Baddingin kotitalo sai uuden katon

0
Rauli Badding Somerjoki kotitalollaan 1980-luvulla.

Rauli Badding Somerjoen kotitalon kunnostustalkoissa harpattiin iso askel, kun rakennukseen saatiin uusi katto.

Talkoilla kunnostettavan Baddingin kotitalon omistaa perikunta.

Someron suuren pojan, edesmenneen laulajan Rauli Badding Somerjoen kotitalon kunnostustalkoot alkoivat viime syksynä. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen kunnostustalkootöihin ilmoittautui heti alusta lähtien useita eri somerolaistahoja, niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiäkin.
Talkooprojektin vetäjä, toimittaja-muusikko Kai Merilä kehuu mukana olevien somerolaisten osallistumisintoa legendan kotitalon säilyttämiseksi jälkipolville.
– Olen kysäissyt aina talkoisiin ilmoittautuneilta, että mikä heidät innosti mukaan. Perusvastaus on lähes poikkeuksetta ollut, että ollaan ylpeitä Baddingin tekemästä työstä suomalaisen musiikin hyväksi. Lisäksi on aina mainittu, että Badding on ennen kaikkea se, josta Somero tunnetaan. Ja kun on saatu, niin nyt on aika myös antaa, Merilä kertoo.
Koska töitä on tehty ja tehdään talkoolaisten omien aikataulujen mukaisesti, jo alussa tuli selväksi, että hankkeelle ei asetettu mitään tiukkaa aikarajaa.
– Suunnitelmissa on kuitenkin pitää kaikelle yleisölle avoimet tuparit ensi kesän alussa, jos korona vain suo. Se olisi jokin lauantaipäivä. Mulle on nyt jo soittanut asian tiimoilta useita valtakunnallisia medioita, kuten muun muassa Ylen puoliysin uutiset. Tulee positiivista julkikuvaa Somerosta taas maailmalle, Merilä kertoo.

Joni Tamminen (vas.) on pääasiassa vastannut sisätilojen kunnostustöistä. Apuna hänellä on ollut muun muassa kirvesmies Olli Bertling.

Kun tieto legendan kotitalon talkoohankkeesta kiiri Somero-lehden välityksellä julkisuuteen, ensimmäinen mukaan ilmoittautunut oli omaa rakennuspalveluyritystä pyörittävä Joni Tamminen .
– Badding on Somerolle iso asia. Minun mielestäni on kaikkien ylpeys, että paikkakunnalla on hänen kotitalonsa. Täytyyhän sellainen monumentti pitää kunnossa. Tämä on minulle ja firmalleni kunnia-asia, Tamminen toteaa.
Ahkera yksityisyrittäjä innosti hyvin nopeasti mukaan muitakin tuttuja alan ammattilaisia. Koska ensimmäisenä tarpeena oli hankkia rakennusmateriaaleja, Tamminen kääntyi tutun miehen ja firman puoleen. Rautanet Someron myymäläpäällikkö Jari Siikjärvi halusi heti olla mukana rakennusmateriaalien tuottajana.
– Tämä on upea asia koko Someron julkikuvalle. Ei tarvinnut kauan miettiä, kun yhteistyötä ehdotettiin. Rautanet on hoitanut talkoohankkeen kaikki sisäkunnostukseen tarvittavat materiaalit niin huokealla, kuin se ylipäätään on mahdollista, Siikjärvi kertoo.
Tien toisella puolella olevasta K-Raudasta järjestyi puolestaan hankkeeseen tarvittavat sisä- ja ulkomaalit, jotka tulevat Tikkurilan maalitehtaalta.

Purkuhommissa on ollut Ecotekolan väkeä ja …
…hirsjärveläinen lentäjä Kimmo Niemelä sekä Kai Merilä.

Baddingin kotitalon sisätyöt ovat jo loppuvaiheessa. Kaikki huonokuntoiset lattiarakenteet ja tiivisteet on uusittu. Pinnoitustyöt tehdään kevääseen mennessä valmiiksi. Noin viikko sitten Badding-talolla ahkeroi Someron Peltipinta, joka teki rakennukseen kahdessa ja puolessa päivässä uuden konesaumatun peltikaton.
– Yrityksessäni ovat Suomen parhaat kattotyöntekijät, joten tämä hoitui siksi niin nopealla aikataululla, kehaisee yrittäjä Janne Nurmi .
Kuten muutkin mukana olevat, myös Nurmi piti talkoisiin osallistumista kunnia-asiana.
– Lisäksi tällainen yhteinen, pyyteetön tekeminen luo osaltaan positiivista kuvaa ulospäin Somerosta ja meistä somerolaisista. Ja kyllä se vain on niin, että Baddingista meidän kaupunkimme tunnetaan. Ja onhan hänen nimeäänkin käytetty aina kaikenmoisessa kylämme markkinoinnissa. Tässä annetaan nyt kiitosta takaisin päin.

