja Ryhtä

Linja-autoasemalla lieheilee maanantaina ennen kello 13:a nelisenkymmentä odottelijaa, eläkeläisiä ja sydänyhdistysläisiä suurin osa. He ovat lähdössä uimahalliin Loimaalle kaupungin järjestämällä yhteiskuljetuksella. Heillä kaikilla on halu päästä uimaan ja veteen vetreyttämään kroppaansa.

Kaupungin järjestämät uimahallikuljetukset Saloon ja Loimaalle alkoivat elokuun lopussa. Parittomina viikkoina on ollut kaksi kuljetusta Loimaalle ja parillisina kaksi Saloon. Suosituin reissu on ollut parittomien viikkojen maanantai. Sille väkeä on riittänyt neljänkymmenen molemmin puolin, ensimmäisellä kerralla auto oli lähes täpötäysi.

Mielipide linja-autossa on yksimielinen: kuljetukset ovat hieno juttu. Pieni miinus on liian tiukka aikataulu. Puoli tuntia lisää aikaa ei olisi pahitteeksi, joillekin auttaisi varttikin. Silloin voisi viivähtää saunassa pitempään ja kuivata itsensä rauhassa.

Paikan päällä Loimaan Vesihovissa ollaan yleensä noin kello 13.45. Joukko vesijumppaa ja ehtii juuri ja juuri käväistä saunassa. Kun saunan jättää väliin, niin ehtii siemaista pillimehun tai juoda kupposen kahvia. Sitten on jo kiirehdittävä kotimatkalle. Matkustamiseen menee suurin osa ajasta, suuntaansa 45 minuuttia. Altaassa polskutteluun jää pisimmällään tunti. Vaatettamisesta ja peseytymisestä on suoriuduttava vauhdilla.

Aikaa kuluu myös matkan maksamiseen linja-autoon astuessa ja kassajonossa Loimaalla. Jokainen sydänyhdistysläinen allekirjoittaa paikallaolonsa, jotta saa uimahalliin pääsyn eurolla. Eläkeläiseltä sisäänpääsy maksaa Loimaan Vesihoviin neljä euroa ja Salon uimahalliin 2,5 euroa. Matkan hinta on kolme euroa.

Vesijumppa kohottaa kuntoa ja tuo hien pintaan

Sirkka Kilpinen on käynyt miehensä Taiston kanssa sydänyhdistyksen vesijumpissa ahkerasti Somerolla. Vetten ääreen pitää päästä myös silloin kun kaupunkiin rakennetaan uutta hallia. Kun vielä joku järjestää kuljetuksen, niin tottakai kannattaa lähteä matkaan. Omalla autolla uimahalliin Saloon, Forssaan tai Loimaalle Kilpiset eivät ole innostuneet suuntaamaan.

Vesijumppa tekee Kilpisten nivelille eetvarttia ja askel nousee kevyemmin. Sirkka Kilpinen on huomannut, että jos hän ei käy säännöllisesti vesijumpassa, niin keho on tönkömpi. Aamu-uinnit eivät ole heitä varten.

– Olen ajatellut niin, että eläkeläisen ei tarvitse herätä enää aamulla aikaisin, tiivistää Sirkka Kilpinen.

Sen sijaan Hilkka Saarinen on harrastanut aamu-uintia jo useamman vuoden ajan Somerolla ja on nyt viime viikkoina käynyt yhteiskuljetuksilla Salossa.

– Ei meitä ole ollut bussissa kuin kymmenkunta. Työikäiset eivät pääse Saloon aamu-uinneille, kun olemme takaisin Somerolla vasta yhdeksältä.

Aamu-uinnille Saloon ei ole ollut kuin kymmenkunta lähtijää, aina ei sitäkään. Loimaan iltauintikaan ei ole ollut suosittu. Lähtijöiden vähäisyyden vuoksi vuorot Saloon aamu-uintiin ja Loimaalle iltauintiin jäävät pois ohjelmasta viikosta 41 lähtien.

Hilkka Saarinen ja Pirjo Kerminen ovat tottuneet ohjattuun vesijumppaan. Terveydelliset syyt ajavat heidät veteen.

– Vesijumppa on hyvä liikuntamuoto. Se ei rasita niveliä, mutta silti lihakset saavat töitä. Kyllä altaassa aina meinaa hiki tulla. Salossa on ollut rankempi jumppa kuin Loimaalla. Se johtuu varmaan siitä, että Salossa ollaan koko ajan syvässä vedessä. On tekemistä pinnalla pysymisen kanssa, naurahtavat Kerminen ja Saarinen, joita on kutsuttu myös kurittomiksi kaksosiksi.

Eläkeläiset innostuneita

Pirjo Kerminen kehuu maanantaista päivävuoroa. Hän tekee aamupäivällä ruoan puolivalmiiksi ja lähtee sitten uimareissulle. Iltapäivällä Loimaan matkan ja ruokailun jälkeen aikaa jää vielä ulkoilemiseen. Viime maanantaina hän suunnitteli sienestystä.

– Tulee tässä samalla matka Loimaalle tutuksi. Käväisin viime viikonloppuna kissanäyttelyssä Loimaalla, kertoo Kerminen.

Kotimatkalla bussissa on hiljaista. Väki istuu posket punaisina ja rentoutuneina penkeissä. Pikku hiljaa puheensorina alkaa nousta.

Tällä kertaa Vainion Liikenteen bussinkuljettajana oli Timo Rinnekari. Hän ajaa ensimmäistä kertaa tällä 48 kilometrin reitillä somerolaisia uintikärpäsen purreita. Hän kuljetti aikoinaan salolaisia Paimioon uimaan, kun Salon hallia remontoitiin.

– Niillä matkoilla oli mukana noin 20–30 hengen joukko. Silloinkin enemmistönä olivat eläkeläiset, kertoo kuljettaja Rinnekari. Hän oli syömässä sillä aikaa, kun kuskattavat olivat vedessä.

Tervetuloa somerolaiset!

Kassa ja kahvion hoitaja Tarja Koivisto sekä Vesihovin esimies Petri Kajander toivottavat somerolaiset tervetulleiksi yhdeksän vuotta sitten uudistettuun uimahalliinsa. Vesihovin kävijämäärää somerolaiset lisäävät mukavasti, vaikka kahvion myynti ei nouse somerolaisten ostoksilla tiukan aikataulun vuoksi.

Kassalta Koivisto sanoo, että somerolaiset tulevat sopivaan kohtaan päivää Vesihoviin. Silloin hallilla on muuten rauhallista. Somerolaisten jälkeen hallilla alkaa toinen vesijumppa.

– Eikös tämä ole hienoa, kun kuntien yhteistyö toimii ja harrastajat pääsevät harrastuksensa pariin, kiittelee esimies Kajander.

Loimaan Vesihovista vanhasta hallista jäi jäljelle vain monttu; kaikki meni uusiksi. Hallissa on uima-allas, jossa on neljä 25 metrin rataa. Hallista löytyy monitoimi- ja virikeallas, poreallas, porepenkit, 22-metrinen liukumäki, lasten kahluuallas ja lämmittämätön ulkoallas.

Vesihovin esimies ja liikunnanohjaaja Petri Kajander sanoo kävijämäärän lisääntyneen uuden hallin myötä. Nyt kävijöitä on vuodessa noin 70 000.

Lippujen hinnat nousivat, kun uusi halli avattiin. Nyt aamu-uintiin pääsee neljällä eurolla. Sisäänpääsy maksaa viisi euroa ennen kello 15:ttä ja sen jälkeen kuusi euroa, eläkeläisiltä neljä.