Pääseekö linja-autolla suoraan Helsinkiin?

0

Someron–Helsingin väliä suoraan, eli Somerniemen ja Hyönölän kautta ajavat linja-autoyhteydet ovat vuosi vuodelta vähentyneet. Tilalle tarjotaan joko Forssan tai Salon kautta kiertäviä bussireittejä.

Somero-lehden lukija kysyy, onko syksy tuonut mukanaan uusia mahdollisuuksia. Myös Somerniemen mökille on keskustasta vaikea päästä. Kysymykseen vastaa Matkahuollon koordinaattori Kari Paavola .

– Maanantaista perjantaihin Somerolta lähtee bussi Helsinkiin kello 12.45, joka ajaa Somerniemen kautta. Sunnuntaisin lähtee bussi Somerolta Somerniemen kautta Helsinkiin 17.50. Muut yhteydet ovat siis Forssan tai Salon kautta, Paavola vastaa.

Suoran reitin kesto on parisen tuntia. Kiertomatka Forssan tai Salon kautta vie noin tunnin lisää.

Paluumatkaa varten on myös tarjolla kaksi suoraa yhteyttä. Arkisin Helsingistä lähtee bussi Somerniemen kautta Somerolle kello 10.05. Sunnuntaisin iltapäivällä lähtee bussi Somerolle kello 15.15.

Koordinaattori Paavola muistuttaa, että kevään lakimuutoksen myötä liikennöitsijät voivat muuttaa aikataulujaan vain viiden vuorokauden ”varoitusajalla”. Asiakkaan kannattaa siis aina tarkistaa suunnittelemansa reitti ja aikataulut ennen matkaa.

– Matkahuollolla on nykyisin tarjolla mobiilisovellus nimeltä Reitit ja liput . Sen avulla matkalipun voi ostaa hyvin joustavasti vaikka kotisoitteesta ihan perille asti. Matkan voi ostaa etukäteen perille esimerkiksi Pasilan jäähallille, sillä HSL:n lipun saa sovelluksesta samalla kertaa bussilipun kanssa.

Forssasta kulkeviin vuoroihin ei mobiilisovelluksen yhdistelymahdollisuus vielä yllä, mutta Kari Paavolan mukaan sekin tulee mahdolliseksi lähiaikoina. Salon kautta kulkevilla reiteillä mahdollisuus jo on.

Koronakriisi on vähentänyt matkustajamyyntiä.

– Elokuu näytti jo vähän paremmalta, mutta ihmiset selvästi välttelevät bussimatkustamista. Se on ikävää, mutta toisaalta varsin ymmärrettävä syy, Paavola toteaa.

– Ratkaisuna Matkahuolto on ollut tekemässä reittiliikenteen ja kutsuliikenteen yhdistämisiä joillain paikkakunnilla. Kyse on uusista toimintatavoista ja kokeiluista, jotka vaativat myös kuntien tai Ely-keskusten taloudellista tukea, muistuttaa Matkahuollon matkustaja- ja liikennöitsijäpalveluiden johtaja Leila Lehtinen .