Turisti yllättyy iloisesti Somerolla

0
Outi Kolattu-Tolvi

– Lähes joka kerta turistiryhmä on iloisesti yllättynyt, miten paljon meillä Somerolla on tarjottavaa, toteaa Someron Oppaiden puheenjohtaja, Hovilan kartanon emäntä Arja Torkkomäki.
– Kotimaan matkailu ja lähimatkat ovat hyvin suosittuja ja Somero on mainio kohde, kuten tiedämme; lähellä kaikkia!

Arja Torkkomäki

Torkkomäki veti viikko sitten Eeva-lehden lukijamatkalaisille bussikierroksen Somerolla. Bussi oli lähes 70-paikkainen, ja siihen oli otettu kolmisenkymmentä ihmistä. Joka kohteessa ryhmä jaettiin vielä kahtia. Osallistujilla ja järjestäjillä oli maskeja ja käsidesiä.
– Noudatin jo nyt matkan järjestelyissä ensi vuoden Suomen Opasliiton teemaa: Turvallisesti oppaan matkassa – tryggt med guiden, Torkkomäki kertoo.
Korona verotti kesällä ymmärrettävästi matkailijoiden määrää.
– Hovilassa kävi kesällä 2019 noin 40 ryhmää ja tänä kesänä kaksi. Pelkästään toukokuussa 2020 minulla piti olla 15 opastettavaa ryhmää ja he kaikki siirsivät retken toukokuulle 2021. Mutta kukaan ei peruuttanut! Toivotaan ruuhkaa ensi kesälle, Torkkomäki sanoo.
Someron Oppailla oli kesällä 2019 kaikkiaan 35 bussiopastusta ja niissä 1 239 henkilöä. Kohdeopastuksia oli 26 ja niissä mukana 837 henkeä. Kohteita olivat esimerkiksi Hovila tai Torppamuseo.
– 2019 oli ehkä keskivertovuosi, joinakin vuosina on ollut huomattavasti enemmän opastuksia, Torkkomäki kertoo.
Yksittäisiä matkailijoita Somerolla käy huimasti enemmän. Esimerkiksi kesälauantaisin Somerniemen kesätori vetää normaalisti useita tuhansia ihmisiä päivässä, ja heistä iso osa tulee Someron ulkopuolelta.

Somerolaisia matkailukohteita ja nähtävyyksiä
Hiidenlinna Park Resort
Somerjoki-kioski
Badding-pysäkki sekä useita muita patsaita
Somerniemen kesätori
Horoskooppipuisto ja kesäkahvila Huvila Härkä
Häntälän notkot
Muotiputiikki Helmi
Someron Kivimeijeri sekä muita näyttelytiloja
Hovilan kartano
Härkälän kartano
Torppamuseo ja muita Somero-Seuran ylläpitämiä museoita
Traktorimuseo
Hovimäki Camping
lisäksi tanssilavoja, kirkkoja, teattereita, maatiloja, liikuntapaikkoja ja paljon muuta


Sagulinin
päärynäomenoita
Hovilan verannalla.

Kartanoita, omenoita ja sarjakuvia – retki Somerolle

Kotimaan matkailu on voimissaan näinä aikoina ja varmasti vilkastuu myös tulevana kesänä. Turvallinen lähimatkailu saa erilaiset ryhmät liikkeelle ja erityisesti seniori-ikäiset etsivät turvallisia retkikohteita.
Jo toisen kerran Eeva -lehden lukijamatka suuntautui Somerolle.
Matkanjärjestäjä edellytti osallistujilta maskeja sekä käsidesejä ja muutenkin huolehdittiin tarkasti turvaväleistä, muun muassa bussi oli lähes 70-paikkainen ja matkaajia oli 35 henkeä. Matka oli kuitenkin loppuunmyyty.
Aamukahvit juotiin Kimalan Avellanilla; puolet ryhmästä siirtyi aluksi talon isännän Mikko Kivimaan johdolla kartanon puolelle ja puolet väentupaan emännän, Piritta Kivimaan kestitettäväksi. Sitä ennen koko ryhmä oli saanut kattavan selostuksen umpipihan erikoisista puulajeista. Avellan avasi nyt ensimmäisen kerran ainutlaatuisen ja hienon yksityiskodin ovet vierailijoille.
Lounas nautittiin Härkälän kartanossa, jossa Outi Kolattu-Tolvi esitteli ja maistatti myös juustoja. Hän kertoi omaan iloiseen tapaansa Kolatun Juustolan tarinaa.
Raino Hurmeen historiikin jälkeen matka jatkui jo kolmanteen kartanoon eli Hovilaan. Matkalla oli toki nähty niin Pentti Nikulan kuin Baddinginkin muistomerkit ja kuultu aimo annos Somerosta, sen nähtävyyksistä ja kohteista.
Hovilan väentuvassa osa haltioitui Heikki ”Hepe” Paakkasen valloittavista tarinoista niin piirroksista kuin miekkailun saloistakin. Hovilan saliin kokoontunut ryhmän osa perehtyi emännän johdolla kartanon historiaan ja sen restaurointityöhön.
Päivä päättyi Käräjäsalissa talon isännän, Matti Torkkomäen omenaesittelyyn, jossa hän kuvin ja maistiaisin kertoi eri perinneomenalajeista ja niiden jalostuksesta. Samalla nautittiin kartanon omaa omenatuoremehua.
Monipuolinen ja mielenkiintoinen päivä sai hyvän palautteen: tulemme ensi vuonna uudelleen!

Arja Torkkomäki
retken suunnittelu ja opastus

Piritta ja Mikko Kivimaa Avellanin pihalla vastaanottamassa ryhmää.