Hidasta ja ole valpas varoitusalueella

0

Kolmannes autoilijoista on törmännyt tai ollut läheltä piti -tilanteessa hirven tai peuran kanssa. Silti vain joka viides kertoo hiljentävänsä vauhtia hirvieläinvaaran alueella. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan joka kymmenes ei aina huomaa varoitusmerkkejä, ja osa ei myöskään reagoi niihin mitenkään.
Hirvieläinvaaran alueella kannattaa aina lisätä tarkkaavaisuutta ja hidastaa vauhtia. Pienikin nopeuden alentaminen tuo lisää pelivaraa toimia yllättävissä tilanteissa ja lyhentää jarrutusmatkaa.
Jos huomaat hirvieläimen tiellä tai tienpientareella, vähennä välittömästi nopeutta. Jos joudut väistämään, pyri väistämään eläimen takaa. Varoita muita autoilijoita hätävilkuilla tai vilkuta ajovaloja.
Tarkkaavaisuutta ei kannata päästää herpaantumaan, sillä eläin saattaa loikata yllättävästä paikasta tielle. Valppaana pitää olla etenkin hämärän ja pimeän aikaan. Tienvierustoja kannattaa pitää silmällä varsinkin, jos tien lähellä on paljon puita ja pensaikkoa.
Tänä vuonna hirvi- ja porovaroitusmerkkien rinnalle tuli myös kauriista ja peuroista varoittava liikennemerkki. Varoittamiseen ryhdyttiin, sillä valkohäntäpeura- ja metsäkauriskannat ovat 2000-luvulla merkittävästi kasvaneet Etelä-Suomessa.