Nyt on valtakunnallinen ruusukaaliviikko

0
Kuvateksti

Juuri nyt ruusukaali on parhaimmillaan. Lähiruokana sitä saa ainakin marraskuun puoliväliin saakka. Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK tiedottaa, että viljelijöiden mukaan satokausi on sujunut hyvin. Sadon määrää voi pitää keskinkertaisena ja laatua hyvänä. Nykyisissä lajikkeissa herkullinen maku on aistittavissa heti ilman pakkasen puraisua.

Nopeaan kokkailuun

Maukas, kotimainen ruusukaali kypsyy ruuaksi nopeasti. Ruusukaalit voi kypsentää kokonaisina tai ne voi puolittaa ja irrotella uloimpia lehtiä. Kantaosaan voi tehdä ristiviillon, jolloin kypsyminen nopeutuu entisestään.
Paista ruusukaaleja voi-öljyseoksessa pannussa viitisen minuuttia. Uunissa ruusukaalit kypsyvät 200 asteessa 20 minuutissa. Voit myös keittää ruusukaalit pienessä määrässä vettä tai kypsentää höyrykattilassa napakankypsiksi.

Ruusukaalin makuparit

Siemenet, pähkinät ja mantelit sopivat hyvin ruusukaalien seuraan. Mausteiksi käyvät chili ja inkivääri, hunaja ja valkosipuli. Kauden sienet ja omenat ovat hyviä kumppaneita nekin, samoin sitrushedelmät. Kuivatut hedelmät tai marjat, esimerkiksi kuivatut karpalot, antavat ruusukaalille mukavasti makeutta.

Hyvä ravintoarvo

Ruusukaali on energiapitoisuudeltaan yhtä kevyttä kuin kukkakaali, mutta se sisältää monipuolisesti kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Kuitua ruusukaalista saa hyvin, samoin C- ja K-vitamiineja, folaattia ja kaliumia. Muiden kaalikasvien tavoin myös ruusukaalissa on elimistön hyvinvointia edistäviä ja suojaavia yhdisteitä.

Riistaruokien, karitsan ja paistien lisäke

Ruusukaalit sopivat hyvin syksyisiin kausiruokiin: kokonaisten paistien seuraan, poro-, sorsa-, peura- ja karitsa-aterioille. Kokeile näille vaikka Appelsiini-ruusukaaleja(reseptialla).

Reseptit:

Kuvateksti

Appelsiini-ruusukaalit

300 g ruusukaaleja
vettä, suolaa
1 (luomu)appelsiini
40 g voita
suolaa
mustapippuria
(paahdettuja pähkinöitä)

Huuhtele kaalit. Leikkaa pois pikkukerien kantaosaa ja siirrä kaalit leikkuulaudalle.
Läimäytä jokaista kerää esimerkiksi pienen kasarin pohjalla niin, että kerä vähän löystyy, aavistuksen ehkä litistyykin samalla.
Keitä ruusukaaleja vähäisessä määrässä suolalla maustettua vettä 4–5 minuuttia. Kaada vesi pois.
Pese appelsiini huolellisesti harjaten ja kuivaa. Raasta oranssia kuorta hienoksi raasteeksi. Puserra mehua puolikkaasta appelsiinista.
Sulata voi kattilaan tai paistinpannuun ja mausta se appelsiinimehulla ja kuoriraasteella. Lisää keitetyt ruusukaalit ja pyöräyttele niitä hetki appelsiinivoisulassa. Mausta suolalla ja pippurilla.
Tarjoa lämpiminä esimerkiksi linssipihvien kanssa.

Lämmin ruusukaalisalaatti

400 g ruusukaaleja
2–3 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
1 tl aniksen- tai fenkolinsiemeniä
1–2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
Lisäksi
1–2 dl kuivattuja karpaloita tai taatelia suikaleina
noin 150 g mozzarellaa (tai burrataa tai vuohenjuustoa tai fetaa)
1 dl saksan- tai pekaanipähkinöitä

Huuhtele ruusukaalit. Poista kovat kantaosat ja mahdolliset vioittuneet uloimmat lehdet. Halkaise isoimmat.
Siirrä kaalinkerät leivinpaperin päälle pellille. Pyöräytä niille öljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja aniksen- tai fenkolinsiemenillä. Pirskota päälle viinietikkaa ja valuta juoksevaa hunajaa. Pyöräytä vielä kaikki sekaisin kahden lusikan avulla nostellen.
Paahda ruusukaaleja 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia niin, että pinta saa hieman väriä.
Siirrä ruusukaalit laakeaan tarjoiluastiaan. Ripota joukkoon karpaloita. Paloittele tai revi juusto ja lisää pähkinät rouhittuina.
Tarjoa salaatti lämpimän leivän kanssa sellaisenaan tai lisäkkeenä kasvispihvien tai esimerkiksi kananpojankoipien, riistan tai lampaanlihan kanssa.

Ohjeet ja kuvat Pirjo Toikkanen

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here