Olemme vanhoja, miten parannamme elämäämme?

0
Kuva Eläkeliiton juhlista.

Korona on ajanut meidät ahtaalle, mutta myös ajattelemaan. Annammeko periksi ja jäämme kotinurkkiin lahoamaan vai lähdemmekö liikkeelle pitämään itsemme kunnossa niin henkisesti kuin fyysisesti? Yli 65-vuotiaita on Somerolla noin 2 500. Olemme valtava voima ja iso joukko meistä on vielä kohtuullisen toimintakykyisiä.
Täällä on kaksi toimivaa eläkeläisjärjestöä Eläkeliitto ja Eläkkeensaajat. Molemmissa on monenlaista toimintaa. Hekin luovat mahdollisuuksia kunnossa pysymiseen, viihtymiseen ja yksinäisyyden torjumiseen.
Järjestöt ovat jotenkin kuten ihmiset. Jos jäsenet ovat tallessa ja toimivat aktiivisesti, niin olo on hyvä ja kokonaisuus kunnossa. Hermoimpulssit tarvitaan jäsenten liikkeelle saamiseen. Niitä ovat aktiiviset jäsenet, jotka tekevät oman osansa ja saavat muitakin liikkeelle. Ihminen surkastuu paikalleen jäädessään.
Nyt kun korona on pysäyttänyt monet toimet, on hyvä aika miettiä tulevaisuutta. Siinä kotona lukiessa, jumpatessa, ruokaa laittaessa, sukkaa kutoessa ja vaikka metsästysluodikkoa puhdistaessa voisit hetken pysähtyä miettimään oman osaamisesi laajuutta ja taitojasi. Olen varma, että vuosien kuluessa olet oppinut vaikka mitä. Meillä vanhoilla on sitä hiljaista tietoa, jota emme ole oppineet oikein esille tuomaan, se kun ei ollut tapana nuoruudessamme ja aktiivielämän aikana.
Jospa lähtisit mukaan toimintaan rivijäsenenä, ryhmänvetäjänä tai vaikka perustaisit oman ryhmän jonkin harrastuksen puitteissa jonka sinä osaat, mutta eläkeläisjärjestöön ei ole vielä perustettu. Maailma on täynnä mahdollisuuksia.
Koronaan tulee aikanaan rokote ja elämä tasaantuu uusille uomille. Ole valmiina, kun toiminta pääsee taas uuteen vauhtiin. Ai niin, kausiflunssan rokotukseen pitää nyt mennä aikavarauksella, jonotus ei enää ole siinäkään käytössä, tilaathan aikasi!
Olen Eläkeliiton lievästi aktiivinen jäsen ja tyytyväinen järjestön toimintaan. Ihan ok on myös Eläkkeensaajat. Senkin jäsen olen, mutta en aktiivi.

Kyösti Kuivala