Missä onni luuraa?

0

Maailman onnellisin kansa. Sitä me suomalaiset olemme ainakin YK:n onnellisuusraporttien mukaan.
Meillä suomalaisilla on maailman parhaat edellytykset onnellisuuteen. Elämme yhdessä maailman vakaimmista ja vapaimmista maista, saamme verorahoilla kustannettuja tasokkaita palveluita kuten kirjastot, koulutus ja terveydenhuolto, sosiaaliturva. Nämä ovat asioita, joista valtaosa länsimaidenkaan asukkaista ei osaisi julkisina palveluina edes unelmoida.
Suomi on maailman mittakaavassa äärettömän turvallinen maa. Luontomme on ainutlaatuisen puhdasta ja jopa pääkaupungissamme pääsee kävelylle metsään, ilmaiseksi. Hanavetemme on niin korkealaatuista, että pullotettuna sitä voidaan myydä maailmalla luksusmerkkinä.
Puhdasta ilmaa, luonnon rauhaa ja hiljaisuutta ei useinkaan osaa arvostaa silloin kun se on arkipäiväistä. Asuin 12 vuotta Kairossa, yhdessä maailman saastuneimmista kaupungeista. Suomessa olen joka päivä kiitollinen esimerkiksi hyvälaatuisesta vesijohtovedestä sekä puhtaasta ilmasta.
Yhteishyvä-lehti kysyi lukijoiltaan onnellisuudesta. Kyselyssä tuli selkeästi esille se, että onni tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Lukijat kertoivat kokevansa onnea erityisesti läheisten ihmisten, oman kodin, luonnon ja pienten asioiden äärellä.
Nämä asiat ovat myös minun onneni rakennuspalikoita. Onni ja onnellisuus on minulle myös elämän mielekkyyden ja tarkoituksellisuuden kokemista. Ennen kaikkea onneni kumpuaa kiitollisuudesta ja erityisesti kiitollisuudesta itsenäisestä ja sivistyneestä synnyinmaasta Suomesta, joka on antanut tukevat juuret ja vahvat siivet, jotka ovat kantaneet maailman ääriin.
Onnesta on kirjoitettu paljon runoja, lauluja ja mietelauseita. Oma suosikkini on: ”Onni ei tule etsien vaan eläen”.
Antiikin filosofi, 640–370 eaa. elänyt, atomiopinkin keksijänä tunnettu Demokritos määritteli onnen ajattomasti: ”Onnellinen on se, joka ei murehdi sitä, mitä häneltä puuttuu, vaan iloitsee siitä, mitä hänellä on.”
Onnen hetkiä on jokaisessa päivässä, jos vain osaa katsoa avoimella ja kiitollisella mielellä.

Päivi Arvonen
vapaa kirjoittaja, valokuvaaja, viestintäyrittäjä