Oinasjärventien perusparannukseen tarvitaan valtiolta rahaa

0
Oinasjärventiellä on paikkaa paikan päällä. Uusia kuoppia, pinnoitteen murtumia syntyy kuin sieniä sateella.

Teksti ja kuvat Merja Ryhtä

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen esittää eduskunnalle, että valtio varaisi 800 000 euron lisämäärärahan Oinasjärventien perusparannukseen. Somerniemen kesäasukas jätti eduskuntaryhmänsä kera talousarvioaloitteen viime viikolla.
Oinasjärventie, tienumero 12227, on valtion ylläpitämä. Se kulkee Rauhankallion läheltä Oinasjärveltä Suomusjärvelle, ja yhdistää tiet numero 280 ja 2410.
Laukkanen sanoo tien olevan erittäin huonokuntoinen, ja vaativan pikaista perusparannusta. Vastaavanlaisia huonokuntoisia teitä on pitkin Suomea.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen puolustaa vahvasti vapaa-ajanasuntopaikkakuntansa Someron hankkeita.

Oinasjärventien kunnostusta puoltaa Antero Laukkasen mukaan erityisesti puolustusvoimain lentokenttä ja Saint-Gobain Weberin Kiikalan tiilitehdas.
– Oinasjärventiellä sijaitsee puolustusvoimien käytössä oleva kenttä ja suuri tehdas, joiden toimintaa tien huono kunto vaikeuttaa. Someron asukkaat ja yrittäjät välttävät käyttämästä huonokuntoista Oinasjärventietä ja kulkevat sen vuoksi kiertoteitä. Tietä käyttää myös raskas liikenne, perustelee kansanedustaja, jonka vakituinen asunto on Espoon Soukassa.
Antero Laukkanen sanoo, että soratielle aikoinaan laitettu, vain 2–3 senttiä paksu sirotepinnoite, on pahoin reikiintynyt, eikä sen paikkaaminen onnistu pinnoitteen ohuuden vuoksi.
Hän informoi tien huonosta kunnosta Ely-keskusta viime keväänä.
– Sieltä tuli henkilö katsomaan tilanteen. Hänkin arvioi tien kehnoksi.
– Paikat irtoavat ja tekevät tiestä entistä epätasaisemman. Tie ei ole turvallinen ajaa, ja on vain ajan kysymys, milloin sen heikko kunto aiheuttaa isomman onnettomuuden, on vapaa-ajan asukas huolissaan.

Oinasjärventien toinen pää on Rauhankallion tietämillä ja toinen pää Suomusjärvellä.

Laukkasen mukaan tien peruskorjaus olisi alueen asukkaille merkittävä parannus turvallisempaan, nopeampaan ja ympäristöystävällisempään liikkumiseen.
– Peruskorjauksella olisi myös työllistävä ja taloutta elvyttävä vaikutus. Valtion tulee kantaa tien kunnosta vastuunsa ja myöntää rahoitus sen perusparannukseen, korostaa Laukkanen.
Hän on tehnyt taustatyötä tien kunnostuksen puolesta olemalla yhteydessä muun muassa Ely-keskukseen, joka valtion määrittämät rahat lopulta alueen kohteisiin jakaa. Hän on tehnyt yhteistyötä myös eduskunnan eri ryhmien kansanedustajien sekä hallituspuolueiden edustajien kanssa.
Jakkulassa vapaa-aikaansa viettävä Laukkanen puolustaa innoissaan kesämökkipaikkakuntansa hankkeita. Hän ajaa myös verotusoikeuden laajennusta vapaa-ajanasuntokuntiin.
– Somero on minusta maailman paras paikka. Täällä on palvelut kohdillaan. Turhan harva ymmärtää maaseudun merkityksen Suomelle. Teitä korjaamallakin maaseudun ja tällä kertaa Someron vetovoimaa voidaan lisätä, toteaa Uudenmaan vaalipiirin kansanedustaja Antero Laukkanen.

Pinnoite murtuu. Kansanedustaja Antero Laukkasen mukaan Oinasjärventie tulee peruskunnostaa; paikkaukset eivät riitä.