Someron Peltipinta teki uuden katon reilussa kahdessa päivässä. Katolla ahkeroivat Toni Mäenpää, Lauri Lankinen, Jarno Prihti, Niko Klemelä ja Almar Kurnim.

Someron Kiinteistöhuolto Järvinen
on hoitanut rakennusjätteet pois työmaalta.

Kai Merilä, talkoohankkeen puuhamies:

”Ai, sä asut siellä Badding-landiassa”

Liikkuessani paljon töiden vuoksi maailman toreilla ja turuilla, yksi asia toistuu aina kertoessani ihmisille kotipaikakseni Someron.
”Ai, sä asut siellä Badding-landiassa”.
Sen jälkeen alkaa muistelu laulajalegendan ikimuistoisimmista biiseistä.
Itse muistan puolestani ylpeänä kertoa, että Somerolla on yhä Baddingin perheen kioski, joka on sittemmin kunnostettu, sekä legendan kotitalo.
Nämä asiat olivat ensimmäisenä mielessä myös reilu vuosi sitten, kun Rauli Somerjoen sisko Mailis Niemelä otti minuun yhteyttä. Hän kertoi olleensa jo vuosia huolestunut talon alati rapistuvasta kunnosta. Perikunnan omistuksessa olevan talon tila kun oli pikkuhiljaa jäänyt huomioitta eri puolella Suomea asuvilta sukulaisilta.
Ymmärsin hyvin, ettei yhden pienituloisen eläkeläisen tuloilla rakennusta saataisi sellaiseen kuntoon, että sadan vuodenkin päästä Somerolla asuvat voisivat ylpeillä ikimuistoisen laulajalegendan kotitalosta. Pisaroiksi valtamereen levinneet musiikkia tarjoavat kanavatkaan eivät enää tuottaneet Baddingin lauluista kuin ropoja perikunnan kassaan.
Mietin, että jos legendan kotitalo mätänee pystyyn, mitähän se kertoo ulkopuolisille meistä somerolaisista.
Nostin huolenaiheeni esille Somero-lehdessä ja sitten alkoi tapahtua. Varsinkin nuoren somerolaisyrittäjän Joni Tammisen innostus talkoisiin oli syvän kumarruksen luokkaa. Hänen antamansa esimerkki innosti mukaan useita muita. Erityisen merkittävän harppauksen talkoohanke teki, kun rautakaupat tulivat mukaan hinnanalennuksin ja lahjoituksin. Ilman asevelihintaan saatuja rakennusmateriaaleja ei koko hyvästä ideasta olisi tullut yhtään mitään.
Kun maksumiehiksi lähtivät vielä mukaan Lounaismaan Osuuspankki, Someron Säästöpankki ja K-Supermarket Härkätie, ei projektin vetäjä voinut muuta kuin kumartaa jälleen syvään ja hymyillä.
Huonokuntoisten sisäosien purkutöihin antoi merkittävän panoksen puolestaan Someron kaupungin puolesta Ekotecola.
Mainittakoon tässä vielä, että ihan jokaisen kortensa näihin talkoihin kantaneen yksityisen ja yrityksen nimi ikuistetaan taloon kiinnitettävään messinkiseen kylttiin. Sekin tehdään talkoilla. Kyltin on luvannut kaivertaa ja asentaa Someron Kello- ja Kihla-Aitan yrittäjä Janne Nyström .
Ihan nopeallakin laskutoimituksella mitattuna talkoiden eteen tehdyn työn arvo kipuaa useisiin ja taas useisiin tuhansiin euroihin.
Ensi kesäksi suunnitellut Badding-talon tuparit tulevat varmasti tekemään osansa siinä, että upean kaupunkimme nimi tulee jälleen kiirimään positiivisessa mielessä kautta valtakunnan. Mukaan on jo nyt ilmoittautunut useita valtakunnallisia medioita.
Tilaisuudesta on tarkoitus tehdä koronan niin salliessa kaikelle kansalle avoin tapahtuma, jossa soi Baddingin musiikki eri esittäjien turvin livenä ja tutustutaan talkoovoimin kunnostettuun taloon, josta Rauli Badding Somerjoki aikoinaan lähti valloittamaan suomalaista musiikkimaailmaa.

–Ei voi muuta kuin suuresti kiittää.
Kun omia rahkeita ei ole,
suurisydämiset somerolaiset
ryhtyivät
talkoisiin,
kiittelee
Baddingin sisko Mailis Niemelä kunnostus-
hankkeesta.