Aloita sukututkimus lähipiirin haastattelusta

0
Vanhoihin kirkonkirjoihin on listattu muun muassa avioliittoon kuulutettuja ja vihittyjä sekä kuolleita ja haudattuja. Kirjat on usein jo digitoitu, jolloin niitä voi tarkastella internetissä.

Salon Seudun Sukututkijat ry:n puheenjohtaja Arto Lahtinen opastaa, että sukututkimus kannattaa aloittaa lähipiiristä.

– Jututa läheisiä ja sukulaisia menneistä ajoista ja henkilöistä, kun siihen on vielä mahdollisuus. Aloita ajoissa, muistuttaa Lahtinen.

Hän sanoo sukututkimuksen olevan aina vaan nousussa.

– Vaikea sanoa, mistä innostuksen kasvu johtuu. Ehkä maailma on muuttunut pienemmäksi. Yhteyksiä on helpompi ottaa toinen toisiimme, kun tarjolla on monia kanavia.

Hän arvelee ihmisten haluavan selvittää, mistä ovat kotoisin, missä ovat juuret, mitä kaikkea oma suku pitää sisällään sekä keitä sukuun kuuluu.

Salon Seudun Sukututkijat opastaa sukututkimuksen alkuun ensi lauantaina 17.10. parin tunnin ajan Someron kirjastossa. Tilaisuudessa kerrotaan yhdistyksen toiminnasta ja miten lähteä liikkeelle sukututkimuksessa.

He selvittävät myös projektia Salon seudun seurakuntien rippi- ja muuttokirjojen digitoinnista. Kemiönsaaren rippikirjojen digitointi on vielä kesken. Lauantain tilaisuudessa kerrotaan, miten digitoitua materiaalia voi hyödyntää sukututkimuksessa.

– Pääpaino on kysymyksiin vastaamisella, keskustelulla ja tietojen vaihdolla, korostaa Arto Lahtinen.

Kirjastonhoitaja Henna-Riikka Hautamäki kertoo, miten Someron kirjaston palveluita voi käyttää apuna sukututkimuksessa.

Salon Seudun Sukututkijat kokoontuu kerran kuussa Salon kirjastoon kuukausitapaamisiin. Kaksi kertaa kuussa on kerhotapaaminen, jossa keskustellaan, opastetaan ja verkostoidutaan.

– Se on tietojen ja ajatusten vaihtoa. Siellä voi verkottua muiden sukututkimusta tekevien kanssa, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja.

– Järjestämme koulutusta ja retkiä. Olemme retkeilleet muun muassa Vanhojen kirjojen päivillä Vammalassa ja Nakolinnassa Salossa. Viime kesän kohteemme piti olla Somero, sen kartanot, museot ja hautausmaa. Retki peruuntui koronan takia, mutta toivottavasti pääsemme myöhemmin tulemaan.

Yhdistys ylläpitää verkko- ja Facebook -sivuja. Kaksi kertaa vuodessa ilmestyy Suvustaja-lehti.