Ecotekola jatkaa ateriakuljettajana

0

Yksityistäminen olisi maksanut tuplasti enemmän

Perusturvalautakunta perui ikäihmisten ateriakuljetusten hankkimisaikeet yksityiseltä puolelta. Syynä aikeen perumiseen oli hinta, joka on yli kaksinkertainen siihen nähden, mitä asiasta on arvioitu.

Päätös oli vt. perusturvajohtaja Marjaana Sorokinin esityksen mukainen, joka oli hankinnan keskeyttäminen.

Kaupunki sai kotihoidon ateriakuljetuksista ainoastaan yhden tarjouksen, jonka teki iso toimija, Mehiläinen Ateriaali Oy. Tarjouspyyntöön kuului hoiva-apu arkipäivien ateriakuljetusten lisänä.

Mehiläisen hinta oli liki 230 000 euroa/vuosi. Kaupungin tekemä arvio kuluista oli 110 000 euroa.

Toimintasuunnitelma ja kustannusvaikutukset tehdään seuraavaan lautakuntaan. Työtä jatkaa kuntouttavan työtoiminnan työpaja Ecotekola, jota se on tehnyt jo vuosien ajan.

– Itse näkisin tärkeänä, että siihen pystytään käyttämään työllistämisvaikutusta. Jo nyt kuljetuksia varten on ollut palkattuna lisäresurssi Ecotekolan palkkatukityönä, joka saataisiin jatkumaan.

– Näen asiassa kustannustehokkuuden, siinä on työllisyysvaikutus, mutta työtä voidaan jatkaa myös omana toimintana. Se pysyy paremmin näin hanskassa kuin ulkoistettuna, Marjaana Sorokin arvioi.

Hän huomauttaa, että tarjouskilpailuun olisi toivottu mukaan myös paikallisia yrittäjiä. Mutta järjestäjätahoja ilmaantui vain yksi.

– Yhdistelmänä näen sen aika hankalana, että mukana on hoiva-avustaja ja kuljetuspalvelu. Paikallisia yrittäjiä ajatellen näen sellaisen aika mahdottomanakin. Väistämättä tällainen palvelu menisi isommalle palveluntuottajalle.

Sorokin muistuttaa, että kaupungin sisällä on muutakin kuljetustehtävää, jota Ecotekola osittain on tehnyt.

– Siellä kulkee esimerkiksi sisäinen posti, labra, pyykit ja apuvälineet. Siihen voitaisiin kartoittaa samalla mukaan kaikki mahdolliset muut kuljetukset, ja tehdä siitä kokonaisuus. Samalla toiminnan haavoittuvuus vähenisi.

Kotipalvelun aamuihin ei Sorokinin mukaan vielä tällä hetkellä tarvita lisäresursseja.

– Vasta ehkä myöhemmin, mutta tällä hetkellä siihen ei ole akuuttia tarvetta. Sen suhteen otetaan aikalisä, tilannetta arvioidaan vielä uudestaan.