Lounea purkaa lankapuhelinverkon, valokuitua tilalle

0
Kuva SSS/Minna Määttänen

Lankapuhelinverkon palvelut päättyvät Lounean toimialueelta Somerolta kokonaan ensi syksyyn mennessä. Lounea rakentaa korvaajaksi valokuituverkkoa, jonka vaikutusalueella asuu nyt noin 70 prosenttia somerolaisista.
Perinteinen kupariverkko eli lankapuhelinverkko palveli noin sata vuotta. Lounean johtaja Jari Lahti kertoo, että perinteinen kupariverkko rakennettiin aikanaan palvelemaan lankapuhelintarpeita, mutta se ei enää kykene palvelemaan ihmisten nykytarpeita.
– Maailma on muuttunut hurjasti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Ihmiset käyttävät nettiä asiointiin, viihdepalveluihin, verkkopeleihin, etätyöskentelyyn ja -opiskeluun sekä erilaisiin älykotiratkaisuihin. Suuri osa palveluista on siirtynyt verkkoon, ja se tuo täysin uusia vaatimuksia, toteaa Lahti.
Myös yrityksillä nopeiden yhteyksien tarve on kasvanut huomattavasti. Yhä useammat ohjelmistot ja sovellukset toimivat pilvipalveluina ja niiden sujuvan käytön edellytyksenä ovat toimivat, nopeat yhteydet.
Lounea on rakentanut alueelleen jo vuosia modernia valokuituverkkoa. Rakentaminen jatkuu edelleen uusille alueille kysynnän mukaan. Nyt päättyville vanhan kupariverkon palveluille on saatavilla nykyaikaiset, korvaavat palvelut.