Onko sinua kiusattu?

0
Tuulia ja Eetu Lehto.

Tuulia Lehto sanoo, että kiusaaja löytää aiheen tölväistä mistä tahansa. Yleensä se on erilaisuus; eroaminen massasta.

– Eetu saa kuulla kuulokojeestaan. Hyvin poika on puolustanut itseään ja kertonut realistisesti, miten asia on. Sanonut esimerkiksi, että samanlainen apuväline kuulokoje on kuin silmälasitkin.

Eetu Lehto ei salaile, vaan kertoo niistä avoimesti.

– Vanhempana olemme opastaneet, ettei ole asioita, joista saa toista kiusata. Kun kiusaaminen alkaa rajoittaa elämää, niin se luo pelkoa ja ahdistusta.

Ulla-Maija Karvia.

Ulla-Maija Karvia ei nähnyt lapsena koulukiusaamista.

– Se oli pieni koulu, kaikki tunsivat toisensa. Kun tytär meni kouluun, aika oli toinen. Johanna (Karvia) meni topakkana puolustamaan kiusattua.

– Kiusaamista ei pidä hyväksyä eikä hymistellä, vaan siihen pitää puuttua heti. Minulle on opetettu, että asiat selvitetään puhumalla, ei lyömällä eikä kiusaamalla.

Pekka Untamo.

– Kouluaikana minua on joskus kiusattu. Kai maalaispoika oli siihen sopiva kohde. Kaupunkilaisten piti näyttää paremmuutensa. Sellaista porukassa tönimistä se oli määrätyssä iässä, 15-20-vuotiaana. Ammattikoulussa yksi salolainen oli aina kimpussa. Kerran siitä tuli pienoinen painiottelukin, mutta sen jälkeen kaveri jätti minut rauhaan, kertoo Pekka Untamo.

Juho Pyysalo.

– Minua ei ole kiusattu, mutta olen nähnyt ja kuullut, kun toista on haukuttu. Sanallinen kiusaaminen häntä kohtaan jatkui lähes koko kouluajan, kertoo Juho Pyysalo.