Hengitysmaskit ilmestyivät somerolaiskauppoihin

0
Härkätien palvelutiskillä myyjät Vilhelmiina Virolainen ja Miika Laaksonen juttelevat maskin olevan varsin kuuma kasvoilla. Siihen vain on nyt tottuminen.

Viime viikon keskiviikkona K-Supermarket Härkätien kaupan puolella töissä olevan henkilökunnan kasvoille ilmestyivät hengitysmaskit.

Kauppias Mika Pukkila kertoo ohjeistuksen tulleen ketjulta.

– K-kaupoissa otettiin maskit käyttöön alueellisesti. Maskia pitää käyttää nyt niillä alueilla Suomessa, joilla niiden käyttöä viranomaiset ovat suositelleet laajemmin.

Pleksin takana olevan kassahenkilökunnan ei ole pakko käyttää maskia. Osa heistäkin käyttää ”tuplasuojausta”. Muu kaupan henkilökunta saa valita itselleen joko kertakäyttöisen hengistysmaskin tai kasvovisiirin.

– Nyt kun Somerolla taas koronaa on, pitää kaikkien ihmisten liikkua vähemmän. Oltaisiin vähän aikaa rauhassa, että saataisiin leviäminen ehkäistyä. Kyllä tämä tilanne on hurja, Mika Pukkila pohtii vakavana.

Hiljattain kauppaan tuli automaattiannostelija käsidesille.

– Se työntää annoksen alla olevalle kädelle tunnistettuaan lämmön. Tämä on näppärämpi eikä haaskaa ainetta lattialle.

S-market Someron marketpäällikkö Kari Määttä kertoo maskien olevan myös heillä kaikilla käytössä.

– Kassoilla ei pakkoa ole, sillä heillä on pleksit. Visiirejä voidaan käyttää, kunhan niitä ensin saadaan. Tilauksessa ovat, Määttä toteaa.

K-marketin kauppias Mikko Lunden kertoo, ettei heillä ole maskien käyttöpakkoa.

– Kannatan suosituksia, en pakkoa. Hengityssuojaimet ovat käytössä, jos niitä pystyy pitämään, Lunden kommentoi.

Lidl suosittelee kasvomaskin käyttöä kaupassa sekä asiakkaille että työntekijöille koko Suomessa. Henkilökunnalle kasvomaskin käytöstä on siis suositus asiakastiloissa. Kasvomaskia ei tarvita, jos työskentelee kassalla suojapleksin takana.

Viime viikolla Lidlin asiakkaille tuli käsidesi, joka sieltä pitkän aikaa ehti puuttua. Someron muilla kaupoilla desiä on ollut koko ajan saatavissa.

Härkätiessä ja K-Marketissa ei ole asiakkaille hengityssuojainten ostorajoituksia. S-marketista ennakoitiin ostorajoitusten mahdollisuutta, sillä kysyntä on nyt kova. Lidliin maskien ostorajoitukset ovat jo tulleet.

Asiakkaiden merkitys taudin leviämisen ehkäisyssä on iso. Perusohje on, että kauppaan ei mennä sairaana. Myymälässä asioidessa on syytä noudattaa turvallisen asioinnin ohjeiden lisäksi myös viranomaisten voimassa olevia ohjeita.

Keskeistä on turvavälien pitäminen, hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä kasvosuojainten käyttö alueellisten suositusten mukaisesti.