Aloite kaupunkipyöristä ja monta muutakin

0
Kuvassa Föli-kaupunkipyöriä Turussa.

Jo ensi kesää varten Raimo Rönkkö on tehnyt kuntalaisaloitteen, jossa hän ehdottaa hankittavaksi kymmenkunta niin kutsuttua kaupunkipyörää Somerolle.

Rönkkö perustelee aloitettaan sillä, että kaupunkipyöristä on useissa Suomen kaupungeissa muodostunut suosittuja liikuntavälineitä muun muassa turisteille. Perusteluina on kaupunkimme matkailuimagon kehittäminen.

– Pyörien teline voisi olla vaikkapa nykyisellä torilla. Sieltä ne saisi vuokrata / lainata puhelinsovelluksella, kaupunkiin saapuvien turistien parkeeratessa autonsa joko torille taikka vastapäiseen hiekkakentän parkkialueelle, Rönkkö ehdottaa.

Toisena esityksenä Rönköllä on, että Härkälän lenkin, niin kutsutun ”kolmen sillan kiepin” pyöräilykartta tulisi laatia niin paperi- kuin digiversiona älypuhelimiin.

– Reitin varrella on useita kaupunkimme nähtävyyksiä kuten Härkälän kartano, Härkälän uima- ja veneranta, kirkko ja niin edelleen. Elikkä reittinä olisi tori – Okkerin silta – Kohnamäen polku – kaarisilta – Härkälän kartano – uimaranta – venesatama – kirkko – Helsingintien silta – Joensuuntie – tori. Lenkin pituus on kuutisen kilometriä.

Kolmantena kuntalaisaloitteenaan Raimo Rönkkö esittää näkyvää Tervetulo-tekstiä Somerolle.

– Tämä sillä edellytyksellä, että aloitteeni Ely-keskukselle Shellin risteyksen kiertoliittymästä joskus toteutuu.

– Ympyrän keskelle pystytetään vaikkapa taiteilija Heikki Paakkasen suunnittelema, haponkestävästä teräksestä valmistettu kookas silhuetti, jossa suurin kirjaimin toivotetaan tulijoille vaikkapa: TERVETULOA SATUMAAN PARATIISIIN. Teksti saisi olla haponkestävien palmupuiden katveessa.

Perusteluina on muiden kaupunkien vastaavat esimerkit.

– Lähes kaikkien maamme kiertoliittymien keskelle on pystytetty paikkakunnalle / kaupungille tunnusomainen silhuetti. Esimerkkinä vaikkapa Lohja, jonka keskustan kiertoliittymää symbolisoi edesmenneen kaivospatruunan ” Kalkki-Petterin” suuret kalkkikivilohkareet.