Hamppu kokee uutta tulemista – Ikivanhalla hyötykasvilla on lukuisa määrä käyttötarkoituksia ja -tapoja

0
Tilanne elokuun 21. päivä oli Matti Kaasen ympärillä olevassa hamppukasvustossa helteinen. Tuoksu oli huumaavan makea, ilman huumaavaa vaikutusta. Parimetriseksi kasvavan öljyhampun tähkyläosuudenkin mitta on puolisen metriä.

Hamppu tuo monelle ensimmäisenä mieleen päihteet. Se on harmillista, koska hamppu on monikäyttöinen ja myös hyvin vanha viljelykasvi.

Pääkäyttökohteina ovat erotettavissa kuitu- ja öljyhamppu, joille on teollisuuskäyttöä. Toisaalta ovat kannabiksen eri muodot, eli lääkekannabis ja päihdekäyttö.

Maanviljelyksessä hamppu on viljelykasvina tuottava ja nopeakasvuinen. Muutamassa kuukaudessa se kasvaa jopa yli nelimetriseksi.

Varsien kuidusta ja selluloosasta saadaan paperia ja kartonkia. Se käy myös rakennusmateriaaliksi ja tekstiileiksi. Siementen öljystä voidaan jalostaa biodieseliä, kosmetiikkaa ja ravintoa.

Hamppu käy eläintenkuivikkeeksi ja jopa hamppubetoniksi. Autoteollisuus käyttää sitä biokomposiitteina.

Lääkinnällisesti hamppua käytetään muun muassa kroonisiin kipuihin, epilepsiaan, tulehduksiin, kemoterapiaan liittyvän pahoinvoinnin hoitoon ja MS-tautiin.

Toisaalta hamppu on maailman yleisin huumausaine, jonka käyttö ja hallussapito on kiellettyä.

Monissa maissa käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta tehdään yleensä syyttämättäjättämispäätös. On maita, joissa pienimuotoinen kannabiksen kasvattaminen on omaan käyttöön sallittua.

Marihuana on kannabiskanta, joka sisältää enemmän kuin 0,3 prosenttia THC:tä (tetrahydrokannabinolia) kuivapainosta. CBD eli kannabidioli on puolestaan yhdiste, jolla on sekä lääkinnällisiä että huumaavia vaikutuksia.

Teollisuushampulla ei ole päihdyttäviä ominaisuuksia. EU:ssa alle 0,2 prosentin THC-pitoisuuden omaavien lajikkeiden viljely on Suomessakin mahdollista teollisiin tarkoituksiin.

Kaurasen tila Oy:n Matti Kaase alkoi viljellä Somerniemellä öljyhamppua ensimmäisen kerran 2014. Tilan hampuntuotanto menee siemeneksi.

Tuotannosta on sopimus Trans Farm Oy:n kanssa. Kylvösiemensopimusten minimiala on 10 hehtaaria.

– Siemenviljelytuotannosta suurin osa menee ulkomaille: Eurooppaan, Kanadaan ja Australiaan. Finola-öljyhamppu on ainoa hyväksytty lajike, jolla on tarpeeksi matala THC-pitoisuus, noin 0,2 prosenttia, Matti Kaase kertoo.

Viime vuonna siementuotantoa oli Suomessa 597 hehtaaria, mutta tänä vuonna ala kasvoi.

Ensimmäisenä vuotena sato oli 900 kg/ha.

– Siitä se parani joka vuosi. Viime vuonna lajiteltua tavaraa tuli 1 300 kg/ha.

– Ensimmäinen kerta meni hyvin, mutta 2015 kylvö epäonnistui. Kylvin siemenet märkään ja kylmään maahan liian matalaan, joka vielä kuorettui kylvöjen jälkeen. Mutta kuukauden päästä kasvusto oli jo metrin korkuista.

Kaase luonnehtii viljelyn hyvin kevyeksi.

– Kasvinsuojeluaineita ei hampulle ole ja nopeakasvuisena se tukahduttaa rikkakasvit alleen. Typpimäärä on maltillinen 100–120 kg/ha. Puinti on välillä hankalaa, sillä se ajoittuu syyskuun loppuun.

Hankalaksi puinnin tekee vahva putkikuituinen varsi, joka kiertyy puimurin kelojen ympärille.

– Jossain vaiheessa puimurin joutuu putsamaan kesken töiden. Puinti on huomattavasti hankalampaa kuin millään viljalla.

Tilan hamppuala on 31 hehtaaria. Helsingin suuntaan ajava saattoi bongata pellon ison Finola-kyltin ansiosta. Myös kasvusto poikkeaa runsaasti tavanomaisista viljelykasveista.

Se herätti joidenkin ohiajavien uteliaisuuden. Nähtiin, että autoja pysähtyi poimimaan ja keräämään lehtiä.

