Syitä hakeutua perheneuvontaan on jatkuva riitely, puolisoiden etääntyminen toisistaan, mustasukkaisuus, uskottomuus, fyysinen ja/tai henkinen väkivalta, eropohdinnat, uusperhekysymykset, seurusteluongelmat, seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset ja yllättävät kriisit, kuten läheisen sairaus ja kuolema.

Puolisoiden väliin on tullut jokin uhka tai taakka, joka erottaa.

– Etsimme yhdessä mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja elämäntilanteeseen; jäsennystä ja uusia näkökulmia sekavaan ja näköalattomalta tuntuvaan olotilaan. Päätökset tekee jokainen itse. Ja ratkaisuissa me tuemme perhettä, muistuttaa johtava perheneuvoja Ulla Ristolainen Salon perheasiain neuvottelukeskuksesta, joka palvelee kaikkia Someron ja Salon asukkaita.

Salon seurakunnan pyörittämä keskus antaa tukea parisuhteeseen ja perhe-elämään. Kun haasteisiin ei omin avuin löydä ratkaisua eikä niitä pysty ylittämään, vaan tarvitsee ammattilaisen keskusteluapua.

– Joka kerta nöyränä kuuntelee kunkin kertomusta. Jokainen tarina on henkilön oma, sillä on historiansa ja painotuksensa.

Keskuksessa on kolme henkilöä, jotka antavat apuaan. He ovat perheneuvojat Ulla Ristolainen, Suvi Kiuas ja Terhi Kyllönen.

Ristolainen sanoo, että suurin syy ristiriitoihin on se, ettei kuunnella eikä ymmärretä toista.

– Väärinkäsityksiä ja oletuksia on niin paljon.

Vuorovaikutus ja yhteisymmärrys puuttuvat eikä parisuhde ja perhe ole enää hyvä tiimi.

– Iso asia on tunteiden säätely. Se, että kuppi ei mene heti nurin, kun toinen kertoo jotakin epämiellyttävää. Ettei ryhdy huutamaan ylitse ja syyttelemään, vaan pystyy rauhoittumaan ja kuuntelemaan, mitä toisella on sanottavaa.

– Jos ei tule kuulluksi, ei asia etene eikä ratkea. Ymmärrys, mitä asia toiselle merkitsee, on tärkeää haasteissa ja parempaan yhteiseloon pääsemisessä.

Eniten perheasianneuvottelukeskuksessa tehdään töitä vuorovaikutusongelmien sekä erilaisten kriisien ja erokysymysten kanssa. Kapuloita rattaisiin tuovat mielen kuormat. Niitä ihmiset luulevat helpottavansa päihteillä ja muilla riippuvuuksilla. Joku lähtee pelipöytiin, toinen pakenee töihin, kolmas harrastuksiin, ettei tarvitsisi pysähtyä ja ryhtyä tekemään töitä itse ongelman kanssa.

– Elämä on niin kompleksinen ja kerroksellinen. Joillekin perheille ongelmat kasaantuvat. Yritämme löytää työkalupakin, mikä kyseiselle perheelle toimisi. Löytämään ylivoimaiselta tuntuvasta asiasta langan pään, jota kuroa.

Paras ratkaisu ei välttämättä ole, että pariskunta jatkaa yhdessäoloa.

– Hyvä ero on yhtä hyvä ratkaisu, muistuttaa Ristolainen.

Parisuhteeseen kuuluvat olennaisena osana läheiset. Vanhemmuus on iso osa parisuhdetta. Terapiassa lasten asema ja näkökulma otetaan esille. Erotilanteessa pidetään huolta lasten hyvinvoinnista.

– Meillä on myös aluehallintoviraston sovittelulupa tehdä lakisääteistä perheasiainsovittelua.

Tänä päivänä puhutaan paljon parisuhteista. Ne ovat esillä mediassa.

– Ei myöskään tyydytä mihin vaan. Lähtemisen kynnys huonosta suhteesta on madaltunut.

Ristolainen muistuttaa lapsuuden perheen toimintatavoista.

– Oma historia voi olla parisuhteelle joko evästä repussa tai kiviä taakkana.

Usein parit hakevat apua kärvisteltyään pitkään ongelmiensa kanssa.

