Kyse on kaikkien turvallisuudesta

0

Laajamittaisella maskin käytöllä pyritään turvaamaan yhteiskunnan toiminnan jatkumista kohtalaisen normaalisti. Tavoitteena on, ettei yhteiskunnassa tulisi samantyyppisiä rajoitustoimia kuin keväällä. Epidemiatilanne tulee pahenemaan, jos nyt kansallisia ja alueellisia ohjeita ja suosituksia ei noudateta.
Kaupan alalta on tullut vahva suositus, että asiakkaat käyttäisivät ruokakaupassa kasvomaskia. Erityisesti vetoomus koskee alueita, joilla korona on jo kiihtymis- tai leviämisvaiheessa. Yksi näistä alueista on Varsinais-Suomi, johon myös Somero kuuluu.
Tänä vuonna on tullut paljon vietettyä aikaa etätöitä tehden täällä Somerolla. Viime torstaina kävin taas ostoksilla Someron keskustassa. Laitoin maskin päälle, kuten jo useasti tänä syksynä eri tilanteissa.
Hämmästykseni oli suuri, ja näköjään myös muiden hämmästys minua kohtaan oli vähintäänkin yhtä suurta. Minulla oli maski. Ihmiset tuijottelivat sivusilmällä ja jotkut vähän pidempäänkin. Tuli outo olo, olenko kummajainen? Kyseessä oli kuitenkin suurehko ketjumyymälä ja asiakkaita oli suhteellisen paljon. Kaupan henkilökunnalla oli asiallisesti maski ja visiiri suojanaan, hienoa.
Menin seuraavaan paikkaan ja saman reaktio, olin ainoa ”maskillinen”. Ehkäpä Somerolla käytetään maskeja ja satuin vain huonoon aikaan, en tiedä.
Minun tehtäväni ei ole saarnata tai antaa nuhteita. Toivon, että oma esimerkkini kuitenkin kannustaa ihmisiä käyttämään maskia. Sillä on oikeasti merkitystä. Ja toivon vilpittömästi, ettei kukaan ajattele asuvansa herrankukkarossa. Ajatus, että ei tämä meitä koske, on petollista. Syksyn osalta on paljon esimerkkejä, sekä pieniltä että isoilta paikkakunnilta, mitä voi tapahtua ja nopeasti. Vaasa niistä viimeisimpänä esimerkkinä.
Toivon, että jokainen miettii tahollaan tätä asiaa. Voisiko sen maskin käytön aloittaa välittömästi, onko minulla oikeasti mitään esteitä? Kyse on kuitenkin kaikkien turvallisuudesta.
Maskin käyttöön myös tottuu nopeasti. Olen käyttänyt maskia muun muassa neljän tunnin junamatkan ajan täysin ongelmitta. Röyhtäisyä en tosin suosittele maski päässä.
Toivottavasti ensi kerralla kylillä käydessä maskeja näkyy enemmän, se on meidän kaikkien etu.

Etätöitä tekevä mökkiläinen Helsingistä