Kolme erilaista vuotta Kulttuuria

0
Liisa Mattila

Lokakuussa 2017 tulin Kiiruun taloon. Täällä toimi koulu ja minulla oli työhuone heidän toimintansa keskellä. Ensitöikseni aloin tutustua Someron kulttuurielämään tapaamalla ihmisiä ja järjestämällä Turinatupia sekä siivoamalla vanhoja papereita.
Kun koulu pääsi uusiin tiloihin hiihtolomalla 2018, alkoi valtaisa Kiiruun talon siivous, kunnostus ja sisustuspuuha. Samalla hankin rahoitusta talon kalusteisiin ja kulttuuritapahtumien tekemiseen. Siinä kului kevät ja kesä. Syksyn tullen pääsimme aloittamaan kulttuuritoiminnan toimivissa tiloissa.
Loppuvuonna 2018 järjestimme Kiiruulla jo kymmenen tapahtumaa ja lisäksi lastenkulttuuria muualla. Syksyn kohokohtia olivat muun muassa Tango-orkesteri Unton ja pianisti Jukka Nykäsen konsertit.
Oli erittäin työntäyteinen vuosi, mutta oli kiva huomata, miten hyvin talo toimii pienimuotoisissa tilaisuuksissa. Talon tunnelma luo erittäin hyvät puitteet ja kaikki esiintyjät olivat myös innoissaan.
Vuonna 2019 Kiiruun talo toimi täysin ja aktiivisesti kulttuuritalona. Someron Kulttuurin jäsenyhdistykset kokoontuivat ja harrastivat talolla 261 kertaa ja Kulttuuri järjesti 25 yleisölle suunnattua kulttuuritilaisuutta (konsertteja, esityksiä ja matineoita).
Kulttuuri järjesti myös muissa tiloissa lähes 50 tilaisuutta lapsille ja nuorille, 3 tilaisuutta ikäihmisille ja 2 työttömille. Lisäksi Kulttuurissa toimi kesämuusikko, joka esiintyi 15 kertaa eri paikoissa. Mieleenpainuvia tilaisuuksia oli lukuisia muun muassa Tango de mi Alma -konsertti, Päistikan lastenkonsertti, Maukan ja Väykä n vierailuesitys, ensimmäisen kerran tehty Pieni Laulujuhla -tapahtuma, kesämuusikon musiikkihetket palvelutaloissa, kansanmusiikkiyhtyeen Sukka Hukassa -konsertti, teatterivierailut ja niin edelleen. Ei tarvinnut sinäkään vuonna pyöritellä peukaloita.
Kuluva vuosi on taas ollut aivan erilainen kuin kaksi edellistä. Alkuvuosi lähti aktiivisesti liikkeelle. Ehdimme järjestää kolme hienoa tapahtumaa, ennen kuin korona maaliskuussa hämmensi tilanteen. Piti lähteä miettimään toimintaa kokonaan uudelleen ja peruuttaa kaikki suunnitellut tilaisuudet.
Muutaman päivän pohdinnan jälkeen päädyimme tekemään nettikonsertteja. Opetteluun kului paljon aikaa, mutta jotain varmasti opittiinkin ja saatiin tehtyä useita hienoja musiikkihetkiä.
Olimme myös alkaneet valmistella Kaija Aarikka -näyttelyä jo tammikuussa ja pohdimme tarkoin, että voimmeko näyttelyn järjestää. Päädyimme sen pitämään, ja se oli hyvä päätös. Kesäkuuhun mennessä ihmiset jo todella kaipasivat kulttuuritilaisuuksia sekä muiden ihmisten kohtaamista.
Kesällä järjestimme useita tilaisuuksia Kiiruun puistossa, mutta nyt syksyn tullen on pakko totuttautua taas sisätiloihin järjestettäviin tapahtumiin.
Koronatilanne pohdituttaa edelleen ja pyrimme siltä kaikin mahdollisin tavoin suojautumaan. Kiiruun taloa siivotaan useammin ja huolellisemmin, vierailijoille varataan käsienpesun lisäksi käsidesiä ja toivotaan kaikkien tulevan taloon terveinä ja huolehtimaan turvaväleistä. Tilaisuuksien yleisömäärää rajoitamme, mutta kaikkea toimintaa emme kuitenkaan halua lopettaa.
Tervetuloa siis edelleen kulttuuritilaisuuksiin Kiiruun talolle!

Liisa Mattila
kulttuurituottaja