Ikävä ja väri pääosissa kuulaissa akvarelleissa

0
Elise Lehikoisen akvarellitöistä pienempi on Värien ihme ja isompi Värien evoluutio.

– Kun aloitin opiskelun Turun Taideakatemiassa kuvataiteen linjalla, oivalsin, että työstän taiteessani ikävää. Se on täynnä hellyyttä ja kaipuuta sekä halua koskettaa – ikävää totuudellisuuteen, kuvailee kirjaston Parvigallerian lokakuun taiteilija Elise Lehikoinen juuri avautunutta näyttelyään, mutta jatkaa…
– Väri tuo ilon. Taitetut värit miellyttävät minua. Kaunis väri on kuitenkin suhde ympäristöön, ei ominaisuus. Värin tuottaminen marjoista ja kasveista kiinnostaa minua. Olen siinä lähdössä tutkimusmatkalle.
Elise Lehikoinen pystytti näyttelyn Somerolle toista kertaa, mutta hänet tunnetaan paikkakunnalla muustakin yhteydestä.
– Olin vuosia sitten töissä Someron kaupungilla maankäytön suunnittelijana ja kaavoittajana.
Someron vuosista on jäänyt yhä ahkerassa käytössä oleva vapaa-ajanasunto. Lehikoinen asuu Naantalissa ja opiskelee Turussa.
Lehikoinen aloitti taiteen opinnot viime vuonna Turun ammattikorkeakoulussa kuvataiteen linjalla.
– Tätä ennen olen opiskellut taidetta Lapin yliopiston avoimen yliopiston kautta ja kymmenillä eri taiteilijoiden järjestämillä kursseilla.
Tekniikoista rakkain on akvarelli.
– Sattumalla on tärkeä osa työssäni. Ehkä siksi juoksevalla värillä maalaaminen on ainakin yksi minulle luonteva ilmaisukeino. Värit ottavat vapautensa ja kulkevat omille teilleen. Ne synnyttävät jotain, mitä en olisi osannut edes ajatella. Se hämmästyttää ja ihastuttaa joka kerta. Minä hyödynnän sattumaa, jota rakastan, kertoo Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen ja Turun Sunnuntaimaalarien jäsen.
Someron näyttelyssä on myös muilla tekniikoilla tehtyjä töitä: esinekoosteita, piirustuksia ja video.
– Video on kuvaus installaatiostani, joka on projektio kaalille. Käsittelen installaatiossa ihmisen elämän yhteyttä luontoon ja elämän rajallisuutta.
Non-stopina seinälle heijastetussa videossa Lehikoinen on yhdistänyt omat kasvonsa kaalinkerään.

Elise Lehikoinen: Ikävä ja väri, kirjaston Parvigalleria 29.10. saakka.

Rautelan tienoilta löytyy Elise Lehikoisen somerolainen sielunmaisema, jonka hän on maalannut useissa erilaisissa sääolosuhteissa.