Kuka vie kukkia?

0
Kukat haudoilla kertovat läheisten kauniista muistoista vainajaa kohtaan.

Tekstareihin saapuu muutaman kerran vuodessa kirjoitus kukkien häviämisestä haudoilta. Kirjoituksia ei ole paljon, mutta ne jättävät ikävän olon kaikille. Onko tuollainen edes totta, saattaa joku mielessään epäillä.

On esitetty, että kyseessä voisi olla jänis tai peura. Seurakuntapuutarhuri Jouko Mäkisen mukaan selitys voi löytyä joko eläimistä tai ihmisistä.

– Seurakunnalla ei ole tietoa, kuka tai mikä voisi olla kyseessä. Eikä tiedetä edes sitä, kohdistuvatko nämä häviämistapaukset aina yksille ja samoille henkilöille.

Jouko Mäkinen olettaakin todennäköisenä, että ilmiö ei ole laaja. Se on vain tullut korostuneesti esille.

– Rahallisesti vahinko ei varmaan ole suuri, mutta mielipaha on iso. Pienestä asiasta nousee iso, kun se on lehden tekstareissa. On mahdollista, että ikävä vahinko sattuisi samojen ihmisten kohdalle.

Seurakunnan hoidossa olevista noin 1 000 haudasta kukkia ei ole hävinnyt.

– On ehdoteltu riistakameroita. Alue on kuitenkin iso, joten niitä tarvittaisiin paljon. Joka kerta, kun joku liiketunnistimen kenttään astuisi, kamera kytkeytyisi päälle. Emme mistään löydä resursseja tutkimaan tallenteita.

Mäkinen ehdottaakin yhteistyötä.

– Haluaisin henkilön ilmoittavan suoraan minulle: mistä ja milloin on jotakin viety. Tapauksia voitaisiin silloin kartoittaa, kuinka isosta asiasta on kyse. Minulle näistä ei ole ilmoiteltu. Asiasta voi ilmoittaa poliisille. Kukkien häviäminen on asianomistajarikos.