– Ja ihan turhaan. Ei siitä hampusta saa kuin korkeintaan pään kipeäksi, Matti Kaase hymähtää.

Hampun ravintoarvo on hyvä. Siitä ovat todisteena yli 20 prosentin kipuava valkuainen sekä 30 prosentin öljypitoisuus.

– Kuituhamppu saattaa olla 4–5-metristä. Siihen tarvitaan puimuri, jossa on kaksi leikkuupöytää päällekkäin. Ylempi terä on 3–4 metrissä. Alempi terä on periaatteessa silppuri.

Siemenen halkaisija on nelisen millimetriä, pienempi kuin viljan, mutta isompi kuin rypsin. Suomessa viljelyä voitaisiin lisätä. Esimerkiksi Kanadassa hamppuala on 30 000–40 000 hehtaaria.

Kaase luonnehtii hampun olevan paljon rypsiä varmempi viljelykasvi.

– Siinä ei ole elukoita, mutta homeita voi tulla. Kylvömäärä on 20–30 kg/ha ja uusi siemen tarvitaan joka vuosi. Hedekasvit lakastuvat pölyttämisen jälkeen pois.

– Evira voi tästä tulla ottamaan näytteitä, tutkiakseen mihin hamppua viljellään. Tähän mennessä tarkastajia ei ole näkynyt.

Hampusta voidaan jalostaa monipuolisesti elintarvikkeita. Marttilassa Murtolan hamppufarmi valmistaa 12:ta erilaista hampputuotetta ihmisille ja neljää eläimille.

– Meillä on sopimusviljelijöitä ympäri Suomen ja itse aloitimme viljelyn 2013. Moni on arka aloittamisessa, mutta kiinnostus lisääntyy. Meillekin se oli aluksi outo kasvi, mutta mielenkiinto heräsi googlettamalla. Se vaan on niin monipuolinen! toteaa Virve Kettunen.

Murtolan hampunsiemen kuorittuna tai paahdettuna oli 2019 Vuoden luomutuote.

Tapani Jokiniemi on viljellyt Somerniemellä hamppua siemeneksi kahtena vuotena. Hän toteaa viljelyn olevan vaativaa savella.

– Viime vuonna sato jäi heikoksi. Tänä vuonna oli parempaa, mutta ei erinomaista nytkään.

Siemenen koko on noin puolet vehnän jyvästä.

– Luulisin sen menestyvän paremmin hieman hikevämmissä maissa, joissa on hietaa. Ei savimailla. Toisaalta jotkut sitä menestyksekkäästi ovat savillakin viljelleet.

Hamppu vaatii 2–3 sentin kylvösyvyyden. Vanhoilla koneilla se ei aina toteudu.

– Kylvö tulee tehdä lämpimään maahan. Ehdin pellolle ennen keväällä koittanutta takatalvea, jolloin pintaantulo kesti todella pitkään.


Mikko Kaase huolehti tänä syksynä koko hamppualan puinnista. Kalustona oli Virosta käytettynä hankittu Casen iso rumpupuimuri. Pöydän leikkuuleveys on 30 jalkaa eli 9,1 metriä.

Jättiläispuimuri saapui Virosta

Tämän kokoluokan puimureita ei ole totuttu Suomessa näkemään. Vasta viime vuosina entistä leveämpiä leikkuupöytiä on ilmaantunut isommille puintialoille.

Kaurasen Tila Oy:n puimuri saapui käytettynä Virosta. Tilakoko Virossa on suurempi, joten koneetkin ovat usein Suomen vastaavia isompia.

Ei ole kulunut montaa vuotta vuotta siitä, kun vanhoja koneita rahdattiin Suomesta Viroon. Tuuli puhaltaa nyt toisin.

Merkki on Case IH 9230. Koneistona on Casen jo 70-luvulla kehittämä Axial Flow, jota pitkään nähtiin vain Pohjois-Amerikan lakeuksilla.

Sieltä se on alkanut valloittaa maailmaa. Tekniikka tarjoaa monia etuja Suomeenkin.

Isäntä Matti Kaase luotti tutun kanadalaisen viljelijän suositukseen, että kone sopii hampun puintiin. Kohlimilla varustetussa puimurissa pitkä, putkikuituinen hamppu kietoutui kelojen ympärille. Puhdistus oli työteliästä.

– Käyttötunteja on kertynyt 880, mutta kone pelasi oikein hyvin. Ilman murheita. Eikä kietonut hampunvartta mihinkään.

Axial Flow on rumpupuimuri. Filosofiana on puintimassan mahdollisimman suoraviivainen kulku puimurissa. Yksi iso roottori tekee sekä irtipuinnin että erottelun. Puitava materiaali tulee rummulle esikiihdyttimen kautta, joka saa massan reiluun 100 kilometrin tuntinopeuteen.

