Influenssarokotus on nyt todella tärkeä

0
Kausi-influenssarokotus on joka syksyinen, iso urakka.

Ajanvarauksella paikalle, turvallisuutta noudattaen

Influenssarokotteen ottaminen kannattaa aina, mutta erityisesti tänä syksynä koronan vallitessa rokottautuminen on erittäin tärkeää.

Kausi-influenssan ja koronan oireita on vaikea erottaa toisistaan. Siksi mitä vähemmän influenssaa tulevana talvena sairastetaan, sitä vähemmälle kuormitukselle joutuu terveydenhuolto.

Koronatestien ja karanteenien tarve vähenee, samoin tehohoitopaikkojen. Terveys paranee. Hyötyjä on paljon.

Influenssan oireet ovat samankaltaiset kuin tavallisessa nuhakuumeessa, mutta rajummat. Siihenkin liittyy joskus vaarallisia jälkitauteja.

– Nyt suositellaan vahvasti, että influenssarokotus otetaan. Ettei sairastuttaisi ainakaan molempiin yhtä aikaa, koronaan ja influenssaan. Se on varmasti huonoin vaihtoehto, terveydenhoitaja Airi Suonpää korostaa.

Someron kausi-influenssarokotukset järjestetään tänä vuonna ajanvarauksella, viitenä marraskuun maanantaina.

– Tosi kiitettävästi ihmiset ovat jo varanneet aikoja. Todella uskollisesti he ovat odottaneet, välillä varsin ruuhkaisilla linjoilla. Kaikki ovat olleet kuitenkin tyytyväisiä, Suonpää jatkaa.

Rokotuspäiviä on vielä hyvin jäljellä ja rokotteita riittää.

Erityisjärjestelyjä on koronaepidemiasta johtuen.

– On tärkeää, että pidetään turvavälit, huolehditaan käsihygieniasta ja käytetään maskeja. Ajat järjestetään niin, että sisällä on vain tietty määrä ihmisiä kerralla. Jos on nätti ilma ja on etuajassa, niin ulkonakin voi odottaa.

Kotona kannattaa jo valmiiksi miettiä esimerkiksi vaatetus ja miten käyttäytyy, ettei rokotuspaikka neuvolassa ruuhkaudu.

Ajanvaraukset ovat numeroista 02-779 2511 tai 050-4776 155. Aikoja annetaan tiistaista torstaihin kello 10–14 marraskuun ajan. Tarvittaessa rokotuspäiviä lisätään ja ajanvarausta jatketaan.

Työterveyshuolto rokottaa kaupungin työntekijät pääosin omissa yksiköissä. Asiakasyritysten on mahdollista pyytää työterveyshoitajaa rokottamaan työpaikalle. Mahdollisista kustannuksista vastaa työnantaja.

Työterveyshuollon asiakkaita rokotetaan myös työterveyshuollon tiloissa terveyskeskuksen toisessa kerroksessa. Käynti on keskimmäisestä ovesta.

– Ihmiset voivat turvallisin mielin tulla hakemaan rokotuksen. Nyt se kannattaa. Monet sen saavatkin johonkin riskiryhmään kuulumisen vuoksi.

Terveyskeskuksessa on vahva maskisuositus, mutta maskia on tärkeää käyttää muuallakin, missä ihmisiä on.

– Pitää antaa kiitokset somerolaisille siitä, että aika hyvin on maskeja käytetty. Epävarmoja käyttäjiä kuitenkin on, eli jonkun verran löytyy vielä parannettavaakin, Airi Suonpää kannustaa.

Maskia oppii käyttämään. Sitä ei pidä kosketella käsillä, eikä laskea alas leualle. Käytetty kertakäyttömaski heitetään roskikseen, ei ympäristöön. Nenänvarren peltipanta taitellaan huolellisesti. Silmälasien huurtumista voi estää, kun kiertää korvanauhat silmukalle. Tällöin hengitysilma ohjautuu sivuille korvia kohti, ei lasien alle.

Keväiset suositukset yksin kauppaan menemisestä kannattaa pitää edelleen mielessä. Lapsia ei pidä ottaa mukaan, ellei se ole aivan välttämätöntä. Näin kaikille on väljempää.

– Erilaisissa tilaisuuksissa määräyksiin pitää suhtautua tosi vakavasti. Eilisestä 26.10. lähtien on voimassa 20 henkilön raja kokoontumisissa. Järjestäjä saa sen ylittää vain, jos ihmisten turvallisuus pystytään takaamaan.

– Turvaväli on aiheellista pitää pidempänä, kuin on suositus 1–2 metristä. Jos mahdollisuus siihen on, ei siitä varmasti ole haittaa, Airi Suonpää suosittaa.