– Pitkään sinnitellään. Toivon, että pariterapiaan hakeuduttaisiin matalalla kynnyksellä. Ei odotettaisi niin pitkään, että asiat ovat kietoutuneet monimutkaisiksi solmuiksi ja vyyhdeiksi, sanoo Ulla Ristolainen.

Jos ihmisellä ei ole turvallista olla, niin apua on haettava välittömästi.

– Fyysinen ja henkinen väkivalta sekä yli äyräitten menevät toistuvat riidat vaativat pikaista ammattiapua. Tai jos olo on turvaton ja vapaus olla oma itsensä on uhattu.

Someron seurakunnan perheneuvonta

Perheasiain neuvottelukeskuksessa Salossa

– ammattilaisen keskusteluapua parisuhteen tai perheen isoihin haasteisiin ja elämän kriisitilanteisiin, kun omat keinot ja voimat eivät riitä haasteen ratkaisemiseen ja ylittämiseen

– suositellaan keskusteluja, joissa parisuhteen molemmat osapuolet ovat mukana; neuvotteluun voi hakeutua yksinkin

– pari- ja yksilökeskustelujen lisäksi eroryhmiä

– myös lakisääteistä perheasioiden sovittelua silloin kun vanhemmat tarvitsevat tukea lapsen asioista sopimiseen eron jälkeen

– maksutonta

– puhelinnumero 044 7745217, soittoaika ti ja to klo 12–13 (voi jättää myös viestin) ja sähköpostiosoite perheneuvonta.salo@evl.fi

– perheneuvojat soittavat tai sähköpostittelevat ja sopivat milloin ja missä asiaa aletaan ratkoa tai selvittävät akuuteissa tilanteissa, mistä muualta voi hakea apua

– Someron seurakunta hankki palvelun määräajaksi tämän vuoden loppuun Salon perheasiain neuvottelukeskukselta, jota hallinnoi Salon seurakunta

– sijaitsee Salossa, Vilhonkatu 8, kauppakeskus Plazan kolmannessa kerroksessa, sisään Plazan uudemmalta puolta (H&M alakerrassa), rullaportaat ylös, ovi oikealla, rappuset ylös, etsi kyltti Salon seurakunta ja pinkit tuolit, istahda ja odota sisäänkutsua

Parisuhde- ja eroneuvontaa myös Somerolla

Someron kaupunki tarjoaa tänä vuonna somerolaisille ilmaista parisuhde- ja eroneuvontaa sosiaalitoimen perhepalvelujen kautta.

Parisuhdeneuvonta tarjoaa keskusteluapua parisuhteen ongelmiin. Paikalle voi lähteä keskustelemaan puolisonsa kanssa tai yksin. Keskustelu on luottamuksellista. Yhdessä etsitään keinoja onnellisempaan parisuhteeseen ja tasaisempaan perhe-elämään.

Eroneuvonta tarjoaa ensitietoa avo- tai avioeroa harkitseville tai avioeroa jo hakeneille vanhemmille.

Vanhemmuus ja siihen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet jatkuvat vanhempien erotessa. Eroneuvonnassa paneudutaan eroasioihin lapsilähtöisesti. Palvelu tarjoaa mahdollisuuden tarkastella eron jälkeistä vanhemmuuden muutosta ja auttaa vanhempia löytämään uudenlainen ja turvallinen yhteistyövanhemmuuden malli parisuhteen päättymisen jälkeen.

Parisuhde- ja eroneuvontaa antavaan kaupungin perhetyöntekijä Tiina Hämäläiseen saa yhteyden puhelimitse (p. 044 7791 222), WhatsAppin, Facebookin (Someron perhetyöntekijä Tiina) tai sähköpostin kautta. Sähköpostiosoite on tiina.hamalainen@somero.fi

Tapaamiset voidaan järjestää sosiaalitoimiston tiloissa Lamminniemen Hyvinvointikeskuksessa, kotona tai muussa sovitussa paikassa.

– Tule keskustelemaan mieltäsi askarruttavista asioista yksin tai yhdessä. Ota rohkeasti yhteyttä. Mikään asia ei ole liian pieni tai liian suuri, toteaa perhetyöntekijä Tiina Hämäläinen.