Etuina ovat hellävarainen hierova puintitapa, monipuolisuus eri kasvilajeille ja vähäisempi tehontarve. Jyvävauriot ovat vähäisiä.

Hamput pui tuleva isäntä Mikko Kaase. Hän on hoitanut yhdessä tilan työntekijä Lauri Lehden kanssa kaikki muutkin puinnit. Matti Kaasen tehtäväksi on tullut huolehtia poisajosta.

– Puintikosteus oli 23–25. Olisi se voinut odottaa, mutta muutakin puitavaa oli jäljellä.

Puintikorkeus oli 0,5–1 metri. Nyt lohko on kylvetty syysvehnälle.

– Hamppu on älyttömän hyvä esikasvi. Sillä on vankka paalujuuri ja se katkaisee pellon tautikierteet.

Lajittelematon sato oli 1 200 kg/ha, ja lajittelussa lähtee pois noin 10 prosenttia.

Leikkuuterä on 9,1 metriä eli 30 jalkaa. Ei ole kauaa, kun isoimmat puimurit Somerolla olivat puolet. Säiliön ilmoitetaan olevan 14,4 kuutiota, mutta Kaase arvioi vetoisuudeksi noin 10–12 kuutiota. Moottori on teholtaan 570 hevosvoimaa.

Ajonopeus nousi kohlinpuimuriin verrattuna, mutta vielä merkittävämpää oli se, ettei kone tukkeutunut.

Hamppu

  • Cannabis sativa
  • hamppukasvien ( Cannabaceae ) heimoon kuuluva perinteinen viljelyskasvi
  • ensimmäiset viljelykasvit Suomessa ovat olleet tattari, hamppu ja ohra
  • luonnonlääkkeenä hamppu on tunnettu Kiinassa jo tuhansia vuosia
  • hamppu oli Keski-Aasiassa ensimmäinen viljelty kuitukasvi
  • ensimmäiset kudotut kankaat olivat hamppua, peräisin 7000–8000 vuotta eaa
  • nykyisin yksi maailman kiistellyimmistä kasveista eräiden hamppulajikkeiden päihdyttävien vaikutuksien vuoksi
  • hampulla on hyöty- ja päihdekäyttökohteita, mutta kumpaankin erilaisen jalostuspäämäärän tuottamat lajikkeet
  • hyötykäyttöhamppu eli kuitu- tai öljyhamppu ovat lajikkeita, joilla on marginaalinen vaikuttavien aineosien eli kannabinoidien pitoisuus
  • hyötykäyttöhamput kasvattavat pitkän ja suoran varren tai paljon suuria ja öljypitoisia siemeniä
  • hamppua saa lajikkeesta riippumatta lain mukaan kasvattaa, jos ei aio kasvattaa ja jalostaa siitä huumausainetta
  • päihdehamppu on kannabinoidipitoinen muoto, josta voidaan kuivaamalla valmistaa kannabistaLähde Wikipedia

Öljyhampun viljely

Sauli Kaipainen
Finola-öljyhamppulajike on jalostettu Suomessa ja se kasvaa hyvin pohjoisissa oloissamme. Sillä on vahva, maata muokkaava juuristo. Finolassa ei ole huumaavia yhdisteitä. Öljyhamppu on luontaisesti gluteeniton ja sopii gluteenittomaan viljelykiertoon.

Öljyhamppu on yksivuotinen, paalujuurinen putkilokasvi. Kaksikotisen kasvin hede- ja emikasvit ovat eri yksilöitä. Öljyhampun viljelyssä ovat molemmat mukana. Hedekasveja ei marihuanan viljelyssä saa olla, sillä kasvi ei saa siinä pölyttyä.

Öljyhamppu viihtyy multavilla ja hikevillä mailla. Tavanomaiset viljatilan koneet ja laitteet sopivat hampun viljelyyn. Myös hampun suorakylvö on mahdollista.

Hamppu tarvitsee typpeä noin 70 kg/ha. Kasvinsuojeluruiskutuksia ei tehdä. Merkittäviä tuhohyönteisiä ei ole, kasvitaudeista hampulla sateisina vuosina ilmenee usein hometauteja. Pahkahomeriski tulee huomioida viljelykierrossa.

Lämpimään ja kosteaan maahan kylvettävä öljyhamppu taimettuu nopeasti ja kukkii noin kuukauden kuluttua kylvöstä. Kasvukauden aikana kasvusto venyy noin 1,5–2 metrin mittaan.

Sato, hinta ja tuki

Öljyhampun sato valmistuu syyskuun loppupuolella ja sitä kertyy noin 500–1 200 kg/ha. Sen puinti onnistuu tavallisella puimurilla. Laatuvaatimukset täyttävästä hampusta maksetaan noin euro kilolta, tuki on sama kuin rypsillä.

Lähde: Trans Farm Oy