Lukio muuttui mysteerien paikaksi

0
Lukiolaiset asettelivat kovertamansa kurpitsat lyhdyiksi Kiiruun puistikkoon.

Someron lukio muuttui perjantai-iltana opiskelijoiden virkistyspaikaksi, jossa juhlistettiin ennen syyslomaa Halloweenia, ja yritettiin hetkeksi unohtaa epävarmat ajat. Sai olla kavereiden kanssa, oli ohjelmaa ja pystyi olemaan koulun tiloissa vähän vapaammin.

Aikuisten joukko järjesti turvalliset puitteet nuorten illalle, joka jatkui myöhäisille tunneille saakka. Yötä nuoret eivät viettäneet lukion tiloissa.

Mukana oli noin 80 opiskelijaa lukion kakkosluokkalaisia ja abeja.

– Kaikki käyttivät hienosti maskia. Jaoimme joukon niin, että pystyimme olemaan pienissä ryhmissä ja luokkatasot erillään, kertoo Someron lukion rehtori Merja Klemola.

Opinto-ohjaaja Heini Kelosaari huolehti organisaattorina, että kaikki toimi illassa. Historianopettaja Jarkko Lapatonniemi oli kerännyt historian verisiä ja kammottavia faktoja, jotka aukenivat kammokujalla. Oppilaat kulkivat taskulampun kanssa esteitä ylittäen pimennetyssä salissa ja etsivät tietoa.

Äidinkielenopettaja Helena Jalo oli ohjannut draamaryhmälle murhamysteerin apunaan musiikkiteatterilainen Merikerttu Mutala.

”Keississä” toimitusjohtaja oli murhattu. Pari poliisia kuulusteli epäiltyjä ja katsojat saivat tutustua todistusaineistoon. Opiskelijat miettivät, kuka on syyllinen ja mikä saattoi olla motiivina tekoon. Tehtävässä testattiin päättelykykyä.

Opiskelijat koversivat biologian opettaja Terhi Lindroosin huomassa kurpitsoja, jotka he veivät lyhdyiksi Kiiruun puistoon.

Katseltavina oli kaksi elokuvaa: Pahatar ja Invisible Boy.

Nälässä ei tarvinnut olla, sillä syötävänä oli pizzanpaloja, jotka rehtori jakoi oppilaille.

Mukana menossa olivat myös etsivä nuorisotyöntekijä Markku Koivisto ja nuorisotyöntekijä Reima Luoma.

Someron lukiossa on vietetty yökouluja siitä asti, kun uusi koulu saatiin valmiiksi.

– Silloin oppilaat olivat niin ihastuksissaan uuteen rakennukseen, että kysyivät: ”Eikö me saataisi olla täällä yötä?” Eihän siitä hennonut kieltäytyä, muistelee rehtori Klemola.

Koronan vuoksi viime keväänä lukiolaiset siirtyivät etäopetukseen ja yökoulukin jouduttiin jättämään pois ohjelmasta. Nyt eletään edelleen epävarmuudessa, esimerkiksi pitääkö lukio-opetus jälleen aloittaa etänä.

Koronan vuoksi koulun sisätiloissa on lähes kaikki piristys, pelit ja muut nyt kiellettyjä.

– Halusimme antaa nuorille koululta jotain muuta kuin pelkkää opiskelua. Henkisen hyvinvoinnin kannalta se muu on hyvin tärkeää. Ja sitä paitsi oppimista tapahtuu niin monella tavalla ja eri paikoissa; ei ainoastaan pulpeteissa istuessa, sanoo opinto-ohjaaja Heini Kelosaari.

Klemolan ja Kelosaaren mielestä yhteiset jutut erilaisissa ympyröissä luovat yhteisöllisyyttä.

– Sitä että me olemme me: Someron lukio.