Vuonna 2010: Yrittäjät kaavailevat päivävartioinnin aloittamista

0
Muun muassa kemikaliotuotteet kiinnostavat varkaita.

Somero-lehti 17.9.2010

Teksti ja kuva Sauli Kaipainen
Pääkadun varren liikkeenharjoittavat ovat joutuneet yhä useammin tekemisiin liikkeellä olevien varaskaksikkojen kanssa. Varkaita saapuu Somerolle muualta. Epäilykset kohdistuvat itärajan taakse.
Toiminta vaikuttaa organisoidulta. Ensin somerolaiseen liikkeeseen saapuu yksi epäilyttävän näköinen henkilö, ilmeisesti piirtääkseen kartat paikoista. Viikon tai parin päästä saapuu iskuryhmä.
M-marketin yrittäjä Risto Kilpinen toteaa, että epämääräisillä asioilla liikkuvat erottaa muusta asiakasvirrasta helposti. Lyhyen ajan sisällä jo kolmen eri ryhmän toiminta on saatu keskeytettyä.
– Someron Yrittäjät kutsuu liikkeenharjoittajat parin viikon päästä yhteiseen tilaisuuteen. Tavoitteena on saada kiertävä päivävartija, jonka tavoittaisi puhelimella mihin tahansa täällä, kun jotain epäilyttävää tapahtuu.
Kustannukset ja hyödyt pitää punnita. Toimintaa ei aiota sitoa yrittäjien jäsenmaksuun. Vartiointi hankitaan, mikäli kiinnostuneita maksajia on riittävästi.
– Erityisesti yksinään liikkeissä olevat yrittäjät ovat kokeneet ongelmat pahimpina. He eivät voi kulkea kenenkään perässä, eikä sitä voi kenellekään suositella. Tärkeämpääkin tekemistä riittää
Risto Kilpinen sanoo, että aikaisemmin varkaita kiinnostivat kalliimman hintaluokan paristot ja partakoneenterät. Nyt menekkiä on kemikaliotuotteissa ja ruuassakin.
– Kesällä valvonta on helpompaa, sillä tavaroiden piilottamisen kannalta tärkeä paksu takki herättäisi liikaakin huomiota. Varkaudet lisääntyvät pimeän myötä.