Joulukadun avaus ja Joulu-Ruokava peruttu

0
Tänä vuonna ei nähdä perinteistä joulunavauskulkuetta Somerolla.

Joulukadun avaus kulkueineen ja puurotarjoiluineen on peruttu tältä vuodelta.
– Varsinais-Suomen alueellisen koronaryhmän suositusten mukaan on muistettava 1–2 metrin turvavälit kaikissa tilanteissa. Perinteisessä joulukadun avauksessa se ei onnistu, kertoo Someron Yrittäjien puheenjohtaja Janne Tolv i.
– Tapahtuma on vetänyt vuosittain satoja ihmisiä. Pelkästään puuroannoksia on jaettu noin 600, joten tässä koronatilanteessa ei tapahtumaa voida järjestää, pahoittelee Tolvi.
– Silti on ehdottoman suotavaa, että käyttäisimme jouluvalmisteluissamme somerolaisia palveluja niin lahja- kuin muissakin hankinnoissamme, Tolvi muistuttaa.
Vaikka tapahtuma jouduttiin perumaan, jouluvalot syttyvät.
– Tarkkaa päivämäärää ei ole vielä päätetty, mutta ajankohta ajoittuu marraskuun loppupuolelle, kertoo kaupungin maanrakennusmestari Jyrki Rinta-Paavola .
Viime vuonna Someron Yrittäjät hankki rahoitusta jouluvalojen kirkkaampiin led-lamppuihin myymällä uniikkeja joulukortteja.
– Vielä ei saatu tarpeeksi rahaa, jotta uudet ledit olisi saatu hankittua, eli ainakin tämä vuosi mennään vanhoilla valoilla, kertoo Someron Yrittäjien sihteeri Pia Maavirta .
Jouluvalot syttyivät Joensuuntiellä ensimmäisen kerran 2. joulukuuta 1988 kello 16.07, eli 32 vuotta sitten.
Joulukadun avajaisiin kertyi jo tuolloin melkoinen joukko somerolaisia, jotka marssivat torvisoittokunnan ja joulupukin perässä läpi koko keskustan.
Jouluvalot saatiin Joensuuntien liikelaitosten ja yritysten yhteistyönä.
Ensimmäiset jouluvalot olivat harvemmassa kuin nykyiset. Katuvalotolpissa olevien tähtien sijaan Joensuuntien yllä oli tien yli kulkeneet valonauhat, joiden keskellä oli valaistu joulukello.
Joulunavauksen ovat järjestäneet perinteisesti Someron Yrittäjät yhdessä Someron Yrittäjänaisten, kaupungin elinkeinotoimen ja Someron Kulttuurin kanssa.

Joulu-Ruokava on peruttu.

Myös Joulu-Ruokava on peruttu. Se oli tarkoitus järjestää 28.–29. marraskuuta.
– Jo syyskuussa kuitenkin päätimme yhteistyössä Someron kaupungin kanssa, että on tapahtuma on parempi peruuttaa. Perusteluina olivat mahdolliset yleisörajoitukset ja se, että tapahtumaa ei voida täysin turvallisesti toteuttaa, kertoo Anniina Witka järjestäjäseura Someron Esasta.
– Harmillista tämä tietysti on, etenkin myyjien kannalta, mutta myös monille somerolaisille perinteikäs tapahtuma on kuulunut joulun alkuun.
– Someron Esa halusi kuitenkin toimia vastuullisena tapahtumajärjestäjänä, joten päätimme välttää turhia kontakteja varsinkin nyt, kun tartuntatilanne on taas nousussa.
Syksyn alussa päätöstä puolsi myös muiden suurten tapahtumajärjestäjien päätökset perua messut ja vastaavat tapahtumat tämän vuoden loppuun asti.
– Me kuitenkin olemme tällä hetkellä positiivisella mielellä ja toivomme, että pääsisimme keväällä taas pitämään Kevät-Ruokava lauantaina 27. maaliskuuta, toivoo Witka.