Kehitetään Somerosta Suomen liikuntamyönteisin kunta

0
Kaupungin tuore liikuntakoordinaattori Saija Ahola pitää luonnossa liikkumisesta. Siihen Somerolla on hänen mielestään mahtavat mahdollisuudet.

Tuore kaupungin liikuntakoordinaattori Saija Ahola on into piukassa työhuoneessaan kaupungintalolla; ei malta pysyä tuolillaan. Häntä kutkuttaa, että uudessa työssä Someron kaupungilla hän voi ottaa käyttöön kaiken aiemmissa töissään oppimansa ja saada aikaan toimivia ja kenties uusiakin juttuja.

– Ensimmäisenä työnä pitää saada palvelujen ja henkilöstön vaihto Someron Liikunnalta kaupungille kunnialla hoidettua ja sen jälkeen toiminta pyörimään jouhevasti, toteaa Ahola vuodenvaihteessa tapahtuvasta muutoksesta.

Hän kehuu Someron Liikunnan hoitaneen mallikkaasti sarkansa.

– Kaiken kaikkiaan Somerolla on mahtavat liikuntapaikat ja kaikenikäisillä mahdollisuus liikuntaan. Varsinkin uimahalli ja monitoimitalo ovat hieno lippulaiva liikunnalle, ihastelee aiemmin liikuntakoordinaattorina Pirkkalan kunnassa työskennellyt Ahola.

Hän kiittää seuroja ja yhdistyksiä.

– Seurat tekevät huikeaa työtä. Urheiluseurat ovat olennainen osa kulttuuria. Jos ei niitä olisi, niin pulassa olisimme. Toivottavasti yhteistyö jatkuu vahvana tulevaisuudessakin.

Tavoitteena on, että jokaiselle kuntalaiselle tarjotaan yhdenvertainen mahdollisuus liikkumiseen.

– Lähiliikuntapaikat tulee olla helposti tavoitettavissa ja kuntalaisten pitää voida käyttää niitä monipuolisesti.

Aholasta olisi hienoa, jos viiden vuoden päästä voisi mainostaa, että Somero on Suomen liikuntamyönteisin kaupunki.

– Tehtäisiin kuin Norjassa: sunnuntaisin laitetaan reppu selkään ja suunnataan luontoon. Kaikki lähtevät ulos.

Liikunta kuuluu kaikille

Saija Ahola toivoo, että tie liikunnan pariin alkaisi naperosta ja siitä tehtäisiin mahdollisimman mutkatonta.

– Silloin kun kasvaa liikuntaan ja siitä tulee osa arkea, se lisää koko elämän kestävää aktiivisuutta.

Aholasta tulee panostaa ennaltaehkäisyyn.

– Se on totuus, että hyvässä kunnossa pystyy paremmin vastaanottamaan eteen tulevia vastoinkäymisiä ja yllätyksiä, kuten tämä koronakin on. Liikunnalla voi pitkittää myös monien sairauksien puhkeamista.

Ahola sanoo liikuntakentän muuttuneen viime vuosina valtavasti.

– Esimerkiksi liikuntaneuvonta on monissa kunnissa jo ykköstuote. Neuvonnan kautta on hyvä lähteä liikkeelle, jos liikunta on jäänyt vähiin tai ei liiku lainkaan. Neuvonnassa on tavoitteena löytää jokaiselle sopiva ja mukava tapa liikkua iästä huolimatta.

Liikunta kuuluu kaikille. Aholan ideaalissa järjestelmässä se nivoutuisi kunnan sisällä kaikkeen: varhaiskasvatukseen, perusturvaan, kouluihin ja niin edelleen. Eri sektorien yhteistyö on yksi avaimista.

– Se olisi sisäänrakennettuna varhaiskasvatukseen, päiväkoteihin, kouluihin, työpaikoille ja hoivalaitoksiin. Pitkäjänteisellä työllä pystyttäisiin huomaamaan ajoissa, jos joku alkaa pudota liikkumisen kelkasta, ja voitaisiin viedä tukea siihen suuntaan.

Somerolla nuorena

Ennen Somerolle tuloa Saija Ahola työskenteli Pirkkalan kunnassa 12 vuotta, joista liikuntakoordinaattorina kahdeksan vuotta. Työuraan kuuluu muun muassa nuoriso-ohjaajan pesti sekä liikunnanohjausta kunnissa, Ikaalisten kylpylässä ja omassa yrityksessä. Seitsemän vuotta hän oli oman työn ohella koulussa liikunnanopettajana.

– Minulla on taustaa liikuntapalveluista eri suunnilta. Tiedän, mitä se on kuntalaisena, palkkatyöläisenä, yrittäjänä ja kunnan palveluksessa.

Ahola muistelee, että hänen ensikosketuksensa Someroon oli teini-ikäisenä. Hän tuli hiihtolomalla ystävänsä Päivi Moilasen (nyk. Ekman ) luokse kylään. Tämän isä Lauri Moilanen oli muuttanut perheineen Hämeenkyröstä Somerniemelle, jossa Moilanen oli kirkkoherrana.

– Olin silloin Päivin mukana kuunteluoppilaana Kiiruun koulussa. Tuo kylän keskustan raitti on melko samanlainen kuin silloinkin, nyökkää Ahola Joensuuntien suuntaan ja hymyilee päälle.

Muutto maalle ja uusi elämänvaihe

Saija Ahola asuu miehensä Petri Aholan kanssa Tenholassa 12 kilometrin päässä Tammisaaresta. Tenholaan he muuttivat viime keväänä Pirkkalasta.

– Kun viimeisin neljästä lapsesta oli lentänyt pesästä, päätimme tehdä totaalisen muutoksen ulos vanhoista rutiineista. Alamme kolmannen elämän muissa kuin tutuissa Pirkanmaan ympyröissä, jossa olemme viettäneet lähes koko ikämme. Halusimme lähelle merta, maalle omakotitaloon, jossa luonto on liki, mutta ei naapureita kovin lähellä.

Aviomies jatkaa työpaikassaan Helsingissä.

– Ajattelin kunnostella taloa virkavapaallani. Kun näin ilmoituksen Someron liikuntakoordinaattorin paikasta, niin heti tuli sellainen olo, että tuo on kuin minulle tehty työ. Ei ole vanhoja rutiineja painolastina, saa luoda uutta, mutta on jo olemassa hyvä ja toimiva perusta, josta voi poimia hedelmät uuteen.

Viime kuukaudet Ahola on rempannut ja maalannut vanhaa omakotitaloa. Hänelle on riittänyt pihapiirissä metsurinkin hommia.

– Olen harrastanut hyötyliikuntaa, sanoo Saija Ahola, joka pitää muun muassa juoksemisesta, hiihtämisestä, pyöräilystä, laskettelusta ja etenkin luonnossa liikkumisesta.

Lapsesta asti mukana on kulkenut myös telinevoimistelu. Rakas harrastus, joka on nyt ollut jonkin aikaa telakalla.