
Someron työttömyysaste oli syyskuussa 7,7 prosenttia. Työttömiä työnhakijoita oli kaikkiaan 282. Tästä luvusta lomautettujen määrä oli 45, kun se elokuussa oli 43.
Lomautettujen määrä Somerolla on ollut syksyllä noin kolmasosa kevään ennätysluvuista. Huhtikuussa lomautettuja oli jopa yli 139.
Ely-keskuksen Työllisyyskatsauksessa lomautetut lasketaan työttömiksi työnhakijoiksi. Siksi koronalomautukset nostavat Varsinais-Suomen kuntien työttömyysprosentteja.
Vuosi sitten Someron työttömyysprosentti oli 6,2 ja lomautettuja oli vain 12.
Lomautettujen määrä on vähentynyt syyskuussa viikko viikolta Varsinais-Suomessa, kertoo tiistaina julkaistu Työllisyyskatsaus.
Lomautettujen määrä on supistunut miltei kolmannekseen toukokuun alun huippuluvuista, mutta laskutahti on syksyn mittaan hidastunut.
Määrä on edelleen moninkertainen vuotta aiempaan verrattuna koko maakunnassa.
Koronakriisistä johtuva talouden vaimeneminen on vähentänyt työvoiman kysyntää syksyllä. Uusia avoimia työpaikkoja on siis Varsinais-Suomessa normaalia vähemmän, mutta pudotus on Salon seudulla pieni.
Salossa avoimia työpaikkoja oli syyskuussa lähes yhtä paljon kuin viime vuonna. Syyskuussa avoinna oli 292, kun vuosi sitten määrä oli 319. Myös tämän vuoden elokuussa avoimia työpaikkoja oli yli 259.
Myös Salon seutukunnassa eli Salossa ja Somerolla avoimien työpaikkojen kokonaismäärä on laskenut vain 8 prosenttia.
Somerolla avoinna oli syyskuussa 25 työpaikkaa. Luku on lähes sama kuin vuosi sitten.
Koronapandemian aikana uusia työpaikkoja on avautunut Varsinais-Suomessa 12 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Vuosi 2019 oli työvoiman kysynnän huippuvuosi.
Syyskuussa uusia työpaikkoja tuli tarjolle 15 prosenttia niukemmin kuin vuotta aiemmin koko maakunnassa.
Työvoiman kysyntä oli syyskuussa selvästi vaimeampaa useimmilla aloilla. Alojen välillä kysynnän vaihtelu oli kuitenkin isoa. Rakentamisessa tilanne oli edelleen vireää. Kysyntä oli kasvussa kaupan, sosiaali- ja terveysalan sekä majoitus- ja ravitsemisalojen tehtävissä.
Vaikeampi tilanne oli tällä kertaa teollisuuden tehtävissä, vaikka avoimia työpaikkoja tuli teollisuuteen täytettäväksi yli 1 000 kappaletta syyskuun aikana.
Pitkäaikaistyöttömiä oli Somerolla syyskuussa 62, kun vuosi sitten luku oli 52.
Koronakriisi on kääntänyt pitkäaikaistyöttömien määrän kasvuun koko Varsinais-Suomessa. Syyskuussa kokonaismäärä kasvoi lievästi. Kyseessä oli jo kuudes kuukausi peräkkäin Varsinais-Suomessa, kun tämä luku kasvoi.
Lokakuun aikana työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrät yleensä supistuvat. Varsinais-Suomen Ely-keskuksen asiantuntijat arvioivat, että näin tapahtunee tälläkin kertaa.
Varsinais-Suomi
Syyskuun työttömyyslukuja
- Varsinais-Suomen korkein työttömyysaste oli syyskuussa Turussa, 14,5 prosenttia.
- Pienin työttömyysaste oli Sauvossa, 5,0 prosenttia.
- Alueen seutukunnista korkein työttömyysaste oli Turun seudulla, 11,9 prosenttia.
- Pienin se oli Turunmaan saaristossa, 8,3 prosenttia.
- Työttömien osuus työvoimasta oli syyskuun lopussa Varsinais-Suomessa 11,3 prosenttia.
- Se on 3,4 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin.
- Varsinais-Suomen työttömyysaste on pienempi kuin koko maassa (12,0 prosenttia).
- Lähde: Varsinais-Suomen Ely-keskuksen Työllisyyskatsaus.